donderdag, maart 28, 2024
Home Multitest 7 Wifi Mesh-systemen

Multitest 7 Wifi Mesh-systemen

9
Totaalshot wifi mesh test

Linksys Velop Tri-band

Linksys… beroemd vanwege de WRT54G router… Jazeker: dat blauwe ding met die dikke antennes. Destijds een revolutionair goed apparaat. Het lieverdje van alle nerds en tweakers in de netwerkwereld… (auteur in kwestie inbegrepen…). Inmiddels zijn we heel wat jaartjes en wifi-versies verder. Deze Velop is toch wel even andere koek: mooi design, app controle, mesh… alle toeters en bellen.

De App

Het is overduidelijk dat de toekomst van installatie via de app is (met een bluetooth-verbinding tijdens installatie). Elke fabrikant in deze test heeft een app… en Linksys is geen uitzondering. En eerlijk: het werkt prima. Al blijven we het prettig vinden dat we een product via een web-interface kunnen beheren. Al is het alleen maar vanwege het feit dat het vaak gemakkelijker werkt én dat een telefoon of tablet leeg kan zijn.

De app van linksys werkt uitstekend. Installatie gaat keurig stap voor stap. Iedereen die kan lezen, moet dit systeem kunnen installeren. Kortom: geen commentaar. het enige wat we ook hier zien, is dat we moeten registreren Рhouden we niet van Рen dat de nodes allemaal gelijk van uiterlijk zijn. We zouden het fijn vinden als er ̩̩n gemarkeerd is die dan de basis is (router). Bij een verhuizing kunt u dan veel gemakkelijker opnieuw installeren.

De Web-interface

De web-interface is een directe kopie van de andere routers. Helaas zien we geen menu waarbij we inzicht krijgen in de status van de verbinding met de nodes óf verbindingen per node. Dat zou wel mooi zijn.

Verder is en blijft de interface vrij overzichtelijk. We kunnen alles prima vinden en per apparaat status opvragen. Parental controls inregelen is ook een fluitje van een cent. Net als de wat geavanceerdere functies inregelen als poort forwarding of een gastnetwerk opzetten. Hier laat Linksys zijn ervaring duidelijk zien.

Conclusie

Linksys Velop presteert precies in het midden van het testveld. Zowel op gebied van prestaties als op gebied van prijs en features. Kortom: een veilige keuze…maar er zijn snellere en goedkopere alternatieven in de markt.

Systeem Tri-Band
Wifi soort AC2200 (867 + 867 + 400)
LAN-poorten Ja, twee per node – Gbit
App Ja
Web interface Ja
Backhaul 2 antennes 5GHz, AC – 867 Gbit
Uitbreiding mogelijk? Ja
Prijs 386 euro (triple pack)
Type test
Multitest

9 REACTIES

  1. Beste Jaap, mag ik je de techniek even uitleggen. Dat wat je omschrijft is niet het geval bij Amplifi wat je omschrijft ook de Amplifi kun je instellen als backhaul. Sterker nog. Dit is een van de beste intelligente Mesh en meest slimme netwerk oplossingen die er is. Het communiceert het snelste,
    Je kunt kiezen voor de set van 3. De hoofdrouter communiceert d.m.v. een eigen (verborgen) SSID met de 2 meshpoints. Maar je kunt ook kiezen voor een aan-een-sluiting van extra routers/accespoints uit de Amplifi familie. Al deze WiFi punten vormen een parabool van WiFi. Je behoud dus wel degelijk de snelheid. En overigens zegt snelheid NIETS. Bij WiFi draait het om Capaciteit. Daarnaast zijn er in de laatste firmware mogelijkheden gekomen om het eea te backuppen en meer inside verbeteringen.
    Ik heb o.a. de Orbit getest, samen met de TP Link Deco. Uit alle testen bleek dat de Amplifi het beste presteert om de situatie stabiel te krijgen. Ik heb ook het Asus Mesh netwerkgetest. Dat is het slechtste wat men kan kopen. O.a. de Bose speakers kennen veel WiFi verbrekingen met verschillende WiFi punten. Zelfs PS4 gaming en 4K streaming. Dat gebeurt niet met de Amplifi. In de App kun je je lol op met finetuning, portforwarding, cloud en op afstandbediening. Tevens kun je dieper in het menu een tijdschema instellen en prioriteit stellen aan apparaten en verbruik. En onder de modellen van TP link is het juist repeating. Anders kan dit Mesh systeem niet functioneren. Deze TP link geeft aan elkaar door en in de repeater kun je een netwerkkabel pluggen om bedraad verder te gaan naar bv een PC.
    Enfin, uiteraard ben ik het met je eens om zoveel als mogelijk te bedraden maar we mogen niet de vraag ontwijken en we weten allemaal dat we straks alles draadloos gaan doen.
    Zelf kijk ik naar de stabiliteit en de capaciteit van een draadloos netwerk. Of dat samensmelt met een Mesh of roaming Accespoint systeem zal altijd terplekke ingemeten moeten worden. Men kan niet zomaar een vinger leggen op een systeem dat maar altijd en overal geplaatst kan worden. Een mening, specs en prijs zeggen niet dat iets minder of beter presteert. Per locatie en situatie zal gekeken moeten worden hoe de apparatuur geïmplementeerd en gebruik wordt en dat de capaciteit voldoet aan de wensen en het budget. ?