Eerste indruk Metrum Acoustics Musette

Metrum Acoustics Musette

De ‘baby’ Metrum is uit. Na het Pavane-vlaggenschip is de Menuet de dac voor wie iets minder diepe zakken heeft. Of wellicht minder hoge eisen. Voor wie de Menuet ook iets te veel van het goede vindt, is de Musette daar weer een stapje onder. Maar vergis u niet: de Musette is een bijzonder serieuze dac. We geven een eerste indruk. 

Allereerst valt op dat de kast van de Musette nagenoeg gelijk is aan die van de Octave MKII. Nu is dat niet gek: de Musette is de opvolger van dit model. Het is een kleine kast… soort half din-maat. De Menuet is tussen de Pavane (volle breedte) en Musette in. Dan hebt u wellicht een beter idee.

Vier inputs

Metrum Acoustics Musette

De Musette biedt vier inputs: twee keer coaxiaal in, optisch in en tenslotte usb. Uiteraard met high-res ondersteuning. Usb biedt zelfs ondersteuning tot 384 kHz, voor wie dat interessant vindt. Het kiezen van inputs gaat met drukknoppen op het front, of met een afstandsbediening.

Twee chips

Metrum Acoustics Musette

In de kast zien we twee Transient-chips: één per kanaal. Deze dacs – uiteraard NOS: Non Over Sampling – pakken de volledige bitstroom. Het gaat dus niet zoals bij de Pavane dat het 24 bit-signaal in tweeën wordt gehakt om als separate bitstromen te worden verwerkt en aan het einde weer bij elkaar te komen. Daar is het prijspunt van de Musette te scherp voor.

Klank

Maar goed: geen fancy technische hoogstandjes betekent niet dat het niet kan klinken. Sterker nog: de Musette klinkt geweldig! We hebben de Musette een tijdje laten spelen in een paar sets. De voortrap is consequent de Pass Labs XP10 geweest. Er zijn diverse luidsprekers langsgekomen. Net als diverse eindversterkers.

Keer op keer valt op dat de Musette heel vloeiend en gemoedelijk zijn werk doet. Het kleurt naar ons idee niet tot nauwelijks. Het stereobeeld is eerlijk en ruim voldoende ‘3D’. Zo op het eerste gehoor komt de Musette als een heel volwassen converter over die met het grootste gemak meekomt met grotere, duurdere dacs. Toch weer een heel bijzonder gevalletje, deze Metrum!

Meer

We gaan natuurlijk nog meer testen en uitzoeken. De volledige review kunt u snel verwachten op Alpha!

Foto’s Metrum Acoustics Musette

 
 

9 reacties

 1. Mooi apparaat, mocht het nodig zijn, zeker een om in gedacht te houden. Ik wil niet zeuren hoor maar voor deze prijs hadden ze toch de digi coax in, van een oranje RCA uitgang kunnen voorzien, beetje verwarrend zo of als je bij slecht licht even wat moet inprikken.

     1. Daar maak ik geen soep van.

      Ik snap dat een NOS gebaseerde DAC anders werkt dan een niet-NOS gebaseerde maar in welke ‘markt’ zou je deze DAC plaatsen en hoe is de klank tov de Tentlabs (meer detail/opener/analytischer/groter frequentiegebied van hoog tot laag??)

      1. Ik begreep je reactie niet. Wat is mooier vind aan de Metrum is gewoon het totaalplaatje. Balans, energie, stereobeeld… minder analytisch… meer vloei in de weergave. Dat is niet gek: de Musette is nieuwer. En het is een totaal ander concept. Wat je zelf zegt: NOS versus oversampling. De bDAC is zeker een mooi product. Maar ik – mijn mening – vind de Musette mooier.

 2. Kijk met grote belangstelling uit naar de review. Zelf nog steeds erg gelukkig met mijn QUAD mini (inmiddels met separate voeding), maar je weet maar nooit …..

Geef een antwoord