Home Meridian 861 en HD621: reference AV

Meridian 861 en HD621: reference AV

0

De koning van de digitale audio, zo mogen we Meridian wel noemen. Het Britse merk is al sinds dag één bezig met digitale audio. Kijk naar de Meridian 203, of de 518. Toch wel iconen in de wereld van cd-spelers. De 861 en HD621 zouden best eens een icoon kunnen worden in de wereld van AV-receivers.

Het setje… het lijkt heel bescheiden, maar feit is dat dit de crème de la crème is van de av-processing. Zonder twijfel één van de mooiste systemen die we gehoord hebben.

Een high-end product beoordelen is het lastigste wat er is. Immers: het gaat om producten met een fiks prijskaartje. Maar ja: bij dit soort producten is gigantisch veel research gedaan en zijn er geen kosten bespaard als het gaat om componenten. Bovendien is het lastig vanwege de indruk die het maakt. Vaak gaat het om zulke subtiele details en verfijning dat het lastig is de woorden ervoor te vinden… zo goed is het.

Laptop erbij!
Zoals het Meridian betaamt, is dit product anders dan anders. Allereerst is de 861 Reference AV een soort ‘bare bone’-systeem. De 861 is naar wens in te richten met modules. Zo kunt u aangeven hoeveel digitale bronnen u wilt aansluiten, hoeveel analoge uitgangen u wilt, of hoeveel luidsprekers u direct wilt aansturen (deze moeten wel actief zijn, of van Meridian zijn). Ook leuk: er is een mogelijkheid een kaart toe te voegen die een brug slaat tussen het Sooloos-streaming audio systeem en de hifi-installatie. Dit modulaire systeem is heel handig natuurlijk, maar het kan wel lastig zijn bij latere uitbreiding en configuratie. Laten we dat even toelichten.

De Meridian is in wezen opgebouwd als een computer. Op het moederbord ‘prikt’ u de uitbreidingen. Een centrale processor weet dan dat er een uitbreiding is gedaan. U moet echter nog wel daarna nog wat instellen. En daar zit de moeilijkheid. Ik heb van Viertron – importeur van Meridian- te horen gekregen dat er een tweedaagse cursus verbonden zit aan dit product. En wij begrijpen waarom: het is een vrij complex apparaat om zo even in te stellen. Grondige kennis van het Meridian-systeem en av-processing is echt een vereiste.

De aansluitmogelijkheden zijn nagenoeg oneindig, omdat het systeem modulair is. Your wish is Meridians command.

Echter, eenmaal ingeregeld, hebt u er geen omkijken meer naar en is het een genot om mee te werken, vanwege de simpliciteit. Het front kent welgeteld zes knoppen: uit, mute, volume+, volume-, dsp en source. Prima! Achter een klepje – dat bijna niet te zien is – zit nog wat bediening voor interne zaken. Overigens is het ook mogelijk om het apparaat met de laptop te benaderen, wat wij gedaan hebben om wat zaken, zoals luidsprekerinstellingen en dsp-instellingen, snel in te regelen. Dat werkt veel prettiger dan op het apparaat zelf.

HDMI-switch met hersens
Laten we even heel eerlijk zijn: de hmdi-standaard is een drama. Wie heeft in godsnaam verzonnen om audio en beeld over één kabel te sturen? Dat is vragen om problemen, waarbij de grootste jitter is. Meridian moet hetzelfde gedacht hebben toen ze de HD621 aan het ontwerpen waren. Deze splitter kan tot 6 bronnen ontvangen en stuurt met één kabel beeld uit naar een tv of bijvoorbeeld beamer. Het mooie aan de splitter, is dat het audiosignaal gescheiden wordt van het beeld. Vervolgens herklokt de HD621 het audiosignaal voordat het met een CAT5 naar de 861 gaat. Wij hebben ook een hdmi-kabeltest met dit duo gedaan en hebben gemerkt dat het herklokken wel degelijk werkt. Het jitterende audiosignaal van een matige kabel weet de HD621 prima te herklokken. Het resultaat is dat de audio nog prima klinkt. Overigens laat de 621 wel goed beeldverschillen zien. Het loont dus nog steeds een fatsoenlijke hdmi-kabel aan te schaffen.

Een blik in het binnenste van de Meridian 861-krachtpatser… de insteekmodules zijn gemakkelijk te zien.

Het is een vermelding waard dat de HD621 en de 861 Reference Digital Sound Controller voor elkaar bedoeld zijn. De 861 heeft zelf geen hdmi in- en output. Het is een pure surround receiver zonder enige beeldprocessing. De HD621 geeft geluid door aan de 861 via cat5. Als u van hdmi-input wilt wisselen, verandert u de ‘source’ op de 861 die op zijn beurt instructie de HD621 via Meridian-link opdracht geeft voor het wisselen van input. Op deze manier houdt Meridian beeld en audio 100% gescheiden.

Zeer indrukwekkend
Goed, hoe klinkt de 861 Reference Digital Sound Controller? Tsja… hoe klinkt high-end? Rust, extreem veel detail, nooit vermoeiend, vanzelfsprekend, inzichtelijk, ruimtelijk, in proportie, diepte, emotie… we kunnen nog wel even doorgaan. Het mag duidelijk zijn dat we echt behoorlijk onder de indruk zijn van dit Britse statement.

De Meridian weet bijzonder schoon te presenteren. Dit heeft zonder twijfel te maken met het feit dat de HD621 audio en video uit elkaar trekt en vervolgens jitter reduceert. Ook beschikt de 861 over een zeer mooie dsp die feilloos weet te upsamplen. Meridian was al vroeg bij de upsamplingtechniek en weet nu overduidelijk goed waar het mee bezig is. Het is in ieder geval goed hoorbaar dat ze het goed doen. Hoe zijn we hier zo achter gekomen? Nou, het is bij muziekweergave mogelijk te schakelen

De analoge uitgangstrappen. Koppel hier een mooie eindversterker aan – of meer natuurlijk – en u hebt echt een topsysteem!

tussen diverse modi, zoals: direct, stereo, mono, trifield en wat Dolby-PLII-modi. Wij vinden de Stereo en trifield-modus de prettigste. Direct is naar ons idee wat kil (waarschijnlijk door de bron). Stereo geeft iets meer warmte. Trifield geeft een stabiel beeld in het midden en weet ook mooie ruimtelijkheid te creëren zonder dat het storend is. Puik werk van Meridian, want in 99 van de 100 gevallen vinden we processing hoorbaar en dus vervelend.

Films
Uiteraard schaft u geen referentie av-systeem aan voor stereoweergave. Vandaar dat we ingaan op het gedrag tijdens films. We hebben De Da Vinci Code en James Bond Casino Royale gekeken (Blu-ray). Tevens hebben we nog de Blu-ray van Porcupine Tree gespeeld. De speler: 650BD van Cambridge Audio.

Allereerst opvallend is de slechte soundtrack van de Da Vinci Code. Dolby Digital: schaam je, Sony! Met zo’n lage bitrate kan zelfs de Meridian geen wonderen verrichten. We hebben wel genoten van de film en het prima beeld, maar niet van het matige geluid. James Bond doet het veel beter. Ook met beeld trouwens: de bitrate is veel hoger. En over het audiodeel: DTS HD MA is echt een genot om naar te luisteren. Dynamiek, detaillering, lucht: de film komt nu echt tot leven. Het is echt alsof we in de film staan.

De voeding van de Meridian is bescheiden, maar wel prachtig opgebouwd.

Bij Porcupine tree kiezen we voor de 2-kanaals lossless pcm track. De Meridian zet een keurig podium voor onze neus. De Lentussen vallen helemaal weg, waardoor we echt naar een concert luisteren. Wat een goede soundtrack staat op deze blu-ray zeg! Echt een aanrader voor de rockliefhebbers.

Conclusie
Zoals ik al vermelde in de opening: het is nagenoeg onmogelijk een goede recensie van een degelijk high-end product te schrijven. Deze apparaten representeren wat nu mogelijk is op gebied van digitale audio en video. De 861 en HD621 zijn zonder enige twijfel superproducten. Maar dat mag ook wel, want op het instapmodel van de 861 zit een prijskaartje van ongeveer 10.000 euro. De versie die wij hebben getest, gaat daar fors overheen, vanwege bijvoorbeeld de Sooloos-module en extra analoge en digitale uitgangen. En dan is er ook nog de hdmi-splitter met een prijskaartje van pak ’em beet 2800 euro. Echter, hoe prijzig de set ook lijkt: deze set behoort zonder twijfel tot de top wat nu te koop is. De autoriteit, finesse en rus waarmee het presenteert is erg indrukwekkend. We raden overigens niet aan zelf de set te configureren, tenzij u heel goed weet waar u mee bezig bent. Het zou zonde zijn kwaliteit in te leveren bij dit soort producten.