Home Live Review Wireless Speakers – Buchardt – System Audio – Devialet – KAD

Live Review Wireless Speakers – Buchardt – System Audio – Devialet – KAD

3

De kandidaten

Inhoud

KAD K7

KAD Audio is een nieuw merk in Nederland. De man achter het merk is Ernest Kaempfer. KAD staat dan ook voor Kaempfer Audio Design. Ernest is een technisch man met een achtergrond in de telecom… Hij heeft voor talloze technische bedrijven gewerkt waaronder Intel en Philips (Ja: weer Philips!).

Wij hebben de eerste luidspreker van zijn hand voor onze neus staan. Een grote vloerstaander met een D’appolito opstelling van laag / mid / hoog / mid / laag. Aan de achterzijde zijn ook twee woofers te vinden die zorgen voor een cardioide afstraling. Per luidsperker zijn twee dacs ingebouwd – voor mid/hoog en laag – en uiteraard ook versterkers. Het vermogen kunt u kiezen: 750 watt / 1000 watt of 1500 watt. Wat u nodig gaat hebben is afhankelijk van uw ruimte.

Wij hebben een versie beluisterd met de luxe units: beryllium en de chique, gecoate midrange units. Alle units zijn van Seas overigens. De beryllium tweeter kennen we al aardig goed van de Grimm LS1be… We zijn benieuwd wat deze hier doet! Het totaalbereik van de KAD K7 is 20 Hz – 25 kHz -3dB. Full range dus.

Wat direct opvalt – met name bij de live-track – is dat het midden ongekend schoon is. We horen écht de stem van Marnie Baumer. Wow… wat een ervaring. We zijn er echt even stil van! Het is namelijk best even schrikken als Marnie – die naast uw auteur zit tijdens het luisteren – ineens óók voor je neus staat! Het komt gewoon enorm binnen.

Bij de track van Jacques Loussier en het orkest-stuk van Bruckner horen we goed de schaal die de KAD kan neerzetten. Het is groots, gecontroleerd en strak. Heel strak. Martijn moet even wennen aan de akoestiek van de Artone Studio (wat logisch is) en voelt wat droogheid. Dat kunnen we ons voorstellen, maar dit zal deels de egale akoestiek zijn zonder directe reflecties.

Al met al een erg fijne luidspreker met een zeer neutraal, eerlijk en gecontroleerde weergave.

Specificaties KAD K7

Merk / Type KAD K7
Systeem Wisa
Principe 3-weg cardioide
Vermogen 750 / 1000 / 1500 watt
Ingangen Afhankelijk van ‘hub’
Afmetingen n.b
Gewicht 40 Kg
Prijs / paar 14.950 per paar

Devialet Phantom I 108

 

De Devialet Phantom I 108 is een compacte speaker met een geweldig gaaf design. Er is ontzettend goed over dit product nagedacht. En dat moet ook wel, want 1100 watt rms in een kleine behuizing gaat niet goed als alles goed in elkaar zit. Dan heb je in feite een bom gemaakt. Mede door de ongekende hoeveelheid vermogen Рen speciale units die dit ook kunnen verwerken Рkan deze Phantom een extreme druk leveren ̩n 14 Hz produceren (-6 dB).

Buiten het technische vernuft heeft Devialet ook een fijne app gemaakt, waardoor de set-up een fluitje van een cent is. Wij hebben alles spelend in ongeveer 5 minuten. De app zoekt de speaker(s) en loodst u zonder fratsen door het proces. Wat we leuk vinden is dat ook hier gedacht is aan beleving. De speaker komt echt tot leven door deze aanpak. Leuk gedaan. Complimenten.

“The opposite of dry”… dat is een beetje de conclusie die we kunnen trekken. De Devialet Phantom I is een feestbeest. Het zet alles een beetje larger than life neer. We schatten in dat de doelgroep dat ook wil. De doelgroep voor een Phantom I is niet op zoek naar een ultra-accurate speaker die elke nuance weergeeft. Die wil lekker spelen en een feestje bouwen. Nou: dat lukt wel met de Phantom! Jacques Loussier staat groots voor onze neus. We horen een ongekend krachtige bass-kick. Indrukwekkend uit zo’n kleine speaker.

Bij de live-opname horen we echter wel duidelijk dat de klankbalans richting warm gaat en dat her en der wel zaken worden aangezet. Opvallend daarbij is dat zachtere details naar boven worden getrokken. Dat is bij pop / rock / elektronsiche muziek niet erg. Maar bij een akoestisch stuk of klassiek werk is dat niet altijd gewenst, omdat zaken wat uit balans raken. Dat is iets om rekening mee te houden.

Al met al een erg indrukwekkend stuk techniek waar je naar blijft kijken. Een heerlijk statement in de hifi-industrie!

Specificaties Devialet Phantom I 108

Merk / Type Devialet Phantom I 108
Systeem Wifi / ethernet / PLC
Principe 3-weg gesloten systeem
Vermogen 1100 watt RMS / 1500 watt piek
Ingangen Wifi, Airplay 2, Bluetooth, Spotify connect, UPnP, Optisch, ROON.
Afmetingen 25,5 x 25,2 x 34,2 cm
Gewicht 11,4 Kg
Prijs / paar 6000 per paar zonder statieven

Buchardt A500

Buchardt is in snel tempo bekendheid aan het opbouwen onder de liefhebbers. En terecht. Het product oogt goed en is breed inzetbaar in combinatie met de optionele Platin hub die we ook terugzien bij de System Audio Wisa-speakers. Overigens zouden zowel de Buchardt als de System Audio ook op de Pimare i15 kunnen werken. Wisa is een standaard; alles werkt samen zolang de fabrikant zich netjes aan de standaarden houdt.

[NB: Ter info: ja… wij hebben ook wat issues gehad met het pairen van de speakers aan de hub. Beide speakers lockten op links. Via de nieuwe app moet dat veel beter gaan; wij hebben de Buchardt beta-app voor Android gehad en die gaf geen problemen met pairen; kwestie van slepen en klaar is Kees.]

De Buchardt is net als de KAD en Phantom een gesloten systeem. Achterop zien we een woofer die eenzelfde taak heeft als de Dutch & Dutch 8C of de KAD K7. De wonderen van DSP-technologie zullen we maar zeggen. Hoe goed een fabrikant zijn software op orde heeft, is natuurlijk de vraag. Bij de KAD werkt het erg goed. Bij de D&D 8C ook…

Nou: bij de Buchardt ook, kunnen we wel zeggen. Wij hebben geluisterd met de standaardtuning. Weet echter dat er meerdere tunings zijn die u kunt proberen en die ervoor kunnen zorgen dat ze beter voegen in uw akoestiek. Wij horen dat Buchardt een mooie balans heeft geprobeerd te zoeken tussen neutraliteit en veelzijdigheid. We gokken dat alle genres uistekend doorkomen bij de A500. De KAD zet stemmen met nog iets meer overtuiging neer. Maar joh: 15.000 euro ten opzichte van 3500 euro. Mag het? Ook qua schaal zijn er natuurlijk verschillen, maar we worden door deze monitors wél in de muziek getrokken. En daar gaat het om: balans, rust, overtuiging.

Jacques Loussier krijgt de kracht mee die het nodig heeft om ons mee te krijgen. Dit is echt de kracht van actieve systemen: alles voegt zo lekker. Geen geneuzel met kabels, matching… het werkt gewoon. Ook bij de live-opname horen we de kracht en overtuiging terug. Marnie is goed bij stem via de Buchardt! En als we dan naar het grote orkest gaan… jeetje: wat een schaal en dynamiek weet dit duo de ruimte in te slingeren. Erg indrukwekkend.

Al met al puik werk van Buchardt! Een erg goed klinkend systeem voor een zeer redelijk bedrag.

Specificaties Buchardt A500

Merk / Type Buchardt A500
Systeem Wisa
Principe 2-weg actief met actieve woofer achterop
Vermogen 3 x 150 watt per speaker
Ingangen (met Hub) Chromecast, Airplay, Bluetooth, UPnP, Spotify Connect, analoog (RCA en cinch), HDMI ARC, 3 x optisch, coaxiaal, USB A, USB B. XLR analoog op de speakers.
Afmetingen 36.5 x 18 x 28 cm
Gewicht 9 Kg
Prijs / paar 3500 zonder hub en statieven

System Audio 5.2 Silverback

De System Audio 5.2 Silverback is in feite de speaker geweest wat deze test heeft getriggered. Collega Yung had een setje thuis staan en was direct enthousiast door het installatiegemak en de weergave. Nu moet dit duo zich bewijzen ten opzichte van met name de Buchardt, al is deze set wel bijna 1000 euro goedkoper, dus houd dat in het achterhoofd!

Het grappige is dat we na drie gesloten systemen, direct de invloed van basreflex horen. Het is zeker niet onprettig, maar het is wel een bepaalde signatuur die het laag meekrijgt. Wat romiger, wat ronder… uw auteur snapt het wel; het is minder droog. De andere drie kandidaten hebben echter wel strakker laag, wat hoorbaar is in de basskick bij Jacques Loussier.

Als we overstappen naar de live-opname, dan horen we dat ook System Audio uitstekend overweg kan met de stem van Marnie. En ook hier staat de piano weer keurig voor onze neus en is alles goed te volgen. Het schijnt dat het platform in feite gelijk is, maar dat deze System Audio simpelweg de kleinere versie is met minder vermogen. Dus dat er gelijkenissen te vinden zijn, is niet gek.

We horen echter dat we de grenzen opzoeken bij het grote orkestwerk. Daar gaat het niet fout, maar het plafond van de System Audio is wel gevonden. We horen simpelweg minder dynamiek dan bij de andere drie. Echter vervalt de SA niet in scherpte of ruwheid. En dat we de grens hebben gevonden is niet gek gezien het formaat van de speaker (hij is écht compact), de grootte van de studio (100m2 ongeveer) en het vermogen: 150 watt. De Buchardt heeft drie keer dit vermogen én een extra woofer. De andere twee kandidaten hebben zonder gekheid tien keer het vermogen. Oftewel: de System Audio mag héél erg trots zijn op dit resultaat. En dat voor 2650 euro… ongelooflijk eigenlijk.

Specificaties System Audio 5.2 Silverback

Merk / Type System Audio 5.2 Silverback
Systeem Wisa
Principe 2-weg basreflex
Vermogen 150 watt per speaker
Ingangen (met hub) Chromecast, Airplay, Bluetooth, UPnP, Spotify Connect, analoog (RCA en cinch), HDMI ARC, 3 x optisch, coaxiaal, USB A, USB B. XLR analoog op de speakers.
Afmetingen 19 x 32 x 26
Gewicht 6.7 Kg
Prijs / paar 2650 zonder hub en statieven

Winkels met Devialet

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL

Winkels met System Audio

Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL

3 REACTIES

  1. Klopt die bewering over Ernest van KAD Audio in het intro wel? Toe-in (indraaien op z’n Dutch) vergroot de focus, maar verkleint toch juist de sweet spot?

    Wat mij al langer opvalt, is dat tegenwoordig veel luidsprekers het al laten afweten bij 25 of soms zelfs 22 kHz. Ook hier is de Buchardt de enige speaker met een ouderwets ruim frequentiebereik (zelfs tot 40 kHz!). Die hoge frequenties zijn bij digitale audio uiteraard flauwekul, maar grammofoonplaten van vóór de digitalisering in de jaren ’80, en veel versterkers kunnen wel degelijk hogere frequenties weergeven. Je kan ze niet horen, maar ze beïnvloeden wel de lagere hoorbare frequenties. Waarom hebben moderne luidsprekers vaak zo’n beperkt frequentiebereik? Heb je daar een verklaring voor?

×