Dubbeltest AudioQuest DragonFly Black en Red

Voordelen

 • Serieuze upgrade van de weergave
 • Breed inzetbaar
 • Praktisch in gebruik
 • Betaalbaar

Nadelen

 • Fysieke belasting USB-poort door zware stick
 • Prijs: € 99 / 199 euro

  Samenstelling
  Inzetbaarheid
  Geluid
  Prijs
  AudioQuest DragonFlies dubbeltest

  Inleiding

  Het voortdurende succes van de in 2012 geïntroduceerde DragonFly USB DAC is een goed voorbeeld van de wijze waarop AudioQuest kijkt en luistert naar haar klanten. Hierbij lijken ze zichzelf telkens weer hetzelfde vraagstuk voor te leggen, namelijk: ‘blijkt er behoefte aan en ruimte voor verbetering, dan springen wij daar op in’.

  En dat zal de reden zijn dat er sinds enige tijd 2 nieuwe DragonFlies voor ons op het bureau liggen; de DragonFly Black en de DragonFly Red. Meteen een mooi moment om de notities en de review van de ooit al eerder geteste originele DragonFly DAC er maar weer eens bij te pakken.

  De conclusie luidde toen:

  AudioQuest heeft met de DragonFly een bijzondere en extreem compacte USB DAC in de markt gezet en daagt daarmee de grotere DAC’s uit. De weergave ging er in onze testopstelling aanzienlijk op vooruit ten opzichte van de onboard geluidskaart. Tot slot de prijs en die maakt de DragonFly DAC nou niet bepaald het koopje van de week. AudioQuest meent er namelijk 249 euro voor te kunnen vragen en dat is behoorlijk stevig voor een USB-stick. Eenmaal in gebruik blijkt ‘ie de euro’s wel waard te zijn, al is het een kwestie van tijd voordat de concurrentie ook toe zal slaan in dit segment.

  Sindsdien zijn er upgrades geweest tot versie 1.2 (inmiddels niet meer leverbaar) en werd de verkoopprijs drastisch naar beneden bijgesteld. Het concept en de afmetingen van de nieuwe DragonFly DAC USB-sticks is voor het oog gelijk gebleven. Slechts de verpakking en het kleurgebruik verraden dat we hier met de meest recente versies van doen hebben. Voor de echte verschillen duiken we in de ‘specs’.

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  7 reacties

  1. @Vincent: Het gekke is dat ‘voorheen’ (en nu soms nog) veelal dit soort USB DAC-sticks niet overweg konden met tablets/phones vanwege het meer voeding&vermogen vraag dan deze mobiele apparaten kunnen leveren via USB/lightning.
   De iFi iDSD heeft een interne accu en dat ging dus weer wel.
   Overigens is dat een heel andere (grotere) vormfactor, om het maar zo te zeggen, dan het AQ USB-stick principe.
   Nu nog wéér een stukkie mobieler bruikbaar dus.

  2. Dat min puntje van de zware belasting van de USB poort lijkt mij eenvoudig op te lossen met een USB kabeltje (van AQ uiteraard).
   Vergeleken met de concurrentie b.v. iFi iDSD vind ik de spec’s wat mager.
   Alleen PCM en dat nog eens beperkt tot 24/96.

  3. warm, mild, midden en vocaal is uitstekend, hoge tonen hadden directer kunnen zijn.
   Ik heb de red een dag en ik kan me moeilijk voorstellen dat er iets beters is voor het geld;
   (ook al heb ik niks anders gehoord dan dit).
   nu nog met mijn telefoon testen

  4. Heb de Red uitgebreid beluisterd met DSD en 24-192 en 96 FLAC bestanden op mijn I-Pad. Afspelen van deze aangekochte bestanden geschiedde met de. Qobuz app. De Red was met de camera connection kit en een Audioquest Jitterbug op de lightning aansluiting van de iPad aangesloten. Over de nog niet helemaal ingespeelde Hifiman HE 560 headphones kan je goed vaststellen hoe goed deze mobiele computerbased audioappatuur is in vergelijking met de traditionele op buizen en transistortechniek gebaseerde high end apparatuur Op rust en ruimtelijkheid, weergave in laag, midden en hoog doorstaat deze configuratie met glans elke vergelijking met een Quad 24, Fourty II, ESL 63 set gevoed door een dedicated MacMiniServer en een Hegel HD12 DAC. Al klinkt de HE560 nog mooier als deze via de koptelefoonuitgang van die DAC wordt beluisterd…..

  Geef een antwoord