Home Impressie Focal Sopra 2

Impressie Focal Sopra 2

5
Review Focal Sopra

Focal is benieuwd of we interesse hebben in een uitgebreide demo van de Sopra 2 luidspreker. De nieuwe serie die we eerder op High End Munchen hebben gehoord. Natuurlijk, al horen we ze liever in onze eigen ruimte op eigen elektronica. Dat zal echter lastig gaan, aangezien er maar één setje in Nederland is. Op naar Hifi Solutions in Amsterdam dus! 

Rick Oldersom – Hifi Solutions in Amsterdam – heet ons welkom in de luisterruimte waar een set staat die bestaat uit allereerst natuurlijk de hoofdrolspeler: de gloednieuwe Focal Sopra 2. Bovenop het audio-rek staan een tweetal Devialets (400-watt versie) voor het leveren van de nodige energie. Onderin het rek staat nog een Aurender NX100L streamer als bron. De bekabeling komt van zowel Crystal als AudioQuest.

Gloednieuw ontwerp

Review Focal Sopra (8)
De Sopra No2 in knaloranje. Ziet er goed uit, of niet!?

Focal is natuurlijk niet gisteren begonnen met het ontwerpen van de Sopra 1 en Sopra 2. Dat heeft jaren gekost. Niet alleen vanwege het uiterlijk, maar met name vanwege wat er binnenin de luidspreker gebeurt.

Allereerst is de tweeter compleet opnieuw ontworpen. De nieuwe tweeter (uiteraard met een Beryllium conus) is compleet zwevend opgehangen en heeft een compleet eigen compartiment. Deze dempt weliswaar de reflecties, maar is wel open gehouden zodat de tweeter alle vrijheid heeft om zijn werk te doen: er is geen druk van achteren die de tweeter tegenhoudt. Focal noemt het IHL: Infinite Horn Loading. Deze technologie geeft volgens Focal een ongekende snelheid en lucht in de weergave. Of dat echt zo is, leest u verderop.

Daarnaast heeft Focal de units voor midden en laag flink aangepakt. Er zijn twee zaken veranderd: de ophaning (TMD: Tuned Mass Damper) en de magnetische aansturing: de magneet. Focal heeft een technologie toegepast die zij NIC – Neural Inductance Circuit – noemen. De Tuned Mass Driver houdt in dat er twee ringen zijn die de resonantie van de conus tegengaan. Een soort passieve ‘balans-as’ die ervoor zorgt dat de conus een perfect tegen-gewicht krijgt waardoor resonantie geen kans krijgt. Natuurlijk breekt een unit alsnog op, maar wel veel later, waardoor de crossovers verlegd kunnen worden en er weer een schonere weergave ontstaat.

De NIC heeft te maken met strooivelden bij het aansturen van de unit. Als een spoel in een magnetisch veld beweegt (en dat doet een speaker-unit) ontstaat energie. Die energie moet er eigenlijk niet zijn. Focal schermt bij de nieuwe units strategisch af, waardoor er minder energie wordt opgewekt bij het aansturen van de conus. Ook dit laat vervorming weer wat afnemen.

Mooi

Review Focal Sopra (6)
De aansturende hardware. Geen verkeerd spul! De Aurender speelt netjes via USB naar de Devialets.

Buiten de nieuwe technieken die de weergave wat schoner moeten maken, is de Sopra een mooie speaker om te zien. Zowel de No1 – een monitor-model – als de No2. De lichte ‘knik’ naar de luisteraar toe geeft de Sopra iets gemoedelijk. Alsof de luisteraar wordt toegezongen of -gespeeld.

Bij Hifi Solutions staat een oranje model. Nu zouden we niet direct een Sopra in oranje bestellen, maar het is wel een prachtige kleur en de afwerking is ronduit subliem.

De sound

Review Focal Sopra (4)
De ophanging en constructie van de woofers is aangepakt. Het resultaat is minder resonantie en dus een schonere weergave.

Rick noemt de set een kameleon. En eigenlijk kunnen we het niet treffender verwoorden. De set gaat mee met de muziek. Speel je een stuk klassiek wat opgenomen is in een grote hal, dan hoort u een orkest in een grote hal. Speelt u een stuk van Fink, dan hoort u Fink… dat lijkt logisch, maar dat is het zeer zeker niet. Er zijn genoeg systemen – ook high-end – die een eigen invulling geven aan het bronmateriaal. Deels is dat kleuring, maar ook snelheid, fase-reinheid, et cetera. Kleuring kan prettig zijn, maar het gaat ook vervelen en irriteren, omdat een sausje niet bij elk gerecht past. Alles gaat ook een beetje hetzelfde klinken. En dat kan niet de bedoeling zijn. Of wel soms?

We hebben gezien de tijd veel kunnen spelen. Onze playlist van ongeveer een uurtje muziek hebben we in rust kunnen afronden. Daarbij heeft Rick zelf nog wat nummers voorbij laten komen die aantonen wat het systeem kan.

Wat opvalt bij de Focal is dat de weergave een stuk minder pittig is dan we gewend zijn. De Grand Utopia is natuurlijk een mooie speaker met een ongekende dynamiek en grootsheid. De Sopra No2 is echter op bepaalde vlakken gewoon beter. Naar onze mening kleurt hij minder in het midden en hoog. Hij is milder, luchtiger en ‘drukt’ minder in het midden en hoog. Dat geeft een niveau van ontspanning die de Grand Utopia niet heeft.

Daarbij kan de Sopra No2 een diepte neerzetten die we niet vaak horen. Hij zet met het grootste gemak een piano linksachter in de hoek. Als we de ogen dichtdoen, zouden we echt zweren dat er een piano staat. Dát is nog eens plaatsing!

Prijs en positie

De Focal Sopra No2 kost ?12000 per set. Dat is een boel geld, maar u krijgt er ook een bijzonder serieuze luidspreker voor terug. De No1 gaat ? 8000 per set kosten (inclusief stands… die zijn verplicht). Wat is er in de markt nog meer te koop voor dit geld? Genoeg natuurlijk. Bowers heeft een 800-serie. KEF heeft de Reference. Monitor Audio Platinum is wat goedkoper. En bijvoorbeeld Dynaudio en Sonus Faber hebben concurrerende modellen. Denk aan de Confidence en Olympica. Stuk voor stuk prima speakers. Kortom: Focal gaat met de Sopra een bikkelhard gevecht aan met grote namen in de markt. Maar hun wapen is zonder twijfel capabel!

Video Focal Sopra

Winkels met Focal

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

5 REACTIES

  1. Ik heb de Triangles toen uit meerdere speakers gekozen en deze sprong er voor mij echt uit. Ik had hiervoor de Focal 926 en veel speakers vond ik niet per se beter, totdat ik deze dus hoorde. Ben er nog steeds blij mee, al vind ik de looks niet erg geweldig.

    Doel je met imaging op de grootte van het stereobeeld en bij welke van deze 3 speakers is die het grootst? ik hou van een groots en levendig geluid, daarmee zit ik wel goed met Triangle dan toch?

  2. Hoi Jaap, ze zien er idd prachtig uit. Kun je op basis van deze luistersessie zeggen hoe deze speakers zich verhouden tot de Dali Epicon 6, waar je lyrisch over was, maar die wel goedkoper zijn? Of de Triangle Signature Alpha, die hier ook erg positief is besproken (en die ik ook heb gekocht, mede nav je recensie)? Beide zijn goedkoper, maar aangezien ze erg goed presteren, zitten ze in dezelfde leage?

    • Dag Bart,

      Mooie speaker heb je gekocht! :-).

      De Sopra is over-all mooier dan de Dali en Triangle. Maar dat moet ook: hij is nieuwer (nieuwere techniek) en duurder. Dus het zou gek zijn als het niet zo was. Al zijn er voorbeelden te noemen van duurdere speakers die dit niveau niet halen natuurlijk.

      Toch even wat nuanceren: de DALI Epicon is naar mijn gevoel strakker en iets sneller in het laag dan de Sopra. De Sopra is echter milder en wat prettiger in het midden en hooggebied. De imaging is anders, omdat de Sopra een dome-tweeter gebruikt en de DALI vooral met de band-tweeter presenteert.

      De Triangle is gewoon een compleet andere speaker door de hybride hoorn-tweeter. Die speelt daardoor wat meer up-front in plaats van de diepte in. Daar moet je van houden. Het is wel een heel detailrijke tweeter zonder scherpte (mits de aansturing goed is). De Alpha kan ook bijzonder strak en groots spelen. We hebben er niet voor niets op Café Engels mee gespeeld!