web analytics

Review – iEast AudioCast: klein maar fijn

Prijs: € 44,95

Het kleine cirkelvormige apparaatje – de Audiocast van iEast – kan veel meer dan het uiterlijk doet vermoeden. Het is namelijk een complete streamer compatibel met een serie aan bekende diensten.


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de iEast AudioCast is geen high-end. Maar slecht klink het platte cilindertje ook niet. Qua functionaliteit bevat het de basis van Google’s Chromecast. Maar daar houdt het bij dit apparaat niet op! De AudioCast kan namelijk streams ontvangen via DLNA en een uitgebreide hoeveelheid streamingdiensten. Denk aan grote namen als Tidal, Spotify en TuneIn. Het doet in functionaliteit eigenlijk niets onder voor de grotere broer van hetzelfde merk, de elders op de deze site besproken SoundStream Pro. Het werkt ook allemaal nagenoeg hetzelfde.

App-gestuurd

Via een bijbehorende app start u een stream of playlist. Daarna werkt de AudioCast zelfstandig. U hoeft dus niet vanaf bijvoorbeeld een tablet of smartphone verbinding te houden met het apparaat. U verbindt de AudioCast via het meegeleverde snoertje dat voorzien is van een jack. Wilt u actieve speakers of een versterker met RCA-ingangen gebruiken, dan zal dus eerst een andere kabel gekocht moeten worden. Ook meegeleverd is een eenvoudige 5 Volt schakelende voedingsadapter. Klaar om te spelen dus.

Alleen 2,4 GHz Wifi

In tegenstelling tot de SoundStream Pro bevat de AudioCast geen ethernetaansluiting, verbinding via een netwerkkabel is dus niet mogelijk. Alleen verbinden via Wifi gaat lukken. Heeft als voordeel dat het veiligheidslek van de grotere speler niet aanwezig is in dit exemplaar. Helaas heeft iEast gekozen voor een tamelijk ‘antieke’ Wifi-SoC, wat betekent dat alleen de 2,4 GHz-band ondersteund wordt. In een erg drukke buurt – qua Wifi – kan dat tot problemen leiden. Anderzijds is de gebruikte SoC een van de allereerste die van OpenWrt voorzien kon worden, het alternatieve router OS. Iets voor de hackers dus.

Aparte app

Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk moet de AudioCast gewoon een streamer blijven. Want het is een verdraaid leuk ding om aan een actieve speaker of een Bluetooth-speaker met lijningang te hangen. U krijgt dan uitgebreide streamingmogelijkheden. Maar ook Multiroom is een optie.

Wat dat betreft is het jammer dat iEast niet voor één universele app voor al zijn producten heeft gekozen. Nu moet u voor elk (soort) apparaat een aparte app installeren. Geen onoverkomelijk drama, maar het komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Ook gaat ontwikkelcapaciteit nu ‘verloren’ aan het onderhoud van verschillende apps. Mocht u het willen, dan kan er ook via een webinterface verbinding gemaakt worden met de mini-streamer.

Ook hier zien we toch weer een klein beveiligingsprobleempje: de toegang tot de instellingen is totaal niet beveiligd. En is ook niet te beveiligen. Jammer.

Gerelateerde berichten

Auralic - M50 - Laptop - M51

Review Auralic Aries – Versus: NAD M50 en Laptop

Het is een populair streamertje… de Auralic Aries. Mede vanwege het feit dat de aanschafprijs interessant is én er een model is met dubbele femtoclocks en een lineaire voeding. Die schijnt waanzinnig goed te zijn als we de reviews moeten geloven. Wij testen die versie. Maar niet zonder een vergelijk met de nieuwe Sbooster voeding […]

Trinnov

Review Trinnov Amethyst

Daniel Weiss heeft ooit tijdens een gesprek gezegd dat de apparatuur inmiddels zo goed is, dat het tijd wordt de ruimte aan te pakken. Deze redelijk boute uitspraak heeft ons aan het denken gezet: is dat echt zo? Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat we meer met digitale room correctie gaan spelen. […]

Geef een reactie