zaterdag, april 20, 2024
Home Eerste indruk AKG N90 hoofdtelefoon

Eerste indruk AKG N90 hoofdtelefoon

0
AKG N90 hoofdtelefoon

Onlangs heeft AKG zijn N90 – inspired by Quincy Jones – bij ons neergelegd. Een bijzonder ding, want deze heeft niet alleen noise cancelling, maar ook een systeem wat de oren van de gebruiker meet en zo de ervaring kan optimaliseren.  Werkt het? Lees verder als we onze eerste indruk geven van de AKG N90. 

Wie van een degelijke out of the box ervaring houdt, kan zijn hart ophalen bij dit topmodel van AKG, want boy ow boy wat is het degelijk en indrukwekkend verpakt. De N90 komt in een metalen doos. Dat zien we wel vaker, maar wat we lang niet altijd zien, is dat deze verpakking tevens een usb-lader is én dat er een reserve-accu in zit om de hoofdtelefoon onderweg opnieuw van prik te voorzien. U krijgt gelukkig wel wat voor €1500. Ja… 1500 euro; dat is de prijs van deze N90.

Daarnaast zien we in een apart compartiment een hele zwik aan kabels om de AKG N90 aan smartphones en pc’s te koppelen. Ook een mini naar normale jack verloopplug. En natuurlijk een poetsdoekje om het goud op te poetsen. Al hebben wij – gelukkig – een zwarte versie. Iets minder protserig zullen we maar zeggen.

Het enige dat we missen is een usb-c kabel. Die moet nog komen als we Harman goed hebben begrepen.

Oren meten

AKG N90 hoofdtelefoon

Wie de N90 in zijn handen houdt, zal zien dat er een paar aansluitingen en mogelijkheden zijn. Op de rechter unit zitten twee knoppen: power en een gouden knopje met een vreemd logo erop. Deze licht op als de hoofdtelefoon actief is en kleurt rood als de hoofdtelefoon oplaadt. Overigens gaat de accu lang mee… dus wees gerust: het is geen budget-smartphone die om de zoveel uur aan de lader moet.

Wie het kleine knopje vijf seconden ingedrukt houdt, zal een tweetal sweeps horen. De N90 meet dan de oor-karakteristieken in om zo de dsp van data te voorzien. De dsp (digital sound processor) kan met die data de weergave optimaliseren. Iedereen moet zo de meest perfecte weergave krijgen.

Aan dit systeem zit ook de noise-cancelling gekoppeld. Dus het is niet mogelijk de hoofdtelefoon passief te gebruiken. Jammer, want redacteur in kwestie houdt niet zo van noise-cancelling. Niet alleen sluit het – naar mijn mening – te veel af van de omgeving; het drukt ook vervelend op de oren: een soort overdruk. Nu is dat heel persoonlijk, dus het hoeft niet bij u zo te voelen.

Feit is wel: de noise cancelling van de AKG is heel goed. Het geeft rust en wie buiten loopt zal merken dat vocalen nog wel enigszins op de achtergrond hoorbaar zijn, maar dat bijvoorbeeld auto-ruis compleet verdwijnt. Dat is knap.

Werkt het?

Ja: heel simpel… het werkt. We hebben een soort losse meting in de omgeving gemaakt en daarna een meting op het hoofd. En het verschil is gewoon hoorbaar. Subtiel, maar dat zou ook moeten. Wie achteraf toch wat wil bijstellen, kan dat. Op de linker en rechter kant zitten draaischijven. Rechts is volume en links is een draaischijf waar u de equalizer subtiel kunt bijstellen. De stappen zijn klein, maar wel horobaar. Omhoog is wat frisser en luchtiger en omlaag is wat warmer. Er zijn drie standen, waarbij de middelste de meest neutrale moet zijn.

Features

De AKG kan analoog en digitaal, direct op een telefoon, gebruikt worden. Wij hebben analoog via de Sony PHA-3, nieuwe Dragonfly Red en een smartphone geluisterd. De Dragonfly was nog te nieuw en moet nog inspelen. Maar met 2,1 volt uit kunnen we behoorlijk rammen. De Sony PHA-3 spelen we al langer mee en klinkt ronduit uitstekend. Strak, open en snel. Onze Nexus 5X telefoon is prima voor onderweg, maar mist punch en verfijning. De ingebouwde dac van de AKG is bijzonder prettig. Maar de Sony is mooier naar onze mening. We gaan daar nog eens goed naar luisteren. Het zal afhankelijk van het apparaat zijn. Op de pc hebben we nog geen dac kunnen gebruiken van de AKG. Daar duiken we nog in.

De sound

De AKG komt neutraal over. Met de subtiele aanpassingen is de nadruk naar het hoog of laag te zetten. Dit is gelukkig subtiel gehouden. Geen massa’s bass-boost bij de N90 dus. De N90 is bijzonder gevoelig voor bron. Dat is grappig, want met een dsp zou u kunnen denken dat het allemaal niet zo veel uitmaakt. Wel dus. De Dragonfly, smartphone en Sony klinken echt anders. Een beter bron resulteert gewoon in beter geluid. Zoals het hoort.

Toch blijft het geheel best netjes en wat tam. We horen minder dynamiek dan we hadden gewenst. Wellicht moet onze N90 wat meer inspelen nog. We laten hem nog wat meer spelen en gaan met Harry eens goed meten!

Voorlopige stand

De AKG heeft een paar zaken prima voor elkaar: verpakking, afwerking, accessoires en degelijke onderdrukking van omgevingsgeluid. Ook de meting van de oren werkt gewoon. We missen nu nog wel wat punch. En het zou wel prettig zijn als de N90 passief ook zijn werk kan doen.

×