web analytics

Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

Voordelen

 • Elke hoofdtelefoon klinkt beter

  Hoogwaardige afwerking

  Simpliciteit

Nadelen

 • Speakon-aansluiting is lelijk (en niet handig)
 • Geen gebalanceerde aansluitingen
 • Weinig aansluitingen
 • Prijs: € 4500

  Test Pass Labs HPA-1

  Review Pass Labs HPA-1

  We hebben naar ons weten de Europese primeur van de eerste hoofdtelefoonversterker van Pass Labs. Oprichter en naamgever Nelson Pass houdt zich binnen dit Californische bedrijf uitsluitend bezig met eindversterkers. De voorverversterkers zijn het domein van Wayne Colburn en voor de ontwikkeling van de hoofdtelefoonversterker werd Jam Somasundram in 2013 naar Pass Labs gehaald. Het prototype presenteerde hij in 2015 en op de High End in München 2016 werd de versterker voor de Europese markt geïntroduceerd. Op Pass Labs-fora wordt al reikhalzend uitgekeken naar dit model.

  Just Amps

  Pass Labs heeft een naam hoog te houden want het bevindt zich al jaren in de eredivisie van versterkerland en is erg goed in het begrenzen van de collectie. Pass doet niet aan DAC’s of streaming, het is ‘just amplifiers’. In deze video legt de CEO van Pass Labs het nog eens aan ons uit. Een nieuw product en zeker een mogelijk begin van een nieuwe productlijn is voor Pass Labs nogal wat en het merk heeft deze opgave dan ook serieus aangepakt.

  Jam Somasundram kreeg een jaar de tijd om de HPA-1 te ontwerpen en testen. Het doel was om de sterke punten van de Pass Labs voor- en eindversterkers te vertalen naar een hoofdtelefoonversterker. Trouw aan de ontwerpfilosofie van Pass Labs is de signaalweg zo kort mogelijk gehouden met zo min mogelijk tussenliggende onderdelen en minimale (of zelfs geen) terugkoppeling/feedback. De HPA-1 is qua technisch ontwerp eigenlijk meer een eindversterker dan een voorversterker.

  Less Is More

  Dit ontwerp waarbij het ingangssignaal bijna rechtstreeks op de eindversterker wordt aangesloten stelt, zeker als er hoofdtelefoons op worden aangesloten, hoge eisen aan de regulatie en isolatie van de stroom. Daarom is een belangrijk onderdeel van de HPA-1 de voeding. Direct achter het stekkerblok zien we dat de wisselstroom naar een ringkerntransformator voert die dubbel is afgeschermd; met een Faraday-schild om de elektrostatische ruis te tegen te houden en met een tweede schil van mumetaal (een nikkel-ijzer legering) tegen de magnetische ruis. De volumeregeling is van Alps, de hoofdtelefoonuitgang van Speakon, de RCA-ingangen van Cardas. Alle drie topmerken in de professionele c.q. consumentenelectronica. Over de klasse A-topologie citeren we Pass Labs, die het bondiger formuleert dan wij zelf zouden kunnen:

  The circuitry is a simple Class A two-stage CFA topology using cascaded ultra-low noise Toshiba Jfets driving complementary Fairchild power Mosfets. The measured performance is superb, and the sound even more so.

  Winkels met Pass Labs

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  10 reacties

  1. Hallo,

   Voor alle duidelijkheid, ik ben helaas nog niet in het bezit van de pass. Voor mij zou het de ideale voorversterker/hoofdtelefoonversterker zijn. Het beste van twee werelden! Heb ook maar twee inputs nodig. Dank voor uw info en een zalig Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

  2. Hallo,

   Misschien een domme vraag maar hoe sluit je een hoofdtelefoonversterker aan op een versterker? Heb een versterker met tape out. Ik lees dat deze uitgang hier voor geschikt. Dus van input in hpa1 naar tape out versterker? Maar hoe gaat dat dan met de cd speler of dac? Hoe komt die muziek dan terecht bij je headphones.

   Thanks

   1. Beste Geoffrey,
    Dat is helemaal geen domme vraag.
    Het hangt ervan af hoe je de hoofdtelefoonversterker gebruikt. Bij versterkers van het kaliber Pass Labs HPA-1 is een zo kort mogelijke signaalweg goed hoorbaar. Ik kan me voorstellen dat je hiervoor een aparte set-up voor je hoofdtelefoon(s) creëert, bij voorkeur dichtbij de plek vanwaar je muziek luistert.

    Als je een HPA-1 hebt, zou het mijn voorkeur zijn om de bron zo direct mogelijk erop aan te sluiten, dus niet via een andere versterker. Bij het testen van de HPA-1 en de Moon 430HA hoofdtelefoonversterkers was er ook een groot verschil te horen tussen het rechtstreeks aansluiten van de bron en de ‘loop’ via een van de twee kwalitatief toch zeer hoogwaardige toestellen.

    1. Hallo,

     Dank voor uw snelle antwoord. Maar hoe doe ik dat dan concreet? Ik heb een dion audio dac16 (zonder usb) via coax aangesloten op mijn cd speler die als transport dient.

     Hoe verbind ik dan alles concreet met de hpa1?

     Vriendelijke groeten

     Geoffrey

     1. Je sluit de Dion DAC via RCA out aan op Line 1 of Line 2 van de HPA-1. Je kan eventueel de pre-amp out van de HPA-1 gebruiken naar je (eind)versterker. Helemaal mooi als je versterker een ingang heeft die direct naar de eindversterker gaat.

      Feitelijk is de HPA-1 dan je voorversterker. Als je genoeg hebt aan twee audiobronnen heb je een hele goede pre-amp en hoofdtelefoonversterker met deze Pass!

      1. Hallo,

       Dus via dac out rechtstreeks naar de hpa in en ik kan al luisteren via de hoofdtelefoon?

       Dan de hpa pre naar eindversterker en ik kan via de speakers luisteren naar diezelfde bron als de hoofdtelefoon er niet in zit?

       Klopt dit? Wederom dank.

       Geoffrey

       1. De hoofdtelefoon mag zelfs blijven zitten als ik het goed lees. Gewoon op de knop preamp drukken. Toch?

        Groeten

        Geoffrey

       2. Dat klopt! De pre-amp knop schakelt het signaal naar de hoofdtelefoon uit; het is dus of/of.

        Veel plezier met de mooie Pass! Je bent vast een van de eersten die deze in huis heeft (in Europa). Ben benieuwd wat je ervan vindt. Welke hoofdtelefoon sluit je erop aan.

  Geef een antwoord