Live Stream Replay – Streamers: Sonos – Bluesound – Yamaha – Metrum

Prijs: € 549

Inleiding

Inhoud

Streamers zijn inmiddels een vast item in menig hoogwaardig audiosysteem. Dat is niet gek, gezien het feit dat alle groten merken al meer dan vijf jaar een streamer in het assortiment hebben. Sonos zelfs al rond de vijftien jaar. Kortom: ze zijn volwassen. Wij zijn wel benieuwd naar de huidige status. Immers: Sonos heeft de nieuwe Port. En Bluesound nu de Node 2i. Tijd voor een battle! Live… met u! 

Streamers zijn er in vele soorten en maten. En in diverse klassen. We krijgen regelmatig de vraag betaalbare audio te testen. Niet iedereen heeft de vrijheid een significant bedrag uit te geven aan hifi. Overigens is het voor ons ontzettend interessant in die klasse te testen, omdat het voor een fabrikant lastiger is met een beperkt budget een goed product te maken, dan met een blanco cheque.

Keuzes

Nu is de ‘onderkant’ van de markt zeer relatief. Immers: wat is instap? Wij beschouwen de klasse ‘Sonos Port’ als instapklasse. Zit er dan niets onder? Zeker wel. Maar wij hebben lang geleden besloten daar te beginnen met testen. Om meerdere redenen: dan begint veelal de échte kwaliteit. Denk aan support, klank, afwerking, et cetera. Er zijn heus uitzonderingen.

Als kandidaten overwegen we: Sonos Port, Bluesound Node2i, Heos Link (2e generatie), Yamaha WXC50, Metrum Acoustics Baby Ambre en er zijn natuurlijk nog systemen van Bose, Harman en bijvoorbeeld Bowers & Wilkins. Echter deze hebben geen losse speler of geen losse speler in deze klasse. De Formation Link is net te duur. De nieuwe Volumio speler was nog op een vrachtschip. Een lezer wijst ons op het gemis van de Allo speler. Natuurlijk zijn er talloze alternatieven. En we geloven best dat de Allo speler goed is. Er is echter geen officiële importeur van de Allo-speler, wat in feite een Rasberry Pi is met een extra board / modificatie.

De HEOS Link – en Marantz of Denon alternatieven – is niet te krijgen. Het komt dus op een vergelijk van de Sonos Port, Bluesound Node2i, Yamaha WXC50 en Metrum Baby Ambre. De laatste is bewust een vreemde eend in de bijt: hij valt net in de prijsklasse, maar er is wel een externe converter nodig én een ROON-licentie. Kortom: extra kosten. Maar we willen deze wel graag meenemen in de live-multitest.

De test-setup

We gebruiken onze welbekende referentieset:

 • Pass Labs XP12
 • Bryston 4B SST3
 • Focal Sopra No1
 • Metrum Acoustics Pavane (voor de Baby Ambre (en later de test via coaxiaal)
 • Isotek Titan
 • Kemp PowerStrip 8plus
 • Bekabeling van Audioquest en Grimm
 • Custom ROON server

We gebruiken een vaste playlist om dezelfde muziek te draaien. Dat bleek overigens wel een uitdaging in de eerste ronde waarbij we native via de apps van de streamers hebben gespeeld. Niet alle apps zijn even handig met zoeken. En Tidal via BubbleUpnp deed wat nukkig. Het is echter wel gelukt om alle tracks te spelen in gelijke omstandigheden. De playlist staat in de beschrijving van de Youtube Video.

 
 

Winkels met Bluesound

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

10 reacties

 1. Bedankt voor de mooie review. Super interessant. In maak momenteel nog gebruik van de Sonos Connect (gen1) en kom in aanmerking voor het Sonos upgrade programma waarbij hehe eigenaars van oudere apparatuur die niet compatibel zijn met het nieuwe Sonos S2 systeem nieuwe toestellen mogen bestellen met 30% korting. Aangezien ik reeds in gans het huis reeds Sonos One speakers heb staan zou dus de Sonos Connect die met mijn Hi-Fi installatie is verbonden in de living willen upgraden naar een Sonos Port. Nu ik deze review heb gezien vraag ik me af of het verschil tussen de verschillende werkelijk zo groot indien je deze puur via de coaxiale digitale uitgang gebruikt? Ik gebruik als bron uitsluitend Sonos Radio (TuneIn) of Apple Music. Wat ik ook niet goed begrijp is hoe je “jitter” kan hebben op de coaxiale digitale uitgang van de Sonos Connect of Port?

  1. De verschillen zijn zeker wel goed hoorbaar. Gen-1 was significant minder schoon dan de nieuwe. Jitter is zeker mogelijk, want bij coax zit het kloksignaal in de datastroom verwekt. Bij I2S staat het los bijvoorbeeld.

   1. Dag Jaap, bedankt voor je feedback! Wat ik nu wel vreemd vind is dat deze reviewer net het omgekeerde beweert. Volgens hem zou een Sonos Connect beter presteren over zijn digitale coaxiale uitgang dan een Sonos Port. Het probleem zou volgens hem liggen aan het feit dat de Sonos Port teveel aan DSP doet wanneer de digital coaxial output op variable staat ingesteld. Van zodra je deze op fixed ofwel pass-through zet zou het verschil met de Sonos Connect minimaal zijn.
    https://www.techhive.com/article/3546333/sonos-port-review.html

  2. hoe je “jitter” kan hebben op de coaxiale digitale uitgang

   Dat is inherent aan een digitale bus.
   Die loopt op een bepaalde frequentie.
   Die frequentie genereer je door een spanning op een kristal te zetten waardoor het gaat oscilleren.
   Dat kristal zal nooit 100% perfect zijn, de spanning nooit 100% constant, etc.
   Dat is inherent aan onze fysieke wereld.
   Analoog en 100% perfect gaat niet samen.
   Vandaar dat er altijd minuscule variaties in de frequentie zullen zijn (phase noise).
   Digitale signaal transmissie is het verzenden van blokpulsen.
   De fluctuatie in frequentie vertaalt zich dan in een fluctuatie van de tijdstap.
   Dat noemen we jitter.

 2. Ik heb de opgewaardeerde Sonos Connect en deze speelt de sterren van de hemel.
  De Sonos Connect is onderhanden genomen door Magna hifi en dit is een enorme verbetering, een verbetering die ik een ieder kan aanraden die meer uit zijn Sonos Connect wil halen.
  Er zijn testen op het web te vinden van de Connect na de verbetering.

 3. Leuke review, bedankt voor jullie inspanning.

  Wat ik mis in de vergelijking is dat vermeld wordt dat de streamers beluisterd zijn via de analoge uitgang, met uitzondering van de Baby Ambre die alleen digitaal uit heeft. Ik meen dat alle spelers op het laats ook via digitaal uit beluisterd zijn maar mis die vergelijking. Kan dat toegevoegd worden?

Geef een antwoord