web analytics

Live Stream Replay – Weiss VS Sonnet VS Metrum Acoustics

Prijs: € 8000

Afgelopen donderdag – 19 maart 2020 – hebben we een test van drie dacs gedaan: de Weiss DAC501, Sonnet Morpheus en de Metrum Acoustics Pavane. In feite is de Weiss een streamer, dac, preamp en hoofdtelefoonversterker. De Morpheus is een digitale voortrap. En de Pavane is een pure dac. Hoe verhouden deze zich tot elkaar? Wij hebben het in de live stream getest én laten horen.  

In de live stream lopen we de drie kandidaten stuk voor stuk langs. We hebben een paar vaste tracks gepakt om een goed vergelijk te kunnen maken.

De Sonnet Morpheus hebben we eerder al getest. Dat is echt een waanzinnig goed apparaat. Zeker als u bedenkt dat deze €3500 kost. De Weiss DAC501 gaat voor zo’n €8000 over de toonbank. Weet echter dat u dan óók een hoofdtelefoonversterker, streamer – Roon én UPnP – en een prachtig kleuren touch-screen krijgt. Deze dac is echt heel mooi gemaakt.

De Metrum Acoustics Pavane van zo’n €5000 is alleen een dac. Daar is dus nog een voorversterker voor nodig. In ons geval een Pass Labs XP-12. Dat zet het totaal op €12.500. Zonder kabels. Kortom: met afstand de duurste combinatie.

Korte conclusie

De korte conclusie is dat de Weiss in onze ogen de beste allrounder is. Ondanks het hogere prijskaartje. De reden is dat deze compacte oplossing écht alles biedt. En dat ook nog op een heel hoog niveau. De klank is neutraal, detailrijk en vloeiend. In onze optiek zelfs nog wat neutraler dan de Sonnet die zeker meer resolutie biedt dan de Metrum met Pass Labs.

Wat het meest opvallende verschil is, is dat de Sonnet – en Metrum met Pavane – iets meer naar voren spelen. En iets meer grootsheid bieden. De Weiss komt op ons echter wat ‘echter’ en eerlijker over. Dat horen we goed met onze eigen opname van Tim Knol. Die opname is in onze eigen ruimte gemaakt. Dat geeft een uitstekende referentie.

Prijstechnisch is de Sonnet natuurlijk bijzonder interessant, omdat het een bijzonder hoog niveau biedt voor een heel aantrekkelijk prijskaartje. Immers: €8000 is veel geld. De Pavane met Pass Labs biedt veel kick en energie onderin. Maar prijstechnisch is het nu geen handige keuze. Tenzij u een analoge preamp nodig hebt. Zoals wij.

Video Live Stream Weiss – Sonnet – Metrum Acoustics

Gerelateerde berichten

Bowers Wilkins 702 S2 (

Review Bowers & Wilkins 702 S2

Eind vorig jaar heeft Bowers & Wilkins de nieuwe 700-serie geïntroduceerd. Een compleet nieuwe lijn als opvolger van de CM-serie. Nu zijn de typenummers die we nu voorgeschoteld krijgen niet nieuw, want de 700-serie heeft eerder bestaan. Namelijk begin jaren 2000. Als opvolger heeft Bowers met de CM1 de CM-serie rond 2006 geïntroduceerd. Dit om […]

NAIM ND5 XS2

Review NAIM ND5 XS2

NAIM gaat al een tijdje mee in de streaming-wereld. We mogen er dus vanuit gaan dat deze Britten het spelletje wel kennen. Als ze dus met een nieuwe speler of serie (zoals Uniti) komen, dan kunnen we bijna niet wachten om een exemplaar in handen te krijgen. Deze keer: de gloednieuwe ND5 XS2. 

4 reacties

 1. Weer erg genoten van de stream replay. Het is af en toe wel knap lastig te horen waar je naar zit te luisteren. Vooral het in- en uitschakelen van de microfoons geeft verwarring althans dat was bij mij het geval. Verder heb ik wat opmerkelijke verschillen gehoord waarbij volgens mij de microfoon meer invloed had dan de DAC die aan het spelen was. Verder vooral doorgaan met dit soort tests.

  1. Dag Mark,

   De microfoon is gelijk gedurende de gehele test. We schakelen alleen tussen de vocal-mic en de muziek-mic. Maar om in te gaan op hoe we werken; ik ben het ermee eens dat het soms lastig is te weten waar je naar luistert. Daar gaan we ook wat aan doen. Denk aan een tekst-overlay.

   We hebben ook weer significantie investeringen gedaan in mic preamps (Grace Design M108) en een prachtige Benchmark ADC16. Kortom: de volgende stream wordt wéér beter! :-).

   Goed te horen dat je deze soort content kan waarderen. Daar doen we het voor .

Geef een reactie