Live Stream Replay – Multitest Monitor speakers

Paradigm Persona B

We hebben op vrijdag 24 april een trio-test uitgevoerd: de Focal Sopra No1 versus de Paradigm Persona B versus de Kudos Titan 505. Drie meesterlijke bookshelfs – monitor speakers – met elk hun eigen kracht. Wij hebben via onze live stream set-up laten horen waartoe ze – ongeveer – in staat zijn. Ook hebben we onze metingen met u gedeeld. Wilt u terug kijken? Dat kan! 

Drie waanzinnig mooie luidsprekers. Wanneer hebben we nu de kans om dat in één sessie te beluisteren? Precies: vrijwel nooit. Wat een vervelend vak hebben we toch.

We hebben de Focal Sopra No1, de Paradigm Persona B en de Kudos Audio Titan 505 in onze luisterruimte. Drie pittig geprijsde luidsprekers. Maar geloof ons: u weet waar u voor betaalt op het moment dat u ze aansluit. Om u een idee te geven, zetten we ze voor de camera voor u. Kunt u direct een beetje meegenieten.

Om ze in huis te halen, hebt u ongeveer 10.000 euro nodig. En dan moet de aansturing dus nog komen. Kortom: we zitten in de major leagues. Laten we ze één voor één even langslopen!

Focal Sopra No1

Volgers van Alpha Audio weten dat we al jaren met de Focal Sopra No1 spelen. Het is gewoon een bijzonder fijne luidspreker. Detailrijk, snel, gemakkelijk aan te sturen, matcht vrij eenvoudig en we kunnen direct verschillen waarnemen. Daarbij is dit – naar onze mening – de mooiste beryllium tweeter die we kennen. Geen randje te bekennen. Echt niet.

Nu kunnen we hele verhalen gaat tikken over de Focal. We kennen deze luidspreker als onze broekzak natuurlijk. Maar we houden het kort. De Focal komt heel gebalanceerd over (en meet nagenoeg lineaal-recht!). Vrij energiek – je wordt snel in de muziek getrokken – maar niet opdringerig. Het laag gaat opvallend diep – maar niet zo diep als bijvoorbeeld een TAD – en blijft goed overeind bij complexere stukken. Dat is een prestatie voor een monitorspeaker, want veel midrange modellen hebben gewoon limieten.

Een grote kracht van de Focal is ruimte. Het stereobeeld is groot. Zowel in hoogte als breedte en diepte. Uw redacteur vindt dat bijzonder belangrijk, aangezien ruimte in de presentatie voor een heel groot deel bijdraagt aan de beleving. Als we intiem vocal werk spelen, horen we de akoestiek van de opnameruimte en staat de artiest voor onze neus. Schakelen we naar groots housewerk, dan is de ruimte gevuld en vliegen effecten om de oren. En dat hoort in deze klasse. Daar investeert u in als u een speaker van dit kaliber aanschaft. En Focal levert. Zo simpel is het.

Nu is de Focal niet superkritisch op aansturing, maar weet dat u wel direct hoort wat u erachter zet. Opschalen in kwaliteit heeft dus wel zin. Maar het is niet nodig een beest van een eindversterker erachter te hangen. Zorg wel voor een schone aansturing.

 

Model Systeem Gevoelig-heid Bereik Units Gewicht Land Sound Prijs
Focal Sopra No1 2-weg basreflex 89dB 45 Hz – 40 kHz Beryllium tweeter, W-cone woofer 19 Kg / 19 Kg (stand) FR Open, snel, 3D, krachtig en in balans 8000 incl stands

Metingen

De Focal meet uitstekend. Met name het lineaire gedrag valt op, ook off axis en op afstand. Ook is de vervorming al laag vanaf 70 Hz. Er zijn modellen die in het diepe laag beter preseteren, maar de Focal geeft een overall heel gebalanceerd beeld. Coherentie lijkt hier het doel te zijn geweest.

Paradigm Persona B

We keken bijzonder uit naar de Paradigm Persona B. Mede door de ontzettend goede demo op High End een paar jaar terug. Het heeft lang geduurd voordat de échte serie klaar was. Mede door de complexiteit van de hybride-versies met actief laag. De Persona B is de bookshelf versie. En met een prijs van 10.000 euro per paar inclusief stands zit u in de top. Een schone, stabiele aansturing is altijd belangrijk bij luidsprekers die heel veel laten horen. En dat is hier niet anders.

Supersnel

Zodra we spelen horen we direct dat dit een heel erg snelle luidspreker is. Dat is niet gek, gezien het gebruik van Beryllium. Zowel voor de tweeter als de woofer. Juist: een beryllium woofer. Nu had uw auteur een heel ander klankbeeld verwacht: veel frisser en veel feller. Maar dat is de Paradigm niet. Hij is juist vrij rustig in het middengebied.

Het laag is net als het midden en hoog ontzettend snel. En daarmee ook zeer strak en detailrijk. Het gaat op dat vlak elke luidspreker voorbij die we tot nog toe in de ruimte hebben gehad. Ook de Focal. Angel is zo goed te volgen dat het gewoon eng is. Elke laag is zonder problemen te volgen, niets slibt dicht… het is bizar.

Collega Yung zou deze luidspreker graag gebruiken om af te mixen. Niet zozeer op klankbalans – daar zijn ze niet direct geschikt voor; hij is niet lineair getuned, zoals u in de metingen kunt zien – maar wel op detail, reverb, gelaagdheid. Daar is deze luidspreker écht een ster.

 

Model Systeem Gevoelig-heid Bereik Units Gewicht Land Sound Prijs
Paradigm Persona B 2-weg basreflex 89dB 60 Hz – 45 kHz +/- 2dB – 36 Hz haalbaar Beryllium woofer en tweeter 14 kg Canada Zeer snel. Zeer detailrijk. Rustig midden, detailrijk laag. 10.000 met stands

Metingen

Even kort over deze metingen. De Paradigm Persona B heeft een dip in het midden. We hebben van alles geprobeerd om dit te verklaren. Meer afstand, andere hoeken en losse metingen voor laag en hoog. De dip zit gewoon in de speaker en moet daarom wel een bewuste keuze zijn. De vervorming is heel erg laag. Al direct vanaf 20 Hz. Met name de 4e – 6e harmonischen dippen heel diep. Dat is heel knap en zien we praktisch nooit. Ook de impuls meting laag zien hoe snel deze luidspreker is. Dit is technisch een hoogstandje. De tuning is smaak.

Kudos Audio Titan 505

Kudos is sinds kort verkrijgbaar in Nederland. Importeur Latham heeft het nu in het assortiment en de eerste dealers beginnen aan te melden. Mooi! Want dit is een fijn merk. Heerlijk Brits. Klassiek uiterlijk, maar vergis u niet: de binnenkant is hypermodern. We treffen units van Seas aan die speciaal voor Kudos zijn gefabriceerd. De panelen aan de zijkanten zijn ontkoppeld van de kast, waardoor resonanties geen kans krijgen. En aan de achterzijde zien we de mogelijkheid actief of passief te filteren. Super natuurlijk, want dit geeft groeimogelijkheden. En daar houden we van.

De weergave van deze Kudos is gemoedelijk. Het is minder gericht op energie dan de Focal en de Paradigm. Dit komt ongetwijfeld door de tweeter die totaal anders is: geen beryllium, maar een softdome van Seas. Toch voelt het geheel lekker open en gemakkelijk. Een speaker waar u uuuuuren naar kunt luisteren zonder moe te worden.

Het laag is krachtig, diep en gedetailleerd. Ons model had ongeveer 100 uren gespeeld, dus het zal nog iets losser komen als er meer uren in gaan zitten. Toch vinden we het geheel al heel prettig om naar te luisteren. Ongeacht het genre wat we opzetten: disco, house, vocal, blues… alles speelt gewoon lekker. Precies wat u mag verwachten in deze klasse. Een speaker voor een genre? Hou toch op: een speaker moet élk genre spelen. En dat doet deze Kudos dan ook… U vraagt, wij draaien!

 

Model Systeem Gevoelig-heid Bereik Units Gewicht Land Sound Prijs
Kudos Titan 505 2-weg isobaric 87dB 40 Hz – 30 kHz SEAS drivers (29mm fabric dome tweeter, paper cone woofer) 18 Kg zonder stand GB Ontspannen, maar open. Breed inzetbaar, krachtig laag 10.000 met stands

Metingen

Kort over de metingen: dat zit wel snor. De Kudos is behoorlijk lineair getuned. En dat is hoorbaar in een coherente presentatie van de muziek. Geen gekkigheid. Vervorming is laag. Zelfs wat lager dan de Focal. De Paradigm heeft een iets hogere THD, maar wint wel met heel lage 4e – 6e harmonischen. Al met al een technisch mooi product!

Overzicht

Model Systeem Gevoelig-heid Bereik Units Gewicht Land Sound Prijs
Focal Sopra No1 2-weg basreflex 89dB 45 Hz – 40 kHz Beryllium tweeter, W-cone woofer 19 Kg / 19 Kg (stand) FR Open, snel, 3D, krachtig en in balans 8000 incl stands
Kudos Titan 505 2-weg isobaric 87dB 40 Hz – 30 kHz SEAS drivers (29mm fabric dome tweeter, paper cone woofer) 18 Kg zonder stand GB Ontspannen, maar open. Breed inzetbaar, krachtig laag 10.000 met stands
Paradigm Persona B 2-weg basreflex 89dB 60 Hz – 45 kHz +/- 2dB – 36 Hz haalbaar Beryllium woofer en tweeter 14 kg Can Zeer snel. Zeer detailrijk. Rustig midden, detailrijk laag. 10.000 met stands

Live Stream Multitest Monitor speakers

Download hier de Lossless samples

 
 

Winkels met Focal

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Winkels met Kudos

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

2 reacties

 1. Mooie multi-test. Voor mijn portemonnee helaas iets te hoog gegrepen. Zouden jullie het ook een keer met speakers van tussen de € 500,- en € 700,- willen doen?

  Ik heb interesse in:

  – Kef LS50
  – Elipson Prestige Facet 8B
  – B&W 607
  – Mission QX-2

Geef een antwoord