web analytics

Impressie Bluesound Node 2

Bluesound Node 2

Op 25 augustus heeft AND Benelux de nieuwe Bluesound-serie laten zien aan de pers. Dit bleek meer dan alleen maar een nieuw jasje. De nieuwelingen hebben talloze ingangen, standaard bluetooth, betere wifi en bijvoorbeeld touch-bediening op het apparaat zelf. Handig! Wij bekijken vandaag de nieuwe Node 2. 

Een volledige review volgt nog als we ook een tweede Bluesound uit de nieuwe serie in handen hebben. Of wellicht nog meer natuurlijk. Dan kunnen we echt multiroom gaan testen met deze opvolgers.

Strak!

Bluesound Node 2
Touch-bediening bovenop is standaard bij de 2e serie.

Wat direct opvalt aan de ‘series 2’ is dat het kastje superstrak is. Bluesound gebruikt niet langer de kubus – over smaak valt niet te twisten, maar handig was het niet – maar een vrij plat ontwerp met mooie kunststoffen. Bovenop zien we ongeveer dezelfde touch-bediening als bij de Pulse. Al is ‘mute’ verdwenen en treffen we in het midden nu ‘pause / play’ aan.

Voorop zit een 3,5mm jack-aansluiting voor hoofdtelefoon. Achterop zijn nog talloze aansluitingen te vinden. Denk aan: single ended analoog uit, subwoofer uit, coaxiaal en optisch digitaal uit, 3,5mm optical en analoog in (gecombineerd), trigger in en uit en tenslotte, LAN en usb. Intern is nog een wifi-verbinding voor handen. Die is een stuk krachtiger dan bij de versie 1. We zien echter geen ondersteuning voor 5 GHz in de specificaties.

Een leuke functie die we bijna zouden vergeten is de optie om een afstandsbediening in te leren. Via het configuratie-menu van de Node kunt u commando’s inleren van een bestaande afstandsbediening. Geinig!

Al met al heeft Bluesound een bijzonder strak kastje neergezet met erg veel connectiviteit.

Krachtige cpu

Bluesound Node 2
Analoog uit is de Node 2 erg sterk. Zo goed dat u wel een bijzonder degelijke dac moet hebben om het beter te laten klinken.

Een van de zaken wat direct opvalt, is dat de nieuwe Nodes een stuk sneller te werk gaan. Dat is te danken aan de nieuw toegepaste Cortex A9 processor. Bluesound rept geen woord over de multi-core versie, maar navraag leert dat het een dual-core is. De processor doet zijn werk op 1 GHz, wat voor het decoderen van muziek ruim voldoende is.

Tevens zit er niet langer en 100 Mbit-lanpoort op, maar een gigabit-poort. Niet nodig voor high-res streaming, maar het is natuurlijk wel prettig bij het scannen van een grote bibliotheek. Tevens merken we dat de responstijden korter zijn en dat bibliotheken sneller laden in de app. Wel zo prettig natuurlijk. Dat laatste zal ook zeker te maken hebben met de snellere processor.

Betere dac

Bluesound Node 2
Gigabit LAN is nu ook geïntegreerd. Dat – samen met de snellere cpu – zorgt toch wel voor een wat vlottere respons.

Tijdens de presentatie laat de ontwikkelaar al weten dat er een betere dac in de Node zit. Dat betekent dat ze afgestapt zijn van het direct digital-concept. Jammer. Dat is ook het geval bij de PowerNode waar Bluesound dezelfde versterkers gebruikt als in de D3020. Alleen dan met twee keer zoveel vermogen. Een soort ‘D6040’… Dat heeft te maken met de kosten van de DDFA-chipset bij hogere vermogens. Kortom: geen zetex-chips meer in Bluesound.

Als we luisteren naar de nieuwe Node, horen we toch dat er een stap gemaakt is in weergave. Meer rust, meer diepte en meer detail. Het is dus een goede keuze geweest om deze weg in te slaan. In ieder geval geldt dat voor de Node 2. Hoe dat zit bij de PowerNode, weten we nog niet. U gaat het lezen.

We hebben de Node ook even digitaal uit getest. Zowel optisch als coaxiaal. Beide uitgangen klinken uitstekend. U moet echter over een bijzonder goede dac beschikken om een wezenlijk verschil te gaan realiseren. Aansluiten op een M51 maakt niet heel veel uit. Schokkend bijna.

Voorlopige conclusie

De Node 2 oogt niet alleen beter, maar klinkt ook beter dan de Node 1. Meer body, meer lucht, meer verfijning. Of dat aan de dac, snellere cpu of wellicht betere voeding ligt, is natuurlijk een vraag die u zich kunt stellen. Wij weten het ook niet, omdat alles samenwerkt. Feit is: wie ze naast elkaar zet, zal snel horen dat de Node 2 wint op muzikaal vlak. Daarnaast is hij een stuk breder inzetbaar door de extra ingangen en de vernuftige IR-leerfunctie. Dat zullen veel gebruikers erg gaan waarderen!

Gerelateerde berichten

Test Setup Metrum Ambre

Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en […]

Bluesound

Review Bluesound PowerNode en Vault

Bluesound is een multiroom streaming audio systeem dat ongeveer een jaar geleden is geïntroduceerd door AudioNord. Een bedrijf waaronder onder meer NAD, Dali en dus Bluesound vallen. Wie voorheen een (betaalbaar) multiroom audiosysteem zocht, kwam bijna automatisch uit bij Sonos. Gaat Bluesound dat veranderen? 

19 reacties

 1. Ik heb een Cambridge Audio CXA80. Kan ik beter de DAC van de Node 2 gebruiken of van de CXA80?
  Ik weet het…….gewoon luisteren, maar welke DAC zou op papier beter moeten presteren?

  1. In de test met de CXA60 en een node uit de eerste serie, klonk de dac uit de Cambrdigde beter. Er zal snel een review met de CXA80 volgen. Wellicht het wachten waard.

    1. Bedankt voor de reacties.
     Ik had eigenlijk gehoopt dat iemand er achter kon komen welke DAC er in de Bluesound Node 2 zit.
     Ik heb inmiddels wat langer geluisterd.
     De DAC van de Node 2 (wel met high end kabels) klinkt volgens mijn mening iets beter als met de DAC van de CXA80 (met een toslink kabel van €20).

 2. Hoi Jaap, was leuk je te ontmoeten in Kampen!

  Heb de Node 2 nu een kleine 2 weken en hij is nu wel ingespeeld denk ik, dus ik ben vanavond eens gaan vergelijken met mijn NAD M50. Vorige week had ik de M51 al weer aangesloten omdat ik het geluid wel wat kil vond (altijd moeilijk die termen). Ik miste wat. Met de M51 klonk het al weer wat vertrouwder. De Node 2 is echt een hele goede speler. Ik moet erbij zeggen dat ik meteen een PS Audio Jewel C7 erop aangesloten had, dat deed ook wel wat voor het geluid in positieve zin. Vanavond wat referentie tracks geluisterd en als ik ze in eerste instantie luisterde op de Node 2 dacht ik “dat is helemaal niet verkeerd, dit is gewoon zo goed als net zo goed als ik van de M50 gewend ben. Toen de M50 weer aangesloten. En opeens verbleekt de Node 2 daar dan toch wel bij. De M50 laat meer muziek horen, niet als in meer detail, maar vooral is alles beter in balans. De Node 2 neigt in mijn set naar veel detail en hoog (maar zeker niet schel), maar het klinkt gewoon minder muzikaal. Alles ‘is’ er wel, maar bij de M50 is het er ook, maar dan met meer muzikaliteit. Het klinkt royaler en minder afstandelijk. Nou is de M50 bijna 5x zo duur als de Node 2, terwijl ze gewoon dus heel erg dicht bij elkaar zitten qua performance. Maar de M50 is wel een duidelijke winnaar. En aangezien ik toch het mooiste geluid wil als ik het eenmaal gehoord heb, hou ik de M50 en gaat de Node 2, die ik thuis mocht uitproberen van West Hifi, toch weer terug naar de winkel.

  Had ik niet verwacht op basis van jouw impressie en de eerste recensies, maar vooralsnog staat de M50 z’n mannetje :)
  Ergens wel jammer, want ik vind de Node 2 qua looks een stuk mooier en met de cd functie van de M50 doe ik niks, dus de Node 2 was een perfecte vervanger geweest tegen een fijn prijsje.

  Dat zijn mijn impressies, ben benieuwd naar je review!

  1. Dag Bart!

   Was zeker gezellig! En hartelijk dank voor je impressie. Natuurlijk zitten er wel verschillen tussen, maar zo op het eerste gehoor zijn de verschillen niet zo groot als er over dezelfde dac wordt gespeeld. Heb je de M50 en Node 2 beide op de M51 aangesloten gehad voor het vergelijk? Dat lees ik nog niet helemaal terug namelijk.

   Analoog uit is het een indrukwekkend kastje. Uiteraard speelt het geen M50 / M51 combinatie weg – het mist dan wat body en ‘vloei’ – maar gezien de prijs is dat zeker geen schande!

   1. Hoi Jaap, heb de Node 2 de eerste paar dagen analoog uit op m’n Unison S9 aangesloten, maar daarna via de M51 ertussen. Dat klonk wel een stukje beter. De vergelijking tussen de M50 en Node 2 heb ik gemaakt met beide de M51 ertussen.

    Mooi verwoord: zonder informatie te missen, mis ik inderdaad wat body bij de Node 2 tov de M50. Het klinkt ook wat warmer met de M50, minder afstandelijk. Maar het is zeer zeker een mooi apparaatje, als ik de M50 niet al had, had ik hier prima mee kunnen leven.

 3. Ik werk graag met actieve studiomonitors. Die wilde ik hangen achter een mystiek dac voor dsd en een Apple mini als streamer. Bij elkaar 2000 euro. En dan horen dat deze klinkt bijna als een m50 voor 560 euro… Krijg ik mijn vrouw toch wat eerder in mee. En kan dan wat sneller een sub aanschaffen (svs).

 4. Node2 sinds 1 maand nu, opvolger van mijn Node1, echt een flinke stap gemaakt inderdaad.
  En voor wat betreft de “hi end” apparatuur markt: de mens is nu eenmaal marketing technisch mbt psychologie perfect gevormd, het verschijnsel dat men wil horen wat men wil horen omdat onze hersenen en gehoor nu eenmaal zo werken, ontgaat de meute.
  Dus worden er door zgn audiofielen en kenners waanzinnige bedragen uitgegeven en hoort men de “verschillen” :-)
  Het bittere is; men wil de verschillen horen en hoort ze dan ook, de menselijke hersenen zijn in staat zintuiglijke perceptie zo te vormen dat het overeenkomt met het verwachtingspatroon.

  Kortom: audio apparatuur recensies lees ik wel, maar onder het motto: “gezien, gelezen, gelachen en weggelegd, ik trek mij er totaal niets van aan want ga alleen op mijn eigen geluidsbeleving af en houd geen rekening met de algemeen geaccepteerde gemiddelde mening.

  Terug naar begin, de Node2 is in mijn geluidsbeleving perceptie erg mooi :-)

 5. Dat zal best Jaap, ik ben ook iemand die daar helemaal in kan weg dromen maar die dromen komen dan wel uit op bedragen van tussen 20 tot 30K.

  Tja, dan blijft het voor mij althans alleen maar bij dromen :-).
  Er is altijd baas boven baas en wanneer is goed, goed genoeg?
  Ik denk dat ik de gok zou durven wagen met een Node 2 en een goede geintegreerde versterker, zoals gezegd blijft er dan meer over voor de speakers die mijns inziens de grootste bijdrage leveren in het totaal plaatje. De cd-speler heeft in 2015 precies 1 nummer gespeeld (toen een vriend langs kwam met een cd die een nummer wilde laten horen).
  Rippen gaat prima met een goed rip programma op de laptop en daarna op de NAS, dingen die hier allemaal al thuis staan. Zo komt de droom van de Epicon of nieuwe 804D een stuk dichterbij. Maar zoals gezegd, het is maar een gedachte gang ;-)

 6. “Aansluiten op een M51 maakt niet heel veel uit. Schokkend bijna”. Tja, dat zet je wel aan het denken. Als je nog een goede CD-speler hebt en je neemt voor 549 euro een Node 2,
  hoef je misschien niet meer na te denken over de opvolger van de M50……..geen M51 nodig (a ? 1.999,=) of niet perse een M12 nodig (a ? 4.500,=) en geeft je dus de vrijheid om ook rustig naar een goede geintegreerde versterker te kijken en blijft er meer geld over voor een mogelijke update voor je speakers. Het is maar een gedachtegang…………

  1. Klopt Bert. Al heb ik nu weer gehoord dat de M50 net zo’n sprong gaat maken. Kijk… en dat gaat mij weer aan het denken zetten. Daarbij moet je wel beseffen dat de M50 een ‘loopwerk’ is met ripping-mogelijkheid. En deze is compleet afhankelijk van de dac die erachter komt. Dus hoe beter de dac, hoe beter de weergave. Op een Metrum Pavane is het echt waanzinnig. En prijzig… Maar feit is: de Node 2 is echt een zeer interessante koop… prijstechnisch erg sterk.

Geef een reactie