web analytics

De beste vloerstaander voor 4000 euro

Prijs: € 4000

Elac FS407

Ronde 1

Golden Ear Triton Three+

Met 3200 euro is de Golden Ear Triton Three+ de goedkoopste in deze test. Importeur Audioquest heeft ons op het hart gedrukt dat de Three+ wel mee kan doen. De Two+ ligt echter meer in lijn met deze prijsklasse. We vinden het wel stoer van ze!

En deze stoerheid is niet ongegrond: de Golden Ear is zonder twijfel een potente luidspreker. Het stereobeeld is groot, het midden en hoog is mooi open en het laag is… krachtig. En erg strak. Dat is ook niet gek, want elke luidspreker heeft 800 watt aan vermogen… alleen voor het laag. Juist: dit is een hybride met passief midden / hoog en actief laag. Dat is slim, want zo is het in feite mogelijk om zelfs met een triode single ended buizenversterker nog een grote, potente luidspreker aan te sturen. Nog een voordeel is, is dat het actieve laag in te regelen is: u kunt gewoon aan de volumeknop draaien om meer of minder laag uit te sturen; handig!

De Golden Ear heeft klankmatig een goede indruk achtergelaten. Het is wellicht niet de meest verfijnde sound; het is wel lekker. Het is met recht een beleving om hier voor te gaan zitten en een avond muziek te luisteren.

Wel willen we het merk kenbaar maken dat op gebied van afwerking in deze klasse de concurrenten een streepje voor hebben. Bekijk bijvoorbeeld een Elac, Piega of Xavian eens. Daar is de afwerking toch een klasse hoger.

Check de lossless sample

Elac FS407

Elac zet met de FS407 – FS = Floorstanding Speaker – een heerlijk compacte zuil neer. En met precies 4000 euro per paar, valt hij spot-on in onze test.

De Elac FS407 is een slank model met een 2.5-weg systeem. Dat wil zeggen dat de twee woofers onder de JET-tweeter elk een iets andere bandbreedte pakken, maar wel overlap hebben binnen het werkgebied. Het is een soort compromis tussen tweeweg en drieweg. De basreflex-poort zit aan de onderzijde, boven de voet en de terminals. De tweeter is dus de beroemde Elac JET. De 5e generatie inmiddels. Dat belooft wat!

Direct na het aansluiten, horen we dat dit een verrassend luidsprekertje is. Het pakt bijvoorbeeld veel lager op dan je zou verwachten. Ook laat deze zuil zich vrij gemakkelijk plaatsen. Een beetje ‘slap and play’… Lekker.

De tonale balans is heel prettig: tikkie romantisch, maar niet overdreven. Het is echter vrij duidelijk dat de Golden Ear bijvoorbeeld strakker laag heeft. Echter is het midden- en hooggebied van de Elac wel wat verfijnder. Het lijkt daar minder te kleuren dan bij de Golden Ear.

Check de lossless sample

Spendor A7

Importeur Dimex stuurt ons de zeer Britse Spendor A7. Ook een luidspreker van precies 4000 euro per paar. Dit is een traditionele tweeweg zuil. Overigens is dit onze eerste kennismaking met Spendor. We zijn dus net zo benieuwd als u.

De A7 lijkt op papier geen lastige belasting. Met 88dB rendement en een bereik van 32 Hz – 25 kHz en vrij traditionele units moet dit geen probleem vormen voor beide versterkers. En dat is het ook niet. Direct na indrukken van de play-knop horen we een zeer ‘live-weergave’ van de muziek. Rustig, enorm los en erg open. Dit is een speaker die zeer weinig lijkt toe te voegen óf weg te laten. Zou het de tweeweg-configuratie zijn? Uw redacteur lijkt een voorliefde voor tweeweg speakers te hebben… Mede vanwege de puurheid. En dat schemert hier wel door.

Het hoog van de Spendor A7 is wat frisser en brengt meer lucht dan bij de Elac. Dat zou je in eerste instantie niet zeggen, maar het is toch echt zo. Ook op de Yamaha matcht de Spendor geweldig goed, wat natuurlijk prettig is, gezien het prijsverschil van de NAIM en Yamaha. Natuurlijk heeft de NAIM wel meer ‘overall’ grip…

Check de lossless sample

Definitive Technology Demand D15

De laatste in deze ronde. Het Amerikaanse Definitive Technology heeft nog niet écht naam in Nederland. En dat is niet terecht vinden we. De Demand D15 krijgt u mee voor 3500 euro per paar. Dan krijgt u – naar onze mening – de best afgewerkte speaker in deze ronde. Wat een schoonheid is dit! Het is een slanke zuil die erg robuust in elkaar zit. Het aluminium front oogt strak én zorgt voor extra stijfheid.

Nu zullen sommige lezers direct zeggen: ai… aluminium dome tweeter; dat is scherp. Nee: dat is deze dus niet. Sterker nog: de Definitive Technology speelt erg rustig. Laid back, zoals we dat ook weleens noemen. We horen totaal geen scherpte. En een zeer strak laag. Ook deze D15 heeft onderin twee – passieve – side firing woofers. Pas dus wel een beetje op met plaatsen, want te veel naar de muur kan zorgen voor wollig laag.

Stemmen klinken erg goed door deze vloerstaanders. Daar zijn we het unaniem over eens. Het laag is ook erg punchy en strak. Behalve op de Yamaha, wat aantoont dat deze luidspreker wel écht vermogen nodig heeft. De NAIM trekt het met twee vingers in de neus, terwijl de Yamaha en NAIM op papier bijna even veel vermogen hebben… u ziet het; specs zeggen weinig.

De Demand D15 is écht een speaker voor wie van een laid back weergave houdt. En een chique uitziende vloerstaander met diep en strak laag.

Check de lossless sample

5 reacties

Geef een reactie