web analytics

Headphone Heaven – Deel 2: • Moon Neo 430HA D3

Voordelen

 • Ook volledig inzetbaar als voorversterker
 • Hoge funfactor en high end
 • Meerdere hoofdtelefoons tegelijk aan te sluiten
 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding optionele DAC

Nadelen

 • Geen balanced outputs
 • Stroomverbruik in standby-stand
 • Prijs: € 3.600

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Moon 430 HA dac amp

  Gebruik

  Test Pass Labs HPA-1

  Met de volumeknop regelt u tot halve decibels nauwkeurig het gewenste geluidsniveau. Op de display ziet u direct wat er gebeurt. De fijnmazige volumeregeling is even wennen als u snel het volume wilt bijregelen. Wij merkten dat bij het vergelijken van een gebalanceerd lijnsignaal uit de Weiss-DAC met de digitale ingangen van de Moon. Gebalanceerd heeft altijd een hoger uitgangsvolume en we moesten flink aan de volumeknop draaien om het niveau gelijk te houden. Door de digitale volume-uitlezing konden we dit zeer precies aflezen en afstemmen. Een prettig luxe-probleem!

  U schakelt de hoofdspanning aan de achterzijde in of uit. De standbyknop aan de voorkant, of de aan/uit knop op de infrarood afstandsbediening zet de Moon Neo 430HA is de actieve modus. In standbystand is het stroomverbruik nog altijd 11W en dat merken we aan de warmte die het apparaat produceert. Eigenlijk staat de versterker altijd aan en in de gebruiksaanwijzing wordt u er dan ook op gewezen dat na een langere stroomonderbreking het een paar uur tot een dag kan duren voordat de 430HA optimaal presteert.

  Moon LOL

  Het prettige van de Moon Neo 430HA is dat er zoveel hoofdtelefoons op aangesloten kunnen worden. We hebben tijdens de testperiode vaak met twee, drie mensen tegelijk naar muziek geluisterd. Het was daarmee echt een ‘Headphone Heaven’ met twee Sennheisers uit de 800-serie, de Oppo PM-1 en PM-3 en de andere headsets. Na het luisteren en het uitwisselen van de headsets waren de snoeren tot een spaghetti in elkaar gedraaid; en de sessies liepen steevast uit. We hebben echt plezier gehad met het luisteren naar wat de 430HA deed met de gebruikte hoofdtelefoons, met het uitwisselen van de ervaringen, het afspelen van nog een track, en nog een, vooruit nog een.

  Polymoon

  Al luisterend konden we ook de features van de 430HA ontdekken. Het display geeft bij de digitale ingangen weer wat sample rate is. Alleen de USB-ingang kan de volledige DSD-capaciteit (quad-rate, 256fs) of bemonsteringsfrequenties van 352 kHz en 384 kHz aan. Met de S/PDIF ingangen haalt u deze waarden niet.

  De versterker is volledig gebalanceerd (differentieel) opgebouwd en we horen ook echt verschil tussen een gebalanceerd ingangssignaal en een single ended signaal. Gebalanceerd is niet alleen in volume luider (ongeveer 3-6 dB), maar u krijgt vooral meer rust, diepte en detail te horen. Vooral op hoofdtelefoons hoort u dit, en al helemaal op de top-end exemplaren. En zoals we dat al vaker hebt ervaren met high end audio; het gaat niet meer om goed of minder goed, maar om verschillen in karakter.

  Een goede hoofdtelefoonversterker is in staat om de capaciteiten van een hoofdtelefoon zoveel mogelijk aan te spreken. Daarbij waren we vooral gecharmeerd van de mogelijkheid om de gain (de ingangsspanning) te regelen (laag is 14 dB, hoog 20dB). We geven de voorkeur aan een lage gain, omdat dit meer ‘headroom’ geeft. Een lage ingangsspanning zorgt letterlijk voor meer ruimte in dynamisch bereik. Bij hoofdtelefoons met een lage impendantie zoals de Ultrasone was het effect enorm. De Ultrasone klinkt al snel te schel, te veel up front. Met de gain in de lage stand werd de ruimtelijke potentie van de Ultrasone meteen hoorbaar, en was er rust en overzicht. Of autoriteit, zoals collega Harro dat zo mooi weet uit te drukken.

  Gerelateerde berichten

  Sennheiser HD700

  Review Sennheiser HD 700

  Gebruik Inhoud 1. Inleiding2. De line-up3. Review Moon Neo 430HA D34. Gebruik5. Tussen de oren6. De Moon 430HA en de Sennheiser HD8007. Specificaties Moon Neo 430HAReactiesSennheiser heeft begin vorig jaar de ‘betaalbare’ versie van de HD 800 geïntroduceerd: de HD 700. Met 699 euro nog steeds geen koopje, maar wel een stuk vriendelijker dan 1199 […]

  NAD C338 - C558 - Zensor 3

  Review NAD C338 – NAD C558 – DALI Zensor 3

  Gebruik Inhoud 1. Inleiding2. De line-up3. Review Moon Neo 430HA D34. Gebruik5. Tussen de oren6. De Moon 430HA en de Sennheiser HD8007. Specificaties Moon Neo 430HAReactiesEen complete set voor 1700 euro. Een set met bluetooth, digitale ingangen, chromecast, analoge inputs én een platenspeler… voor 1700 euro. Is het mogelijk? Ja: het kan. Wij testen een […]

  Geef een reactie