donderdag, april 18, 2024
Home Lentus Audio Solo

Lentus Audio Solo

0

Lentus Audio is een nieuweling in luidsprekerland. En met een gezamelijke technische ervaring van 50 jaar heeft heeft het oprichtersduo, Theo Kraai en Koert Linde, aardig wat kennis in huis. En dat leidt tot erg interessante producten. Eén daarvan is de Lentus Audio Solo waarbij slechts één unit verantwoordelijk is voor de gehele frequentieband van 35 tot 20 KHz. Pfff… die zal het druk hebben!

De Solo in prachtig rood. Wat een aparte verschijning!
De Solo in prachtig rood. Wat een aparte verschijning!

Theo Kraai levert voor deze test een demo-set van de Solo. Hij laat me direct weten dat de Solo als productiemodel anders gaat ogen; de baffle loopt bij ‘mijn’ testversie recht, maar dat zal bij het uiteindelijke model niet het geval zijn. Daar laat hij deze schuin naar achteren lopen. Niet dat dit klankmatig veel uitmaakt, maar het oogt wel iets speelser. De prachtige rode kleur is overigens gewoon verkrijgbaar.

De Nederlandse Solo koppel ik aan een Densen eindversterker die weer verbonden is aan een Van Medevoort CA230 voorversterker. Daarop is een DA333 d/a-convert van Van Medevoort aangesloten die zijn data verkrijgt van een Teac VRDS-10. Beide apparaten zijn onder handen genomen door Guido Tent (XO-DAC en XO3 met Tentlink). Ter vergelijking is later in de testfase ook een MA350 van Van Medevoort als versterker gebruikt.

Opbouw
Zoals ik al eerder heb gemeld, is de Solo een breedbandluidspreker. Dat wil zeggen dat één unit een groot deel van de frequentieband voor zijn rekening neemt. Nu is dat bij de Solo het volledige bereik van 35 Hz tot 20 KHz. Een gigantische klus… daarom moet het kastontwerp ook geschikt zijn. De kleine Jordan breedbandunit (rendement van 87 dB) kan namelijk niet zomaar 35 Hz uit zijn hoed toveren. Vandaar dat Lentus Audio gebruik maakt van een kastconstructie die het midden heeft tussen een hoornconstructie, een transmissielijn en een basreflex voor het laag. Tevens maakt de Solo gebruik van een passieve radiator (een ‘unit’ zonder magneet of spreekspoel die samenwerkt met de actieve unit). Het laag blijft daardoor strak en onvervormd, maar bouwt wel genoeg energie op om een kamer te vullen.

Overdonderend
De Solo is in veel opzichten dus een bijzondere luidspreker. Maar hoe speelt deze eenling? Ik wilde het niet te vroeg verklappen, maar: hij is geweldig. De Solo speelt uitermate soepel, gemakkelijk, ontspannen en – zeer belangrijk – bijzonder muzikaal.

Het mooie aan de Solo is dat er geen filter in het o-zo-belangrijke middengebied zit, wat roet in het eten kan gooien. Daardoor is er absoluut geen kleuringverschil en komt alles zeer lineair over. Vocalen zijn kristalhelder, het hoog is luchtig en mild en het laag gaat vele malen dieper dan u voor mogelijk houdt. De specificaties geven 35 Hz op. Ik verzeker u: dat haalt de Solo. Bij passages met diep laag

De Jordan Breedbander: hij laat zich niet snel kennen bij complexe stukken!
De Jordan Breedbander: hij laat zich niet snel kennen bij complexe stukken!

willen de glazen in de kast nog wel eens trillen, zoveel laagdruk kan deze Solo produceren.

Mooie momenten
Maar het gaat natuurlijk niet alleen om goede toonreproductie. Het gaat erom dat u als luisteraar geniet van de muziek. En dat kan alleen als alles écht klopt en de luidspreker (en apparatuur) de artiest eer aan doet. Dat wil overigens niet zeggen dat de fabrikant geen eigen karakter kan toevoegen. Immers: als iedereen technische perfectie zonder karakter zou nastreven, dan zou de hifiwereld erg saai worden.

Lentus Audio weet met de Solo een prachtige balans te creëeren tussen neutraliteit en karakter. De Solo reproduceert namelijk veel (micro)detail, zonder vermoeidheid op te wekken. Bovendien zet de Solo het hoog, midden of laag niet teveel aan, al bespeur ik hier en daar wel wat warmte. Overigens is dit naar wens aan te passen, door met Theo en Koert contact op te nemen. Deze kunnen de baspoort en de radiator dan naar wens bijstellen..

Het vleugje karakter uit zich in een gemoedelijk weergavegedrag. De Solo kan lekker luid spelen (ook weer niet te luid overigens), maar weet zich ook heerlijk te profileren op zachtere volumes. En dat is knap. Ik heb daardoor zowel mooie hifimomenten aan tafel als op de (luister)bank beleefd. Lekker cd’tje in de Teac en genieten maar… De Solo slikt namelijk alles: balades, rock, elektronische muziek. U vraagt: de Solo levert. En ook dat heb ik vaak anders gehoord.

Koopje

Goede hifi komt met een stevige prijs, dat weten we allemaal. Wat kost deze unieke allrounder? Schrik niet… ongeveer ? 1.499 per stuk. U leest het goed… ?3.000 per set! En dat maakt deze Nederlandse luidspreker echt een koopje. Hoewel het een zeer concurrerende prijsklasse is, ken ik bijna geen luidspreker die muzikaal gezien de strijd aan kan gaan met deze creatie.

Enig kritiek?

De Solo Line-up van Lentus Audio: de Solo, de Solo XL en de Solo XXL.

Valt er dan helemaal niets op te merken aan deze luidspreker? Tsja… hij kan niet zo hard. Dat kan wellicht een argument zijn om elders te zoeken of voor een ander model te kiezen. (Er is ook een Solo XL en een XXL). En wellicht is hij aan de warme kant voor sommige kritische luisteraars. Maar daar valt dus gemakkelijk iets aan te doen door Lentus Audio. Het uiterlijk is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak… Ik vind het rood geweldig. En als ik Theo Kraai moet geloven, dan wordt de ‘eindversie’ met de schuine baffle erg mooi. Laten we echter eerlijk zijn: een luidspreker is en blijft een grote kast met units. Wilt u strak ‘modern’ design, dan kunt u beter naar B&O of wellicht – kuch – Bose. Maar dan weet u wat voor concessies u doet op gebied van geluidskwaliteit. Al met al is deze luidspreker een juweeltje voor een erg gunstige prijs.

Conclusie
Vaste bezoekers van Alpha-Audio – of vaste lezers van HVT – weten dat ik een fervent magnetostaat-liefhebber ben. Een dynamisch systeem zal me dan ook niet snel ‘wegblazen’ met zijn neutraliteit of definitie in het midden- en hooggebied. Een magnetostaat kan dat vaak simpelweg beter. Deze solo is echter een heel ander verhaal. Direct na de eerste tonen valt me de souplesse en het lineaire gedrag op dat simpelweg ongekend is in deze klasse. Uiteraard rijst dan de vraag: hoe doet deze Solo dat? Het antwoord op deze vraag: geen filter, slechts één unit en een dijk van een ontwerp. Prachtig, zeldzaam… zeldzaam mooi. Solo aan de top, deze Lentus audio.

De prijs staat nog niet helemaal vast, maar ligt rond de ? 1499 per stuk.

×