vrijdag, maart 29, 2024
Home Logitech Squeezebox Touch

Logitech Squeezebox Touch

16

Touch, touch, touch. Tegenwoordig is een ‘gewoon’ lcd-scherm niet meer genoeg. Aanraakbediening is een must. Maar is dat wel altijd nodig? We bekijken als één van de eerste de gloednieuwe, lang verwachte Logitech Squeezebox Touch.

De nieuwe Squeezebox Touch: hij ziet er zonder twijfel chique uit met zijn grote touchscreen.

We mogen met een gerust hart zeggen dat Logitech mede verantwoordelijk is voor het succes van streaming audio. De Squeezebox Classis is een betaalbare streaming client die doet wat hij moet doen: streaming audio toegankelijk maken. De bediening is gemakkelijk, de geluidskwaliteit is goed. En niet onbelangrijk: de prijs is met ongeveer 225 euro aantrekkelijk. Helaas is de Classic niet meer officieel verkrijgbaar. Is de 300 euro kostende Touch een waardige opvolger?

Gelikt
Als we de nieuwe ‘Touch’ uit de verpakking halen, valt op hoe goed de afwerking is. Het zilveren voetje waarop de Touch leunt, is prachtig geïntegreerd. De in- en uitgangen zitten netjes in de behuizing en niet onbelangrijk: het aanraakscherm ziet er goed uit. We zien geen aan- en uitknop op de Touch. Het is dus niet mogelijk de Squeezebox helemaal uit te zetten.

Zodra we de adapter in de nieuwe Logitech doen, gaat hij aan. Allereerst vraag hij wat voor taal we wensen. Uiteraard kiezen we voor Nederlands. Daarna stelt de Touch zichzelf in en kunnen we een netwerk

De goede afwerking is zelfs aan de achterkant doorgevoerd. We vinden ook genoeg aansluitingen achterop. Jammer genoeg is de hoek van de voet niet instelbaar.

kiezen. We kiezen voor een draadloze verbinding, maar het is natuurlijk prima mogelijk om de Squeezebox met een utp-kabel te koppelen aan het netwerk. Hoewel de Touch in een lastig hoekje van het huis staat, is de Wireless-G verbinding (de Touch heeft nog geen -N) 100% stabiel. Petje af voor Logitech.

Snel het www op
De Squeezebox Touch heeft, net als alle andere Squeezeboxen, de software van Logitech nodig om te functioneren. Dat is in onze optiek een beetje vreemd vandaag de dag,  aangezien de meeste netwerkproducten gewoon overweg kunnen met DLNA. Maar hoezeer we ook kijken in het netwerk: er valt niets te ontdekken zonder een pc of nas met squeezecenter. Nadat we de nieuwste versie op onze htpc hebben geïnstalleerd, zien we na een half uurtje scannen alle albums verschijnen op het display van de Touch. De software doet dus prima zijn werk, al hadden we toch liever een mogelijkheid gezien zonder dit pakket te werken.

In wezen is de Touch in vier delen opgesplitst: het thuisnetwerk, internetradio, verbinding met internetdiensten (denk aan facebook, twitter, napster, etc) en een zoekoptie. Uiteraard rekenen we nu niet het instellingenmenu en de favorietenfolder niet mee. Doen we dat wel, dan bestaat het menu in basis uit zes onderdelen.

Het touchscreen is leuk, maar niet heel nuttig. We bedienen de Touch vooral met de afstandsbediening… vanaf de bank dus.

We weten niet of we de interface heel mooi moeten vinden. Wel is het functioneel en overzichtelijk. We hadden liever grote knoppen met icoontjes gezien. Dat zou in onze optiek beter werken. Als we een stap verder gaan, zien we het nu van het aanraakscherm niet. Gaat u maar eens goed nadenken. Hoe bedient u uw apparatuur? Precies: met een afstandsbediening. Waarom zou u van de bank komen, naar de Squeezebox lopen en een nieuw nummer of album starten? Dat is helemaal geen logisch scenario. Wij hebben eigenlijk alles met de afstandsbediening gedaan.

Wat dat betreft heeft Sonos het heel slim aangepakt met de CR200, al is een kit van Sonos wel duurder. Neemt u genoegen met een ‘gewone’ afstandsbediening met display, dan heeft Logitech de Duet in het gamma.

En dat werkt prima. Het lettertype is groot genoeg om vanaf drie meter te lezen en door de logica van Logitech (grappige woordspeling) is het een genot om door het menu te navigeren. Helaas zijn sommige zaken gemakkelijker op de Touch te doen, bijvoorbeeld een password invoeren, maar dat is natuurlijk begrijpelijk. Wat we wel een beetje jammer vinden is dat de hoek van het scherm niet ideaal is. Een goede verticale inkijkhoek is lastig te realiseren met een lcd-scherm. De Touch leunt naar ons idee nét te ver naar achteren, waardoor het contrast wegvalt op een wat hoger meubel. Wij hadden graag gezien dat de hoek instelbaar was. Op die manier zou het altijd goed afleesbaar zijn.

Prima deuntje

De Squeezebox Touch glanst gelukkig vooral op de foto. Op het hifi-meubel is het schermpje zelfs vanaf drie meter nog goed afleesbaar.

Genoeg over de bediening; tijd voor muziek! We hebben voor deze test uitsluitend flac-bestanden en internetradio gebruikt. Laten we beginnen met wat flac-bestanden. We sluiten de Touch zowel optisch via de Musical Fidelity V-dac als analoog aan op ons standaard testsysteem wat bestaat uit een Van Medevoort MA350 en een set Lentus Audio Duo’s. Bekabeling komt van Art Speak en Van Medevoort. Alles is via een aparte groep gevoed.

Al bij het eerste nummer – Paradise Circus van Massive Attack – valt op dat Logitech weet waar het mee bezig is. De Touch presenteert via de analoge uitgang schoon, detailrijk en ontspannen. Ook weet het een keurig stereobeeld neer te zetten. Dat is een zeer veelbelovende aftrap!

We besluiten hetzelfde nummer via de MF V-dac te spelen. We horen dat de V-Dac meer fundament weet neer te zetten en voor iets meer verfijning zorgt in het midden en hoog. Echter, heel groot is het verschil niet. En dat verbaast ons wel een beetje. Blijkbaar gebruikt Logitech helemaal geen slechte onderdelen in de Squeezebox Touch.

De Squeezebox Classic is in wezen een Touch zonder ‘touch’. Hebt u dus al een Classic, dan is een overstap niet nodig.

En die conclusie blijft staan als we onze playlist met testnummers hebben afgerond. Er is rock, pop, klassiek, singer songwriter en house voorbij gekomen en elke keer horen we weer een keurige reproductie van de bits en bytes op het netwerk. Zowel via de analoge uitgang, maar in meerdere mate via de V-Dac die het toch net wat prettiger weet te brengen.De Squeezebox is een goede dac waard. Hebt u een goede set en een goede dac, dan is de keuze in onze optiek snel gemaakt.

Conclusie
Is de Touch de ultieme streaming player? Ja en nee. Laten we beginnen met de mededeling dat het touchscreen vrij zinloos is. Het werkt precies en prettig, maar we kunnen ons niet echt een scenario voorstellen dat het touchscreen een uitkomst biedt. We bedienen de Squeezebox Touch veel liever vanaf de bank met de afstandsbediening. En als we dan een nummer starten, dan komen we bij de positieve eigenschap: het bedieningsgemak en de geluidskwaliteit. Bedienen is een genot en de Touch weet een uitermate muzikaal plaatje te schetsen van de talloze bits die op het netwerk opgeslagen zijn.

16 REACTIES

  1. Goede tip! Er is een app ontwikkeld voor de touch met USB output! Met een goede USB DAC geeft dit echt een gratis superupgrade. Je maakt dan gebruik van de veel betere klok van de losse DAC, in mijn geval van audiolab. Verbetering is spectaculair!
    App heet enhaced digital output en is te vinden in de 3rd party paps list. Aanrader!

  2. ‘@Henk er zijn wel degelijk verschillen, hoewel ik daar gaan discussie over ga starten.

    Bij mij viel op dat de SBT die gekoppeld is aan een uitmuntende DAC, namelijk de b-DAC van Tentlabs, een nog mooiere bron is wanneer de voeding van de SBT wordt verbeterd. Na een halfjaar gespeeld te hebben met de combinatie van standaard voeding en b-DAC, viel na enkele seconden al op dat de weergave weer een stuk analoger is geworden na het aansluiten van de nieuwe voeding van de SBT. (zelfbouw op basis van een Tent heater supply en niet zelf verzonnen 😉 )

  3. Henk, waar het ook aan moge liggen, een DAC maakt wel degelijk een groot verschil!

    Heb een ArcamCD72 opgewaardeerd met betere DAC tot 93 en dat klonk echt duidelijk beter.
    Sindsdien DacMagic en Duet aangeschaft. Echt veel beter dan analoge output van Duet en ook duidelijke verbetering van Arcam CD93 via DM.
    Nu net een Wyred4Sound DAC1 gekocht en zelfs mijn vrouw vond dat na 10 minuutjes luisteren duidelijk beter klinken.

    Uiteraard wel luisteren natuurlijk. Ik hoor het verschil duidelijk en deze combinatie werkt het beste met mijn versterker en speakers.

    Helemaal eens met gemak Touch! Ook prima afstandsbediening via iPone of iPod Touch (iPeng app) en Android mobieltjes (Squeeze Commander: duidelijk beter dan Logitech App!)

  4. Verschillen tussen dac’s zijn tegenwoordig niet hoorbaar. Dat zou technisch gesproken ook een wonderlijk verhaal worden. Waargenomen verschillen zijn alleen psychologisch te verklaren (of misschien door verschillen in uitgangsniveau van de apparatuur) Voordat u extra geld uitgeeft aan onnodige apparatuur, zoals hier wordt aanbevolen, even zelf goed luisteren.

    Deze SB is in elk geval fantastisch. Speelt alles af: spotify, flac, apple lossless, het kan niet op. Het touchscreen vind ik een uitkomst. Even naar het apparaat lopen om een ander album te zoeken is helemaal geen ramp.

  5. Hoi Jaap,

    Ik heb hierover al contact opgenomen met Logitech NL zelf, maar ze geven geen duidelijk / definitief antwoord.

    Stel dat ik op mijn NAS of PC audiotracks heb aan 384 kHz / 30 BIT, handhaaft de Touch deze kwaliteit dan wanneer ik via een van de digitale uitgangen hem link aan een goede DAC?

  6. Vreemd dat er geen verbetering hoorbaar is. Ik vind de analoge uitgang van de Touch zeker niet slecht, maar een dacmagic is toch wel een slag beter, lijkt me. Een V-Dac met aparte voeding is al een stuk beter. Nu ik de b-Dac eraan heb gekoppeld is het helemaal een wereld van verschil. Ik hoor graag wat de Advance Acoustic brengt.

  7. Dag, ik merk dat de cambridge dac weinig of geen verbetering is voor een squeezebox touth, nijgt naar mijn gehoor eerrde vervelend hoog te klinken met de dacmagic.
    Strak zal ik een en ander uitproberen, ik heb een advance acoustic versterker met ingebouwde dac , dus kan ik een vergelijk maken tussen analoog en dac op die versterker.
    Bij goede resultaten gaat de magic dac er van tussen.
    Graag jullie mening

  8. Ik heb een Squeezebox Duet die ik aan wil sluiten op een versterker (die ik nog moet aanschaffen). Nu lees ik dat je de hier de Musical Fidelity V-dac gebruikt. Ik heb ook de review gelezen van de Cambridge Audio DacMagic en vraag me af welke DAC de voorkeur heeft icm de Squeezebox.

    En in de specificaties van de Squeezebox Duet lees ik dat ze een “High-fidelity 24-bit Wolfson DAC” gebruiken, bij de Touch staat dat niet. Deze worden ook gebruikt in de DacMagic. Heeft het dan met de Duet toegevoegde waarde om er een extra DAC te gebruiken?

    • Beste Perry,

      Het heeft zonder enige twijfel zin om een dac achter de duet te zetten. Het klopt dat de duet een prima dacje heeft, maar dat wil nog niets zeggen over de kwaliteit van de analoge uitgangen. Daar speelt nog veel meer mee. Bijvoorbeeld de interne of externe voeding, de schakeling om de dac heen, of de opamps die in de eindtrap zitten.
      Welke dac beter is, is deels een kwestie van smaak. De DacMagic is naar mijn idee mooier dan de V-Dac. De V-Dac is overigens nog gemakkelijk naar een hoger niveau te tillen met de Best Of Two Worlds-voeding van Squeeze Upgrade. Echter, de DacMagic heeft meer inputs, wat een voordeel kan zijn bij toekomstige uitbreiding.