Harman Kardon GLA55

Ze glimmen, glanzen, schitteren en zijn zonder meer bijzonder vormgegeven. Harman Kardon heeft met de GLA55 zonder meer een bijzondere luidsprekerset in de markt gezet! De doelgroep is duidelijk: Apple-liefhebbers, of op zijn minst ‘lifestyle’ gerichte consumenten. Maar een beroemd gezegde luidt: het gaat om de inhoud. Presteert deze design-set wel zoals het hoort

Eén ding is zeker: Harman Kardon heeft een bijzonder ontwerp toegepast op de GLA55!
Eén ding is zeker: Harman Kardon heeft een bijzonder ontwerp toegepast op de GLA55!

De GLA55, wat uiteraard refereert aan de ?glazen? behuizing wat in realiteit acryl is, komt in een beperkte oplage. Hoeveel weten we niet precies, maar HK heeft laten weten dat het om een paar honderd gaat voor ons kleine kikkerlandje. Hoewel Harman Kardon heeft gemeld dat ze alleen in Premium Apple Stores te verkrijgen zijn, zien we ze al op de pagina’s van grote webshops verschijnen. Jammer, maar zo gaat dat vandaag de dag nu eenmaal. Feit is wel: er hangt een beetje een exclusief luchtje om deze luidsprekerset.

Verrassend
In veel gevallen betekent zo?n wolk van exclusiviteit dat de fabrikant een excuus zoekt voor de matige geluidskwaliteit. We hebben er genoeg gehoord (we noemen even geen namen). Gelukkig blijkt dat bij de GLA55 niet het geval. Zodra we onze iPhone – ook wij zijn gezwicht voor het apparaat – zijn we onder de indruk van hoeveel muziek dit setje neer kan zetten; deze set klinkt gewoon erg lekker. Mede verantwoordelijk voor de prestaties is de relatief krachtige 110 watt klasse-D versterker (2 x 55 watt rms) en de speciale dsp (digital sound processor) waarvan HK laten weten dat zijn taak het ?oppoetsen? van pc-signalen is. Wat Harman Kardon daarmee bedoelt, begrijpen we niet echt; de GLA55 heeft namelijk geen digitale ingang en een conversie van analoog naar digitaal en weer terug naar analoog lijkt ons zeker niet bevorderlijk voor de geluidskwaliteit en signaalintegriteit. Tevens zien we in de twee glazen sculpturen een Atlas-woofertje die behoorlijk kan uitslaan en een cmmd-tweeter.

De Atlas-woofer kan behoorlijk wat hebben door zijn lange-slag ontwerp. Het is bijzonder hoeveel muziek dit woofertje weet neer te zetten.
De Atlas-woofer kan behoorlijk wat hebben door zijn lange-slag ontwerp. Het is bijzonder hoeveel muziek dit woofertje weet neer te zetten.

Opvallend is dat er maar één minijack input is. U kunt dus óf de pc koppelen óf een ander apparaat. Denk aan een mp3-speler. Dat vinden we wel heel karig voor een luidspreker in deze prijsklasse, want schrik niet: de GLA55 kost 699 euro! En dan heeft HK ook nog een sub in de pijplijn zitten! Deze kunt u koppelen aan de sub-out. We kunnen u echter garanderen dat deze geen verplichte aankoop is: de GLA55 klinkt ook prima zonder de hulp van een derde kast.

Mild
Het verbaast ons niet echt dat als we gaan spelen, we een behoorlijk milde, licht warm getinte weergave krijgen van de muziek. HK heeft gebruik gemaakt van een softdome tweetertje en dat werpt in dit geval zijn vruchten af bij matige opnames. We zijn niet echt voor het versluieren van details, maar wie veel mp3 beluisterd zal het zeker waarderen.

Aan de andere kant valt het open en grote klankbeeld op, zonder dat de focussering verloren gaat. Vocalen blijven keurig tussen de twee sculpturen, net als de instrumenten. Goed, het is niet zo indrukwekkend als bij twee volwaardige vloerstaanders, maar netjes is het zeker! Het is dus niet alleen maar design wat we hier hebben staan: deze luidsprekers presenteren een behoorlijk muzikaal plaatje!

Om de GLA55 het leven zuur te maken is behoorlijk wat nodig. De klasse-D verstekers hebben aardig wat kracht en kunnen de Atlas-woofer goed in bedwang houden. Harde klappen worden goed gedempt, waardoor basskicks krachtig en strak worden neergezet. Wel merken we dat de detaillering in het middengebied wat verloren gaat bij hogere volumes. Jammer, maar het is zeker niet vreemd aangezien dit woofertje behoorlijk wat voor zijn kiezen krijgt bij nummers als ?Angel? van Massive Attack en ?Planet Dada? van Yello.

Conclusie
De GLA55 van Harman Kardon is een luidsprekersetje met een pittig prijskaartje. Daar krijgt u echter wel een keurig presterend setje voor terug dat zonder meer bijzonder is vormgegeven. Of het uw smaak is, is natuurlijk een andere vraag. Wel heeft HK bewezen dat design zeker samen kan gaan met muzikale prestaties… al blijft 699 euro behoorlijk pittig.

Gerelateerde berichten

KEF Egg

Review KEF Egg luidspreker

Het Britse KEF heeft al een tijd de zogenaamde Egg in het assortiment. Een schattig luidsprekertje met de vorm van… een ei. Nu is de vorm niet geheel onbekend, want KEF heeft de kekke vorm eerder toegepast in een surround-set (KHT3005). Echter is de Egg wel een vrij nieuw product dat niet alleen het hart […]

Harman Kardon BDS 877

Review Harman Kardon BDS 877

We testen niet veel thuisbioscoop apparaten bij Alpha Audio. Toch willen we ook op dat vlak op de hoogte blijven. Immers: ook daar zijn vooruitgangen geboekt de afgelopen jaren. Wij zijn benieuwd wat u nu voor ongeveer 2000 euro kunt kopen. We testen de BDS 877 van Harman Kardon. Een compleet blu-ray systeem met luidsprekers.

Marantz NA-11S1

Review Marantz NA-11S1

Marantz schaart de nieuwe NA-S11S1 netwerk-audiospeler in hetzelfde illustere rijtje Marantz muziekspelers waar ook de CD63 – ?s werelds ?eerste? cd-speler – en de SA-1 SACD-speler toe behoren. Volgens Marantz vullen we dat rijtje over een paar jaar automatisch aan met de NA-11S1. Dat legt de lat voor deze netwerk-audiospeler wel erg hoog, en daarom […]

Geef een reactie