web analytics

Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

Voordelen

 • Elke hoofdtelefoon klinkt beter

  Hoogwaardige afwerking

  Simpliciteit

Nadelen

 • Speakon-aansluiting is lelijk (en niet handig)
 • Geen gebalanceerde aansluitingen
 • Weinig aansluitingen
 • Prijs: € 4500

  Test Pass Labs HPA-1

  Conclusie

  Pass Labs zet met de HPA-1 een stevig product neer in hoofdtelefoonland. In de traditie van het merk is het een versterker die hoofdtelefoons naar uitzonderlijke prestaties tilt. Of het nu de Sennheiser HD800 is, de Oppo PM-1, dan wel exemplaren die een factor 10 minder prijsonvriendelijk zijn, elke hoofdtelefoon klinkt gewoon beter en muzikaler op de HPA-1.

  De HPA-1 laat daarbij de verschillen tussen de diverse hoofdtelefoons goed horen; de versterker heeft niet een eigen kleuring, maar voegt muzikaliteit toe. Hoe beter de hoofdtelefoon, hoe merkbaarder de kwaliteitssprongen zijn. Zo krijgt de zeer neutrale Sennheiser HD800 op de Pass Labs opeens een vleugje ‘punch’ en ‘oomph’.

  Er zijn zaken die we missen aan de HPA-1; balanced in- en uitgangen, meer schakelmogelijkheden. Maar dat is dan ook typisch Pass: het is ‘just amps’ en in het geval van de HPA-1 ‘just headphone amps’. We denken dat Pass Labs de grenzen van wat er met hoofdtelefoons kan weer een stukje heeft verlegd. Alles went, behalve high end!

  Pass Labs HPA-1 Specificaties

  • Uitgangsvermogen in 20 ohm: 3500mW
  • Uitgangsvermogen in 30 ohm: 200 mW
  • Frequentierespons 10hz -100k: +/- 1dB
  • Gain: 8 dB
  • THD + Noise: < 0.005 bij 1V
  • Ingangsweerstand: 50K Ohm
  • Uitgangsimpedantie: < 2 ohm
  • Gewicht: 6 Kg
  • Opgenomen vermogen: 6 Watt
  • Prijs: 4500 euro

   

  Winkels met Pass Labs

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  10 reacties

  1. Hallo,

   Voor alle duidelijkheid, ik ben helaas nog niet in het bezit van de pass. Voor mij zou het de ideale voorversterker/hoofdtelefoonversterker zijn. Het beste van twee werelden! Heb ook maar twee inputs nodig. Dank voor uw info en een zalig Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

  2. Hallo,

   Misschien een domme vraag maar hoe sluit je een hoofdtelefoonversterker aan op een versterker? Heb een versterker met tape out. Ik lees dat deze uitgang hier voor geschikt. Dus van input in hpa1 naar tape out versterker? Maar hoe gaat dat dan met de cd speler of dac? Hoe komt die muziek dan terecht bij je headphones.

   Thanks

   1. Beste Geoffrey,
    Dat is helemaal geen domme vraag.
    Het hangt ervan af hoe je de hoofdtelefoonversterker gebruikt. Bij versterkers van het kaliber Pass Labs HPA-1 is een zo kort mogelijke signaalweg goed hoorbaar. Ik kan me voorstellen dat je hiervoor een aparte set-up voor je hoofdtelefoon(s) creëert, bij voorkeur dichtbij de plek vanwaar je muziek luistert.

    Als je een HPA-1 hebt, zou het mijn voorkeur zijn om de bron zo direct mogelijk erop aan te sluiten, dus niet via een andere versterker. Bij het testen van de HPA-1 en de Moon 430HA hoofdtelefoonversterkers was er ook een groot verschil te horen tussen het rechtstreeks aansluiten van de bron en de ‘loop’ via een van de twee kwalitatief toch zeer hoogwaardige toestellen.

    1. Hallo,

     Dank voor uw snelle antwoord. Maar hoe doe ik dat dan concreet? Ik heb een dion audio dac16 (zonder usb) via coax aangesloten op mijn cd speler die als transport dient.

     Hoe verbind ik dan alles concreet met de hpa1?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

     1. Je sluit de Dion DAC via RCA out aan op Line 1 of Line 2 van de HPA-1. Je kan eventueel de pre-amp out van de HPA-1 gebruiken naar je (eind)versterker. Helemaal mooi als je versterker een ingang heeft die direct naar de eindversterker gaat.

      Feitelijk is de HPA-1 dan je voorversterker. Als je genoeg hebt aan twee audiobronnen heb je een hele goede pre-amp en hoofdtelefoonversterker met deze Pass!

      1. Hallo,

       Dus via dac out rechtstreeks naar de hpa in en ik kan al luisteren via de hoofdtelefoon?

       Dan de hpa pre naar eindversterker en ik kan via de speakers luisteren naar diezelfde bron als de hoofdtelefoon er niet in zit?

       Klopt dit? Wederom dank.

       Geoffrey

       1. De hoofdtelefoon mag zelfs blijven zitten als ik het goed lees. Gewoon op de knop preamp drukken. Toch?

        Groeten

        Geoffrey

       2. Dat klopt! De pre-amp knop schakelt het signaal naar de hoofdtelefoon uit; het is dus of/of.

        Veel plezier met de mooie Pass! Je bent vast een van de eersten die deze in huis heeft (in Europa). Ben benieuwd wat je ervan vindt. Welke hoofdtelefoon sluit je erop aan.

  Geef een antwoord