web analytics

Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

Voordelen

 • Elke hoofdtelefoon klinkt beter

  Hoogwaardige afwerking

  Simpliciteit

Nadelen

 • Speakon-aansluiting is lelijk (en niet handig)
 • Geen gebalanceerde aansluitingen
 • Weinig aansluitingen
  • Prijs: € 4500

   Test Pass Labs HPA-1

   De Line-Up

   Test Pass Labs HPA-1

   Voor deze Headphone Heaven-serie hebben we de volgende apparaten getest:

   Versterkers:

   • Pass Labs HPA-1. De eerste hoofdtelefoonversterker van dit merk dat zweert bij analoge versterkertechniek.
   • Moon 430 HA, voorzien van ingebouwde DA-converter. Het topmodel in de referentieklasse van Moon
   • Moon 230 HA, een eenvoudiger versie van de 430 HA
   • Mytek Brooklyn, een DAC en hoofdtelefoonversterker met phonostage

   Hoofdtelefoons:

   • Sennheiser HD-800 en HD-800S. Dit is al jaren de referentie-hoofdtelefoon in de studio. De HD800 is beroemd en berucht om zijn transparantie. De H 800S is in 2015 geïntroduceerd als vergevingsgezinder exemplaar.
   • Oppo PM-1 en PM-3. Twee magnetostatische hoofdtelefoons, de PM-1 open en de PM-3 gesloten
   • Ter vergelijking luisteren we ook naar de Stax 006t buizenversterker en de Stax 407 Signature electrostatische hoofdtelefoon.
   • We hebben de Moon en Pass Labs ook beluisterd met een flinke verzameling prijsvriendelijker hoofdtelefoons, zoals de Sennheiser HD420 en HD650, beyerdynamic DT 990 PRO, Kef H500, Ultrasone HD700, Grado SR-80i.

   Gerelateerde berichten

   Pioneer SE MJ 561

   Quick Review: Pioneer SE MJ-561 Bluetooth hoofdtelefoon

   De Line-Up Inhoud 1. Inleiding2. De Line-Up3. Review Pass Labs HPA-14. Pass the cans5. De HPA-1 versus de Stax6. Wat beter kan7. Pass Labs HPA-1 SpecificatiesReactiesPioneer is met name bekend vanwege dj-spullen. En natuurlijk de nodige AV-receivers. ‘Oude Rotten’ kennen vast ook nog de luidsprekers en het nodige échte hifi-spul. We testen vandaag even in […]

   Hifiman Ananda BT

   Review Hifiman Ananda BT (bluetooth) hoofdtelefoon

   De Line-Up Inhoud 1. Inleiding2. De Line-Up3. Review Pass Labs HPA-14. Pass the cans5. De HPA-1 versus de Stax6. Wat beter kan7. Pass Labs HPA-1 SpecificatiesReactiesDe Hifiman Ananda BT hoofdtelefoon zagen we al tijdens de iEar-show in november 2019; nu hebben we de gelegenheid om de Ananda Bluetooth van Hifiman zelf aan de (blauwe)tand te […]

   10 reacties

   1. Hallo,

    Voor alle duidelijkheid, ik ben helaas nog niet in het bezit van de pass. Voor mij zou het de ideale voorversterker/hoofdtelefoonversterker zijn. Het beste van twee werelden! Heb ook maar twee inputs nodig. Dank voor uw info en een zalig Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

   2. Hallo,

    Misschien een domme vraag maar hoe sluit je een hoofdtelefoonversterker aan op een versterker? Heb een versterker met tape out. Ik lees dat deze uitgang hier voor geschikt. Dus van input in hpa1 naar tape out versterker? Maar hoe gaat dat dan met de cd speler of dac? Hoe komt die muziek dan terecht bij je headphones.

    Thanks

    1. Beste Geoffrey,
     Dat is helemaal geen domme vraag.
     Het hangt ervan af hoe je de hoofdtelefoonversterker gebruikt. Bij versterkers van het kaliber Pass Labs HPA-1 is een zo kort mogelijke signaalweg goed hoorbaar. Ik kan me voorstellen dat je hiervoor een aparte set-up voor je hoofdtelefoon(s) creëert, bij voorkeur dichtbij de plek vanwaar je muziek luistert.

     Als je een HPA-1 hebt, zou het mijn voorkeur zijn om de bron zo direct mogelijk erop aan te sluiten, dus niet via een andere versterker. Bij het testen van de HPA-1 en de Moon 430HA hoofdtelefoonversterkers was er ook een groot verschil te horen tussen het rechtstreeks aansluiten van de bron en de ‘loop’ via een van de twee kwalitatief toch zeer hoogwaardige toestellen.

     1. Hallo,

      Dank voor uw snelle antwoord. Maar hoe doe ik dat dan concreet? Ik heb een dion audio dac16 (zonder usb) via coax aangesloten op mijn cd speler die als transport dient.

      Hoe verbind ik dan alles concreet met de hpa1?

      Vriendelijke groeten

      Geoffrey

      1. Je sluit de Dion DAC via RCA out aan op Line 1 of Line 2 van de HPA-1. Je kan eventueel de pre-amp out van de HPA-1 gebruiken naar je (eind)versterker. Helemaal mooi als je versterker een ingang heeft die direct naar de eindversterker gaat.

       Feitelijk is de HPA-1 dan je voorversterker. Als je genoeg hebt aan twee audiobronnen heb je een hele goede pre-amp en hoofdtelefoonversterker met deze Pass!

       1. Hallo,

        Dus via dac out rechtstreeks naar de hpa in en ik kan al luisteren via de hoofdtelefoon?

        Dan de hpa pre naar eindversterker en ik kan via de speakers luisteren naar diezelfde bron als de hoofdtelefoon er niet in zit?

        Klopt dit? Wederom dank.

        Geoffrey

        1. De hoofdtelefoon mag zelfs blijven zitten als ik het goed lees. Gewoon op de knop preamp drukken. Toch?

         Groeten

         Geoffrey

        2. Dat klopt! De pre-amp knop schakelt het signaal naar de hoofdtelefoon uit; het is dus of/of.

         Veel plezier met de mooie Pass! Je bent vast een van de eersten die deze in huis heeft (in Europa). Ben benieuwd wat je ervan vindt. Welke hoofdtelefoon sluit je erop aan.

   Geef een reactie