MIT Digital Reference

Mit staat bekend om zijn high-end kabels. Om er een paar te noemen: de Oracle-serie, de Magnum-serie, de Shotgun-serie…Mit bereikt de prachtige kwaliteit door middel van fasecorrectieschakelingen. Dit in tegenstelling tot alle andere producenten die met mooie materialen als goud en zilver aan de slag gaan. Nu zijn fases bijzonder belangrijk in analoge kabels. Ze zorgen voor juiste plaatsing en rust. Maar hoe zit dat met een digitale interlink?

De Digital Reference van MIT beschikt net als alle MIT-kabels over een schakeling in de kabel.
De Digital Reference van MIT beschikt net als alle MIT-kabels over een schakeling in de kabel.

Laat ik eerlijk zijn: ik heb altijd gedacht dat digitale interlinks niet heel veel verschil konden brengen. Ze hoeven immers alleen maar de ‘simpele’ 1’tjes en 0’etjes over te brengen naar de Dac. Goed…het verschil tussen een gebalanceerde of cinch-interlink is te horen. En als daar ook nog een klok-synchroniser bij komt kijken, zoals bij een dcs-speler of de eerdere Arcam- en Linn-combinaties, dan is er winst te boeken. Maar bij een normale coaxiale 75-ohms verbinding? Ach…een 190-euro Audioquest interlink moet toch voldoende zijn…dacht ik.

Filteren
Fasecorrecties in een digitaal signaal? Tsja…daar lijkt het wel op, maar schijn bedriegt. Want in dit kastje zitten een aantal filterkernen. Geen fasecorrecties dus. Maar goed: filters in een kabel zijn altijd vreemd. En doen vermoeden dat er verlies optreedt.

De kabel is tussen twee dac’s gebruikt: een Musical Fidelity X24K en een Proceed pdp-2. Als loopwerk is een vM cd222 met een Teac VRDS-7 loopwerk gebruikt.

Direct nadat de cd-speler is begonnen met Blofs ‘Mooie dag’ naar de te laten dac laat stromen, is het duidelijk: dit is een speciale interlink. Pascals stem heeft zelden zo driedimensionaal tussen de Magnepans gestaan. Nu is driedimensionaliteit een kracht van MIT-kabels, maar dat ze dit weten te breiken met een digitale interlink, verbaast me.

Niet alleen de plaatsing is verbeterd, ook de rust en de souplesse waarmee de muziek wordt gepresenteerd, is opvallend goed. De muziek glijdt werkelijk de oren binnen. Waarschijnlijk is dit te danken aan een verbeterde communicatie tussen loopwerk en dac. Als de timing – waar een dac bijzonder gevoelig voor is – verbetert, krijg je minder jitter die zich uit in meer rust en een scherper en dieper stereobeeld.

De Digital Reference is ook in een gebalanceerde versie verkrijgbaar
De Digital Reference is ook in een gebalanceerde versie verkrijgbaar

Opvallend is dat de Digital Reference geen andere klankkleur heeft dan een ‘gewone’ digitale interlink als de Audioquest Digital Pro, die ik normaal gesproken gebruik. De Reference is vooral rustiger, soepeler en iets minder scherp dan de Audioquest. Bovendien zet de Reference het geheel veel grootser en vooral spannender neer. Stemmen zijn groter, luchtiger en echter. Op een podium komen instrumenten daadwerkelijk voor en achter elkaar te staan. En dat allemaal door het wijzigen van een digitale interlink!

Conclusie
De Digital Reference is een meesterwerk. Korter en krachtiger kan ik het niet zeggen. En meer woorden wil ik er eigenlijk niet aan wijden. Dit is, met uitzondering van de gebalanceerde versie, de mooiste digitale interlink die ik ken.

Gerelateerde berichten

SOtM dX USB HD

Review SOtM dX USB HD

Lang niet iedereen beschikt over een d/a-converter met usb-input. En hoewel deze steeds meer op de markt verschijnen, is er lang niet altijd een reden om deze aan te schaffen. Denk aan een scenario waarbij iemand beschikt over een high-end model van een paar jaar terug. Wat te doen? Nou… gelukkig zijn er prachtige usb […]

Zo moet het volgens Dream Sensations! Wat een verschil in rust, definitie en fundament zeg... ongelooflijk.

DreamSensations: magie!

Wie een Musical Fidelity V-Dac, een Logitech Squeezebox of wellicht een Arcam rDac heeft gekocht, kent het probleem: het is een prima product, maar wat is de voeding toch slecht. En dat komt de prestaties niet ten goede. DreamSensations heeft een zeer betaalbare en uiterst effectieve oplossing: de Squeeze-upgrade Sbooster en een nieuw ontwikkelde lineaire […]

Schiit Magni Modi

Review Schiit Modi en Magni

Schiit! ?And yes, that?s our name. And yes, it?s pronounced exactly as you think.? Schiit is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in dacs en hoofdtelefoonversterking. Een slimme zet, want de halve wereld loopt met een hoofdtelefoon rond. De halve wereld beseft echter nog niet altijd dat het veel beter kan. En daar komt Schiit om […]

2 reacties

  1. Hi Jaap,

    Even over de MIT Digital Reference: de technologie van MIT -de parallelle passieve netwerkjes- is ontwikkeld voor analoge interlinks en luidsprekerkabels; bij digitale interlinks is dit (letterlijk) niet van toepassing. Het “kastje” om de MIT Digital Reference is een verzameling ferrietkernen zoals ook om het bekende Z-Chord-II.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable