web analytics

Review – iEast AudioCast: klein maar fijn

Prijs: € 44,95

Het kleine cirkelvormige apparaatje – de Audiocast van iEast – kan veel meer dan het uiterlijk doet vermoeden. Het is namelijk een complete streamer compatibel met een serie aan bekende diensten.


Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de iEast AudioCast is geen high-end. Maar slecht klink het platte cilindertje ook niet. Qua functionaliteit bevat het de basis van Google’s Chromecast. Maar daar houdt het bij dit apparaat niet op! De AudioCast kan namelijk streams ontvangen via DLNA en een uitgebreide hoeveelheid streamingdiensten. Denk aan grote namen als Tidal, Spotify en TuneIn. Het doet in functionaliteit eigenlijk niets onder voor de grotere broer van hetzelfde merk, de elders op de deze site besproken SoundStream Pro. Het werkt ook allemaal nagenoeg hetzelfde.

App-gestuurd

Via een bijbehorende app start u een stream of playlist. Daarna werkt de AudioCast zelfstandig. U hoeft dus niet vanaf bijvoorbeeld een tablet of smartphone verbinding te houden met het apparaat. U verbindt de AudioCast via het meegeleverde snoertje dat voorzien is van een jack. Wilt u actieve speakers of een versterker met RCA-ingangen gebruiken, dan zal dus eerst een andere kabel gekocht moeten worden. Ook meegeleverd is een eenvoudige 5 Volt schakelende voedingsadapter. Klaar om te spelen dus.

Alleen 2,4 GHz Wifi

In tegenstelling tot de SoundStream Pro bevat de AudioCast geen ethernetaansluiting, verbinding via een netwerkkabel is dus niet mogelijk. Alleen verbinden via Wifi gaat lukken. Heeft als voordeel dat het veiligheidslek van de grotere speler niet aanwezig is in dit exemplaar. Helaas heeft iEast gekozen voor een tamelijk ‘antieke’ Wifi-SoC, wat betekent dat alleen de 2,4 GHz-band ondersteund wordt. In een erg drukke buurt – qua Wifi – kan dat tot problemen leiden. Anderzijds is de gebruikte SoC een van de allereerste die van OpenWrt voorzien kon worden, het alternatieve router OS. Iets voor de hackers dus.

Aparte app

Maar eerlijk is eerlijk: eigenlijk moet de AudioCast gewoon een streamer blijven. Want het is een verdraaid leuk ding om aan een actieve speaker of een Bluetooth-speaker met lijningang te hangen. U krijgt dan uitgebreide streamingmogelijkheden. Maar ook Multiroom is een optie.

Wat dat betreft is het jammer dat iEast niet voor één universele app voor al zijn producten heeft gekozen. Nu moet u voor elk (soort) apparaat een aparte app installeren. Geen onoverkomelijk drama, maar het komt de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede. Ook gaat ontwikkelcapaciteit nu ‘verloren’ aan het onderhoud van verschillende apps. Mocht u het willen, dan kan er ook via een webinterface verbinding gemaakt worden met de mini-streamer.

Ook hier zien we toch weer een klein beveiligingsprobleempje: de toegang tot de instellingen is totaal niet beveiligd. En is ook niet te beveiligen. Jammer.

Gerelateerde berichten

Totaalshot wifi mesh test

Multitest 7 Wifi Mesh-systemen

Wie met streaming audio gaat beginnen, zal snel merken dat niet alleen de streamer een grote rol speelt, maar ook het netwerk. En wil de streamer met een app wil bedienen, komt er waarschijnlijk snel genoeg achter dat wifi een cruciale rol speelt in de streaming-ervaring. Zeker bij een groter huis, of een nieuwbouwhuis met […]

Naim NDX voorzijde

Preview Naim NDX

Inspelend op de marktbehoefte heeft Naim de afgelopen jaren een behoorlijke diversiteit aan streaming producten ontwikkeld. Zo startte men met de harde schijf speler HDX (2008), die later is aangevuld door de server UnitiServe (2010).

Geef een reactie