Live Stream multitest – de beste luidsprekerkabel tot 200 euro

Prijs: € 200

Conclusie

Het was een bijzonder interessante test. Nu kunnen we een winnaar gaan aanwijzen, maar dat vinden we niet heel erg zinvol. U kunt namelijk zelf luisteren via de stream. En zo zélf bepalen welke kabel ú het mooiste vindt. En welke kabel wellicht het beste in uw systeem past. Elke kabel heeft zijn kracht en zijn 'zwakte'. Of zijn sterke en minder sterke punten. Art Speak is heel mooi zacht en compleet. De Supra levert ladingen energie en is ritmisch sterk. De Audioquest is een sterke 'bang for the buck' oplossing. Purecable is prima in balans en zal in menig systeem gewoon goed passen. Duelund is supersnel en luchtig. En de QED XT40i legt focus op detaillering. Het is wat u zoekt. En wat past.

De Test

Inhoud

Standaard ‘lampsnoer’

Laten we beginnen met standaard ‘lampdraad’. Blauw/bruine draad van de Gamma in dit geval. Een euro per meter. Dus we hebben het bij 2 x 3 meter over zes euro; we hebben er immers geen pluggen aan gemaakt.

Heel eerlijk gezegd hadden we het slechter verwacht. Is het héél goed? Nee, natuurlijk niet. Maar opvallend genoeg doet het ook niet heel veel fout. Het is wat stroef en het mist zeker wat detail. Maar het is wel ‘lekker’ op één of andere manier. Adele klinkt bijvoorbeeld niet heel scherp of opdringerig. Maar als we even kritisch zijn is het geheel wel wat vlak en futloos. Lagen zijn niet zo goed te onderscheiden waardoor het geheel wat minder spannend is. En wat platter op gebied van beeldvorming.  Maar goed: voor zes euro totaal is dit zeker geen tegenvaller.

We hebben nu de ‘baseline’ gezet. Op naar de volgende.

Art Speak Solid Core Silver

We hebben deze Art Speak Solid Core Silver luidsprekerkabel als laatste in de livestream gedaan. De reden is dat dit de andere uitschieter in deze test is. Is het lampdraadje maar één euro per meter, deze zilverkabel is 50 euro per meter (afgemonteerd). Maar met 2 x 2 meter kom je nog steeds op een redelijke prijs uit die binnen deze test nog past. :-). Is het ‘cheaten’? Een beetje… excuses. Maar zoals gezegd: de Art Speak kabel is een zilverkabel met drie massieve, zilveren aders. De kabel is afgeschermd en biedt verder geen fratsen. Lekker ‘straight forward’ dus.

De Art Speak Solid Core Silver een zeer vriendelijk en compleet klinkende kabel. Het plaatje ‘klopt’ gewoon. Rust, definitie, imaging, vloei en resolutie. Bepaalde kabels – denk aan de Supra – zullen iets meer focus leggen op detail, maar deze Art Speak klinkt gewoon compleet en in balans. Een bijzonder prettige kabel in ons systeem. Overigens geen kabel voor junkies van super open hoog en sprankelende vocalen. Want de Art Speak zet niets aan. Het geeft wel de nodige ‘borstkas’ en rust. Ideaal voor vocaal werk, akoestisch werk en intieme muziek. Maar goed: het speelt natuurlijk alles…

Audioquest SLP 14/4

Audioquest is één van de grootste kabelfabrikanten in de audiowereld. Ze maken écht vrijwel alles. Van hdmi tot in-wall luidsprekerkabel. En daarbij ook diverse accessoires. Denk aan usb-dacs, powerfilters en losse connectoren.

De Audioquest SLP 14/4 is in feite de eerste stap naar een degelijke speakerkabel. De stap van het lampdraad naar deze Audioquest SLP 14/4 (wat in feite installatiekabel is) is direct hoorbaar. Strakker en dieper laag, meer definitie in het midden en meer lucht. Kortom: het biedt voor 8 euro per meter een direct hoorbaar resultaat. En voor wie gewoon geen zin heeft in grote investeringen in kabel, is dit een verstandige uitgave. Gewoon lekker een puur koperen kabel zonder fratsen. Daar is genoeg voor te zeggen.

De Audioquest luidsprekerkabel kan ten opzichte van de beste deelnemers in dit testveld, wel wat pittig zijn in het midden en hoog. Dat is gezien de prijs helemaal geen schande: het scheelt ook nogal wat als we het over zes meter uitrekenen. Maar wie een ‘pittig systeem’ wil temmen, kan beter een andere kabel kiezen. Aan de andere kant: zoekt u meer openheid en energie, dan is dit wél een goede keuze.

Duelund DCA 16GA

Een bijzondere luidsprekerkabel. Vertind koper in een katoenen mantel. Dat zie je niet vaak. En we kunnen ons écht niets voorstellen bij de sound… als dat al kan bij kabels.

Wij kenden Duelund eerlijk gezegd helemaal niet. Het is een Deens bedrijf dat de bijzondere Western Electric kabel opnieuw in productie heeft genomen: de DCA 16GA. dit omdat deze een tijd geleden ‘opnieuw ontdekt was’ en daardoor niet alleen bijzonder duur werd, maar ook binnen korte tijd gewoon niet meer te verkrijgen was. Met alle gevolgen – kopie-kabels – van dien.

Wij hebben via Audiotweaks de Duelund DCA 16GA – 2 x 3 meter: 210 euro totaal mét pluggen – geleend voor deze test en snappen wel dat deze kabel zo hoog geprezen is. De sound is ontzettend snel en open. Nu klinkt het heel flauw, maar het klinkt als een goede hoorn. De timing, snelheid en openheid is opvallend bij deze Duelund.

In het laag horen we niet de kracht en power in de onderste octaven, zoals bij de Purecable of Art Speak – of de strakheid van de Audioquest – maar dat kán komen door de korte inspeeltijd. Wellicht komt dat met wat meer speeluren. Het is in ieder geval een kabel die indruk heeft gemaakt. Zeker gezien de prijs: 10 euro per meter (wel dubbel pakken!).

Purecable SP#79SV

Purecable is een Nederlands bedrijf. De kabels vallen op door onder meer de paarse kleur. Dat vindt uw redacteur prima, want behalve rood is paars een favoriete kleur. Maar goed: een kleurtje laat een kabel niet zingen. Dat doet de geometrie, materiaalkeuze, bewerking, et cetera.

De naam Purecable staat onder andere door de bewerking van het koper. Het is ongekend zuiver. Daarnaast worden er nanodeeltjes zilver en goud toegevoegd (in een olieachtige stof). Die moet de prestaties van de kabels aanzienlijk verbeteren. We hebben dit wel vaker gezien. Siltech doet het ook op een iets andere manier. Bijkomend voordeel is dat de olie die als bindmiddel wordt gebruikt, oxidatie tegengaat.

De Purecable luidsprekerkabel die wij testen is de instapper. Hij laat echter een positieve indruk achter! Met ongeveer 20 euro per meter zonder pluggen – gelijk aan de Duelund dus – staat hij in het midden van het veld. We horen een mooi ruimtelijke afbeelding – zowel in de diepte, als hoogte en breedte – met een heerlijk laag. Het voelt een stap coherenter dan de Audioquest. Mede door het wat vriendelijkere midden en hoog. Het speelt iets ‘kouder’ in het midlaag dan de Art Speak. Kortom: een prima allrounder die in menig systeem gewoon thuis is.

QED XT40i

We hebben eerder kabels van QED getest. En met groot succes. De XT25 en XT40 zijn goede kabels. De XT40i is de opvolger van de XT40. De XT40i kost ongeveer 15 euro per meter. Afgemonteerd kost de XT40i luidsprekerkabel voor 2 x 3 meter dan 179 euro (met de heerlijke Airlock pluggen… wat blijven die fijn!)

Er zijn een paar wijzigingen aangebracht in de XT40. De afscherming is aangepast en de aders liggen wat verder uit elkaar. Dat moet de openheid en snelheid verbeteren. We hebben de QED net als de Duelund nieuw binnen gekregen. De QED heeft ongeveer een week gespeeld voor deze test. Dat moet naar ons idee wel genoeg zijn om er een goed beeld van de krijgen.

We horen bij de QED onder andere veel detail en een strak en punchy laag (maar minder diep). Het hoog voelt een beetje ‘losstaand’. Het geheel voelt heel snel en open, maar het lijkt té gefocust op detail en het hoog lijkt dus los te staan van het midden en laag. Dat geeft wat onrust en zorgt voor afleiding. Zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld een Purecable of Art Speak brengt de QED minder balans en verfijning. Kortom: het is niet zo’n goede match met ons systeem.

Supra Ply 3.4

Van het Zweedse Supra hebben we de Supra Ply 3.4 binnen gekregen. Met 13,50 per meter een relatieve instapper in de range van de Zweedse fabrikant (die ook medische kabels maakt). 3.4 staat voor de twee 3,4mm2 koperen aders. Er is ook een S-versie die afscherming toevoegt.

In de Live Stream hebben we de Ply 3.4 luidsprekerkabel ná de Audioquest getest. De derde kabel in de test dus. Dit gaf écht een wow-effect. Mede doordat de Supra zo anders is dan de Audioquest. De Supra zet een tandje bij op gebied van energie en openheid. Dat maakt indruk. Nu kan dat wel een tikkie fris worden op een erg open systeem. Maar feit is: het is niet fel of vervelend en de Ply 3.4 geeft daarbij ook een pak extra diepte en breedte mee.

Een ander punt dat opvalt is de ritmiek van de kabel. Dat is goed hoorbaar bij Little Fuge van Jaques Loussier. De timing en precisie is opvallend als we de Supra aankoppelen. Het is dus écht een kabel die energie, punch en openheid biedt.

Live Stream – Multitest speaker kabels – 200 euro per paar

 
 

Winkels met Audioquest

Alpha High End Brussel

Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE

Contact

Alpha High End Antwerpen

Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

Contact

Alpha High End Brasschaat

Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

Contact

Alpha High End Turnhout

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE

Contact

Ears Unlimited

Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL

Contact

Hifi Studio Wilbert

Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Contact

Winkels met Supra

Bender Hifi

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

Contact

4 reacties

 1. Het is gezellig met elkaar naar muziek luisteren en chatten bij zo’n stream. Maar lees ik het nou goed dat wij thuis geacht worden verschillen te horen tussen de verschillende kabels? We luisteren feitelijk naar een bootleg opname via onze eigen installatie. Elk eventueel verschil is dan al lang ondergesneeuwd in alle daarop volgende vervormingen in de keten opname-apparatuur thuis-speakers-akoestiek. Zijn er metingen gedaan om de luisterindrukken te toetsen? Zeker als het gaat om meer of minder laag/midden/hoog is dat makkelijk uit te voeren.

  Voor een ieder die geïnteresseerd is in de theorie, wil weten waar de verschillen vandaan komen en waarom je moet oppassen voor kabels die compleet anders klinken: https://www.opusklassiek.nl/audiotechniek/kabels_sprookjeswereld.htm

  1. Na ontelbare schakels in zo’n stream, om aan te komen bij mijn basale installatie voorzien van LS kabels op basis van een CAT5 kabel !!
   Het zou een wonder zijn als je dan een zinnig verschil zou horen.
   Toch vond ik het de moeite waard, meende zelfs verschil te horen tussen het net-snoertje en de ‘betere’ kabels.
   Waarom een netsnoer? Alleen al de loopweerstand is 4x slechter dan die van de ‘echte’ kabels.
   Niet eerlijk dus.
   Volgens mij was het geluidsniveau voor de eerste kabel ook wat lager (1 a 2 dB?).
   Soms ondervond ik wat hinder bij het luisteren, door het commentaar van de heren.
   Al met al zeer de moeite waard.
   Tot de volgende stream

    1. Jaap
     Alles even hard, dat klopt.
     Ik heb de meting meerdere keren herhaald door het niveau in dB te meten tijdens het eerste woord “ALONE” van Adele. van de netkabel t.o.v. de laatste kabel.
     De dB meters geven niet altijd hetzelfde aan. Ook niet bij herhaald meten.
     Er zijn verschillen te zien van meerdere dB’s, vandaar mijn opmerking.
     Wel heb ik gemerkt dat de omgevingsgeluiden niet te verwaarlozen zijn.
     Ik heb mijn staartklok daarvoor even stil gezet, mijn ‘stille’ huiskamerniveau is nu 34 dB.
     Het maximum Alpha-niveau is circa 84 dB.
     Bij 1:52:02 is een voorbijgaande motor te horen. Invloed op de meting? Waarschijnlijk niet.
     Een goede demo, met goede leermomenten.
     Met dank, TOON

Geef een antwoord