Densen B300XS

Densen is een Deens hifi merk met een duidelijke slogan: life is to short for boring hifi. En ze winden ook geen doekje om hun producten. Ze zijn stijlvol, strak beschikken over een levenslange garantie en zijn ook nog eens zeer goed afgewerkt.

Je ziet geen verschil, maar de B300XS klinkt wel degelijk een stuk beter dan de gewone B300.
Je ziet geen verschil, maar de B300XS klinkt wel degelijk een stuk beter dan de gewone B300.

Op en top Deens, oftewel: kwaliteit. De kast is van dik staal en is goed gedempt. Dat is goed te horen als er een tik op de kast wordt gegeven. De reden van deze demping mag duidelijk zijn: een akoestisch dode kast resoneert niet en klinkt zodoende beter. Aan de achterzijde van de Beat is een viertal luidsprekeraansluitingen te vinden. Handig voor als je wilt biwiren. Verder is er nog een gain-schakelaar en een tweetal ingangen: een normal een een EC-input. Genoeg keuze en mogelijkheden bij deze Densen dus.

De techniek

Waarom zou men een XS (excess) aanschaffen als de gewone 300 ook 2 keer 100 watt in acht ohm levert? Heel simpel de XS is een compleet andere versterker en klinkt dus ook anders, of beter gezegd: beter. Zo maakt de XS gebruik van Denens DMCD (Dense Mass Current Distribution) techniek die er voor zorgt dat de versterker ongelooflijk krachtig, snel, precies en energiek klinkt. Daarnaast is de voeding anders en dat zorgt weer voor meer controle en kracht bij lastige belastingen. Met name in het laaggebied is dit bij iets lastigere luidsprekers goed te horen. Mede door deze aanpassingen en verschillen ten opzichte van de Beat 300 is het frequentieverloop van de XS ook anders. Deze gaat rustig en gecontroleerd van 2 tot 400.000 Hz.

De sound

Wederom geen optisch verschil tussen de 300XS en de mono-variant: de B350. Grappig die Deense uniformiteit!
Wederom geen optisch verschil tussen de 300XS en de mono-variant: de B350. Grappig die Deense uniformiteit!

Maargoed, genoeg over de techniek. Het gaat erom dat muziek goed wordt neergezet. En dat kunnen we gerust aan deze Beat over laten. Sarah McLachlan wordt heerlijk gevoelig, luchtig en vrij in de ruimte neergezet. De focus is zeer netjes wat het gemakkelijk maakt aan te wijzen waar wat gebeurt. Dit geeft bijzonder veel rust. De ware kracht van de Densen schuilt in de luchtigheid en dynamiek. Doordat deze Densen geen negatieve terugkoppeling kent, is de versterker bijzonder levendig en dynamisch. Stukken dynamischer dan menig concurrent in deze prijsklasse. Dit komt goed naar boven als Pulse van Pink Floyd in de speler wordt gedaan. Het nummer Another Brick in the Wall knalt bijzonder indrukwekkend door de Magnepans. Dit is muziek, dit is dynamiek!

Het is tijd voor een stukje klassieke muziek. Daarvoor is Romeo and Juliet van Prokoviev erg geschikt vanwege de vele lagen en afwisseling van zachte en harde passages. Het stuk wordt bijzonder zwierig en luchtig neergezet door de Densen. Bij de zachte passages weet de Densen het te presteren nog steeds precies te werk te gaan en geen focus te verliezen. Bij de wildere stukken knalt de Densen er lekker op los zonder één moment controle en finesse te verliezen. Geen slechte prestatie voor een eindversterker van ?2000.

Conclusie
Luchtigheid en dynamiek zijn sleutelwoorden voor deze eindversterker. Het Deense Densen heeft een waar meesterwerk neergezet met deze XS die significant beter presteert dan de gewone Beat-300 die in zijn prijsklasse al bijzonder concurrerend is. De XS mag dan ?800 meer kosten dan de gewone 300, die ?800 euro meer is hij dubbel en dwars waard. De extra dynamiek, betere focus en preciezere weergave maken van de XS een zeer muzikale eindversterker.

Gerelateerde berichten

KEF Egg

Review KEF Egg luidspreker

Het Britse KEF heeft al een tijd de zogenaamde Egg in het assortiment. Een schattig luidsprekertje met de vorm van… een ei. Nu is de vorm niet geheel onbekend, want KEF heeft de kekke vorm eerder toegepast in een surround-set (KHT3005). Echter is de Egg wel een vrij nieuw product dat niet alleen het hart […]

Audioquest CV-6

Audioquest gelooft in mooie materialen. Dat wordt zeer duidelijk als u de website bezoekt en een blik werpt in de lijst met toegepaste technieken. Zo is ook het lijstje bij de CV-6 indrukwekkend te noemen. De kabel is opgebouwd uit zes massieve aders die op de welbekende Audioquestwijze zijn opgebouwd: OFC (Oxygen Free Copper), PSC+ […]

Review Sbooster BOTW ECO voeding

We kunnen het bijna niet vaak genoeg zeggen: voeding is de basis van een apparaat. Als de voeding niet op orde is, klinkt een apparaat – en dus een set – nooit echt goed. Het uit zicht in onrust, een plat stereobeeld een een ‘harde’ klankkleur met veel versmering. Helaas leveren niet alle fabrikanten hun […]

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Sivian Acoustics Elara 72 en Larissa 300B

Review Sivian Acoustics Elara 72 en Larissa 300B