web analytics

Jcat USB XE en Pico Nano – Schoonheid van binnen

Voordelen

 • Ultieme rust
 • Zéér detailrijk
 • Strakke timing
 • Plug and play

Nadelen

 • Het blijft een investering
 • Prijs: € 1175

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Jcat USB XE - Optimo Nano

  Conclusie

  Jcat is inmiddels een bekende bij Alpha Audio. We hebben al heel wat producten van ze in handen gehad. En keer op keer bewijst het Poolse bedrijf dat ze weten wat ze doen. De XE-serie doet dit wederom. Ja: het is serieus geld wat u betaalt. Maar het werkt. Het heeft onze Alpha Audio PC naar een niveau getild waarvan we denken: kan dit écht met een 'normale pc'? Nou... de Jcat NET XE en USB XE met Optimo Nano bewijzen dit. Onze pc klinkt niet als een computer met usb-dac, maar als een serieus hoogwaardige streamer. Alpha Approved.

  De sound

  Inhoud

  We kunnen heel kort zijn: dit speelt érg goed. Beter dan de Ambre via de Mutec MC3+. We horen meer rimte, energie en detail via deze pc dan via de Ambre. Nu zult u denken… top! Ik ga ook zo’n pc maken. Weet echter dat dit wel een prijskaartje heeft. Er zit nu voor bijna €2000 aan Jcat upgrades in én dan komt nog het moederbord, processor, SSD, RAM, voeding(en) én behuizing bij. We schatten in dat deze pc aan hardware richting €3500 euro gaat.

  De streacom FC10 kost ongeveer 350 euro om maar iets te noemen. Een passende voeding €150 euro denken we, dan RAM, moederbord en een degelijke processor… €450 euro ongeveer. SSD, externe voeding voor de netwerkkaart… en wellicht een filter voor de SSD… €400. Dan zit u al op 3350 euro. Het gaat vrij snel heel hard zoals u ziet. En dan moet u dus nog een externe DAC eraan koppelen. In ons geval is de Mutec MC3+ de interface die ook reclockt voor de Metrum Acoustics Pavane. Als de we de MC3+ USB meerekenen, dan zitten we op € 4550.

  Als we dan de prestaties van deze pc naast de Ambre zetten doet de Ambre het érg goed. Immers: die zit rond de 1200 euro. Dat is 3300 euro minder dan deze pc. En u hoeft geen IT’er te zijn met de Ambre; die is plug and play.

  Transparant

  Maar genoeg over prijs en de verschillen: deze review gaat over de nieuwe Jcat-kaarten. Feit is: deze upgrade van Jcat maakt een computer zo goed dat we geen pc meer horen. We horen een ultratransparant doorgeefluik. En dat is een ‘kale pc’ gewoon niet. Die klinken vaak hard en glazig en overscherp. Dat lijkt detailrijk, maar onder aan de streep is het scherpte die u waarneemt. Die scherpte is volledig verdwenen met de Jcat USB en NET XE kaarten. Een prestatie van formaat.

  We kunnen uiteraard redelijk gemakkelijk wisselen door de kabels ofwel via de Jcat-kaarten te laten lopen, of via het Gigabyte moederbord. De verschillen zijn écht niet subtiel. De Jcat kaarten laten onmiddellijk meer rust en verfijning horen. En dat levert een hoorbaar soepeler en prettiger resultaat op. Wij krijgen in ieder geval zin om meer te horen. En zin om harder te draaien, wat wel gevaarlijk kan zijn natuurlijk. Houd dus een dB-meter bij de hand :-).

  We hebben al met al een paar weken zo met de Alpha Audio PC gespeeld. En het is uitstekend bevallen. Veel beter dan verwacht als we eerlijk zijn. Met de nieuwe Jcat kaarten schatten we in dat we deze gewoon zo in het rek gaan laten staan, al gaan we wel nog met wat besturingssystemen experimenteren…

  Intern

  Een leuke en handige accessoire is de Optimo Nano. Dit is een intern filter die de 5 volt lijn filtert zodat u interne schijven óf de uitbreidingskaarten schoon kunt voeden. Jcat levert een splitterkabel mee met een gewone molex en een sata-voedingsstekker. Nu kunt u deze natuurlijk weer splitten om meer te voeden, maar de vraag is of u dan niet beter twee filters kunt aanschaffen; u kunt ook onderling weer storing overbrengen.

  De Optimo Nano kost  375 euro, wat natuurlijk significant is; een Sbooster kost dat ook ongeveer. Echter; deze Optimo Nano kunt u inbouwen én twee – of meer – componenten mee voeden. Daarbij: de toepassing is anders. En het werkt als een trein… ow én kunt u alles in één behuizing houden, wat ook wel prettig werkt.

  Afrondend

  Is het een nedy product? Ja. Zeker.

  Is het een serieuze investering? Ja… 100%.

  Werkt het? Ook 100%.

  Kortom: 100% Alpha Approved!

   

  3 reacties

  1. Doet Fidelizer nou trouwens echt iets voor de weergave. De tool processen laten afsluiten duurt een tijdje. Ik hoor niet direct een verschil, maar mogelijk omdat er teveel tijd zit tussen voor en na.

  2. Ik heb met je eerdere instructies ook een htpc gebouwd in de Streamcom behuizing. Heel leuk om te doen en het ziet er ook nog eens super strak uit. En je kan er aan blijven rommelen, dus hobby technisch leuk. Puur prijstechnisch ben ik bang dat ik maar bij de Elfidelity kaarten blijf 🙂 .

   Welke software speel je op dit moment? Ik vind de Tidal integratie in Kodi niet echt lekker. Dus speel nu met Plex. Het lijkt voor mij hetzelfde te klinken als rechtstreeks in de Tidal applicatie.

   1. Dag MvV,

    Leuk dat je ook aan de PC-hobby bent ;-). Elfidelity maakt al een behoorlijk verschil. De Jcats gaan verder…. maar daar betaal je ook écht een premium voor.

    Ik speel met ROON-bridge. Op die manier past de PC in het totale ecosysteem. Ik denk dat ik nog met Ubuntu ga expirimenteren of wellicht een ultra-light versie van Linux. In feite hoeft deze pc niets te doen behalve muziek spelen.

    Fidelizer doet zeker wat. Ik hoor zeker meer rust en meer diepte in de beeldvorming.

  Geef een antwoord