Home Multitest 7 Wifi Mesh-systemen

Multitest 7 Wifi Mesh-systemen

9
Totaalshot wifi mesh test

Inleiding

Wie met streaming audio gaat beginnen, zal snel merken dat niet alleen de streamer een grote rol speelt, maar ook het netwerk. En wil de streamer met een app wil bedienen, komt er waarschijnlijk snel genoeg achter dat wifi een cruciale rol speelt in de streaming-ervaring. Zeker bij een groter huis, of een nieuwbouwhuis met zaken als isolatie en vloerverwarming. Wij testen zeven gloednieuwe routers met een zogenaamd wifi AC MESH-systeem… Wat dat is? lees verder!

Totaalshot wifi mesh test

Bij Alpha Audio zijn we dol op streaming én netwerkjes. Maar dat zal de vaste lezer wel zijn opgevallen. We hebben – samen met de collega’s van de Smart Living Academy en Smart Living Magazine – deze test opgezet en uitgevoerd. Het is een hele klus als je het goed wilt doen, dus extra handen zijn dan wel prettig.

De test hebben we uitgevoerd op twee locaties: op kantoor bij Alpha Audio én in een ‘gewoon huis’ om ook ‘real life’ resultaten te krijgen. De uitgebreide versie van deze test wordt nog gepubliceerd op Smart Living Magazine. Hierin kunt u ook alle resultaten van de praktijktest terugzien. Later wordt ook een versie van deze test gepubliceerd op de Smart Living Academy; ons trainingscentrum. Dat terzijde. Wij verwerken de complete resultaten natuurlijk in de conclusie, maar we willen bij Alpha Audio wel de focus op de praktijk houden. Hoe leuk wij netwerken ook vinden…

De prestatietests zijn op drie punten gedaan: aan de router (base station), bij de eerste node (satelliet) en ver weg (ruim twintig meter van de satelliet). De test bij de router en node zijn zowel via wifi als kabel gedaan. Zo kunnen we de snelheid van de draadloze verbinding tussen de router en de node meten. De test op afstand is alleen draadloos gedaan. Tests zijn gedaan met een HP Spectre laptop die beschikt over een m.2 SSD en een dual band Intel wifi-netwerkkaart (Wifi AC).

We hebben zowel een meting van de ping en internetsnelheid gedaan als een meting van een tweetal bestandsoverdrachten. We kopiëren daarvoor vanaf onze Synology DS1618+ – met 10 Gbit netwerkkaart – een groot bestand van 4GB om de maximale doorvoersnelheid te meten en een map met héél kleine bestanden om te kijken hoe de router / het systeem dit afhandelt. Zeker op afstand zien we hier grote verschillen ontstaan. Interessante kost dus.

Mesh

Goed… u weet nu hoe we testen. Laten we nu eens uitleggen wat wifi mesh is. In feite zegt de naam dat al een beetje: het is een ‘wifi-net’. De router en satellieten hebben een draadloze verbinding met elkaar om zo een naadloos wifinetwerk te realiseren. Echter zit er wel een wezenlijk verschil in de techniek tussen mesh-systemen.

Netgear Orbi, Linksys Velop (onze tri-band versie), Dlink Covr en TP-Link met de M9 werken met een zogenaamde Tri-band set-up. Daarbij is naast de 2.4 GHz en 5GHz radio voor het verbinden van apparaten nog een derde 5GHz radio gebruikt om een toegewijde verbinding te maken tussen de router en de satellieten (in onze test over twee antennes; 867 Mbit/s, maar soms wel over vier antennes, wat resulteert in een theoretische bandbreedte van 1733 Mbit/s tussen de base-station en satelliet!). Het grote voordeel van tri-band is een betere stabiliteit én een veel hogere snelheid, omdat deze radio geen bandbreedte hoeft te delen met verbonden apparaten: het is puur een ‘snelweg’ tussen de base station en satelliet.

De Ubiquiti Amplifi, TP-Link M5 en de AVM Fritz hebben ‘maar’ twee radio’s – 2.4 GHz en 5 GHz – die ze moeten delen met verbonden clients. Het is dus een ‘ouderwets’ mesh-systeem op basis van repeatertechnologie, waardoor de bandbreedte naar de eerste satelliet halveert én dat zet zich ook door naar de tweede… En ja: dat is zichtbaar in de netto doorvoersnelheid. Daarover later meer.

Laten we de eerste kandidaat eens bekijken…

Type test
Multitest

9 REACTIES

  1. Beste Jaap, mag ik je de techniek even uitleggen. Dat wat je omschrijft is niet het geval bij Amplifi wat je omschrijft ook de Amplifi kun je instellen als backhaul. Sterker nog. Dit is een van de beste intelligente Mesh en meest slimme netwerk oplossingen die er is. Het communiceert het snelste,
    Je kunt kiezen voor de set van 3. De hoofdrouter communiceert d.m.v. een eigen (verborgen) SSID met de 2 meshpoints. Maar je kunt ook kiezen voor een aan-een-sluiting van extra routers/accespoints uit de Amplifi familie. Al deze WiFi punten vormen een parabool van WiFi. Je behoud dus wel degelijk de snelheid. En overigens zegt snelheid NIETS. Bij WiFi draait het om Capaciteit. Daarnaast zijn er in de laatste firmware mogelijkheden gekomen om het eea te backuppen en meer inside verbeteringen.
    Ik heb o.a. de Orbit getest, samen met de TP Link Deco. Uit alle testen bleek dat de Amplifi het beste presteert om de situatie stabiel te krijgen. Ik heb ook het Asus Mesh netwerkgetest. Dat is het slechtste wat men kan kopen. O.a. de Bose speakers kennen veel WiFi verbrekingen met verschillende WiFi punten. Zelfs PS4 gaming en 4K streaming. Dat gebeurt niet met de Amplifi. In de App kun je je lol op met finetuning, portforwarding, cloud en op afstandbediening. Tevens kun je dieper in het menu een tijdschema instellen en prioriteit stellen aan apparaten en verbruik. En onder de modellen van TP link is het juist repeating. Anders kan dit Mesh systeem niet functioneren. Deze TP link geeft aan elkaar door en in de repeater kun je een netwerkkabel pluggen om bedraad verder te gaan naar bv een PC.
    Enfin, uiteraard ben ik het met je eens om zoveel als mogelijk te bedraden maar we mogen niet de vraag ontwijken en we weten allemaal dat we straks alles draadloos gaan doen.
    Zelf kijk ik naar de stabiliteit en de capaciteit van een draadloos netwerk. Of dat samensmelt met een Mesh of roaming Accespoint systeem zal altijd terplekke ingemeten moeten worden. Men kan niet zomaar een vinger leggen op een systeem dat maar altijd en overal geplaatst kan worden. Een mening, specs en prijs zeggen niet dat iets minder of beter presteert. Per locatie en situatie zal gekeken moeten worden hoe de apparatuur geïmplementeerd en gebruik wordt en dat de capaciteit voldoet aan de wensen en het budget. ?