web analytics

DALI IO-6, DALI’s eerste draadloze hoofdtelefoon

Voordelen

 • Geluidskwaliteit
 • Draagcomfort
 • Bouwkwaliteit
 • Accuduur

Nadelen

 • Prijs
 • Aanpassen Noise cancelling
 • Prijs: € 399

  Weergave
  Comfort
  Features
  Prijs
  DALI iO-6 (

  Inleiding

  Inhoud

  Als een van de laatste fabrikanten zonder hoofdtelefoon in het assortiment leek DALI lange tijd de portable hifi liefhebbers vergeten te zijn. Daar brengen de Denen nu verandering met de DALI IO-serie hoofdtelefoons. We testen de DALI IO-6, een over-ear draadloze hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking.

  DALI plaatst de DALI IO-6 met een prijs van 399 euro direct in het hogere segment draadloze hoofdtelefoons. Wil je als fabrikant daar een plekje veroveren dan moet je van goeden huize komen, met concurrenten als Sony (WH-1000MX3) Bowers & Wilkins (PX Wireless) en Sennheiser (Momentum Wireless). Geluidskwaliteit, noise cancelling, design én bouwkwaliteit moeten van zeer hoog niveau zijn. De Denen zijn er op overtuigende wijze in geslaagd om daar invulling aan te geven.

  Uiterlijk

  De DALI IO-6 is een prachtige hoofdtelefoon. DALI stuurde ons de “caramel white” uitvoering toe, een roomwitte hoofdtelefoon met cognacbruine hoofdband en oorkussens en metaalkleurige accenten. Misschien niet de eerste keuze voor ondergetekende, er is ook een zwarte variant, maar hij oogt in deze kleurstelling wel luxueus en stijlvol.

  Behalve de hoofdtelefoon en wat accessoires (USB-C kabel, vliegtuigadapter en mini Jack-kabel) levert DALI ook een draagtas mee. Deze stevige draagtas is uitgevoerd in donkere denimstof en heeft aan de binnenzijde ruimte om behalve de hoofdtelefoon ook de accessoires veilig op te bergen. Geen rondslingeren de kabeltjes meer, alles netjes opgeborgen achter een netje dat met klittenband is af te sluiten. Een geborduurd DALI-logo en de slogan “In admiration of music” maken het helemaal af, erg netjes. Tijd om ‘m op te zetten en een uitgebreide luistersessie!

  Draagcomfort

  Wat zit ie lekker, de eerste indruk is direct goed. Die kunnen we wel een paar uur ophouden zonder dat het vervelend wordt. Mooi, want de eerste speeluren mag ie in de trein doorlopen. Na een treinreis van enkele uren zit de DALI IO-6 nog steeds erg prettig, geen drukpunten of overdreven warme oren. Hij blijft ook goed zitten, zelfs een sprintje om de aansluiting te halen, trap af, trap op en hup de volgende trein, vormt geen probleem. Wat opvalt is dat zelfs zonder de ruisonderdrukking aan de DALI al veel omgevingsgeluid tegenhoud. De oorschelpen sluiten goed af en ondanks (of dankzij?) dat ze van kunstleer gemaakt zijn blijft transpiratie tot een minimum beperkt.

  Ruisonderdrukking

  Voor wie regelmatig in met het OV of het vliegtuig reist, of werkt in een kantoortuin (sterkte!) is ruisonderdrukking een erg prettige functie. Bent u er eenmaal aan gewend dan wilt u niet meer zonder. Ruisonderdrukking gaat helaas ten koste van de geluidskwaliteit maar bij goede ruisonderdrukkingsalgoritmes is de invloed beperkt. De engineers van DALI hebben duidelijk hun best gedaan om een goede balans te vinden tussen effectieve ruisonderdrukking en geluidskwaliteit. We horen dat de ruisonderdrukking is ingeschakeld, met name in het laag is het effect hoorbaar. Maar niet storend en zeker in vergelijking met uitgeschakelde ruisonderdrukking in een omgeving met veel herrie is de keuze snel gemaakt.

  Dat geldt dan met name voor relatief constant vormen van omgevingsgeluid als dreunende motoren in een vliegtuig of een blazende airco. Wandelend of fietsend is het een ander verhaal, de wind wordt niet goed geblokkeerd. Sterker nog, die wordt zelfs versterkt doorgegeven en dat stoort. Sony doet dat beter, zij hebben daarvoor een aparte setting die windruis tijdens fietsen of lopen effectief blokkeert. De vraag is daarbij natuurlijk of het wel verstandig is om aan het verkeer deel te nemen met ruisonderdrukking aan. Bovendien is de IO-6 geen sporthoofdtelefoon dus voor hardlopen en andere sporten is ie niet ontworpen. Het is een hifi hoofdtelefoon voor muziekliefhebbers en dat wordt duidelijk tijdens een echte luistersessie in een stille omgeving.

  Gerelateerde berichten

  Review Parrot Zik hoofdtelefoon

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. LuisterenReactiesMooi ontwerp: check. Smartphone en tablet-app: check. Veel extra’s: check. Parrot lijkt het allemaal voor elkaar te hebben. Een bloedmooie, futuristische hoofdtelefoon met noise-cancelling, touchpad en bluetooth. En als bonus nog een microfoon, zodat bellen ook nog gaat. Geweldig, nietwaar? Hoe zit het met het geluid? En de prijs? Terug naar: […]

  Philips A5-Pro

  Review Philips A5 Pro hoofdtelefoon

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. LuisterenReactiesPhilips is voor de A5 Pro met Armin va Buuren in het bootje gestapt. Het resultaat moet een perfecte koptelefoon voor DJ’s en muziekfanaten zijn. Wij pakken deze stevige jongen van 299 euro en zetten hem op.  Terug naar: Inleiding

  6 reacties

  1. Ik heb de IO-6 nu al een week of twee bijna onafgebroken 24×7 in gebruik, waarbij ik regelmatig muziek spelen afwissel met het verder volstoppen van de 24×7 met roze witte en bruine ruis …

   Daarbij wisselde ik regelmatig af tussen draadloos (APTX-HD) en bedraad (3.5mm analoog aan hetzij een Dragonfly Cobalt, hetzij een iFi iDSD Micro BL)

   En ik moet toegeven dat dit wel een vreselijk goede koptelefoon is in het bekende draadloze ANC Noise Cancelling segment waar de Bose QC35 en Sony WH-1000XM3 qua Noise Cancelling de dienst uitmaken.

   Zeker, qua ANC haalt de IO-6 het niet bij de voornoemde concurrenten, maar met de combinatie van ANC en PNI (Passive Noise Insulation) bevalt hij tijdens het reizen uitermate goed …

   Maar als de performance draadloos over APTX HD al stukken beter te noemen was dan de bekende concurrenten, bedraad aan een goede koptelefoonversterker gaat deze koptelefoon echt zingen .. Wat een fantastische sound …

   Hoewel hij uiteraard het niet haalt bij mijn MrSpeakers Ether CX merk ik dat ik de MrSpeakers eigenlijk al heel vaak in z’n hoes laat zitten, ook thuis … Heerlijk neutraal, gebalanceerd, gecontroleerd, prachtig detail … Wellicht iets minder soundstage dan de MrSpeakers, maar desondanks prachtig … En als je de ANC niet nodig hebt kun je exact dezelfde sound krijgen + dubbele batterijduur in de DALI IO-4, en dat nog eens €100 goedkoper …..

   Ik ben verkocht ….. Mijn Sony en Bose zijn inmiddels marktplaats op gegaan …

   1. Oja … voor ik het vergeet … Via USB-C via de ingebouwde DAC klinkt íe ook erg prettig. Niet zo mooi als via de Dragonfly Cobalt of iFi iDSD Micro, maar beslist goed … Helaas werkt de ingebouwde DAC niet op (oudere) iPhones. Die gaan klagen over te weinig power. Met een nieuwe iPhone heb ik dat niet kunnen proberen. Op Android werkt het in combinatie met USB Audio Player PRO wel goed … UAPP herkent de DAC en stuurt hem aan.

  2. Dag Sean
   Ik hik wat aan tegen je vertaling van NC=ruisonderdrukking
   Dat heeft mij een iets te hoog Google translate gehalte en die is niet zo sterk in het Nederlands.
   Ruis: luister maar eens naar roze, witte of welke ander ruis en constateer dat dit een tamelijk monotoon geluid is en dus zeer eenvoudig te onderdrukken.

   Noise = lawaai, het is niet monotoon dus ook niet eenvoudig te onderdrukken.

   Ik zou zeggen gebruik of noise cancelation of als het zo nodig in het Nederlands moet dan (omgevings)lawaaionderdrukker. Dat is wat het geacht wordt te doen (maar leesbaar is iets anders).
   Beter geen vertaling dan de verkeerde vertaling!

  3. Ik heb hem ook kort beluisterd op de iear show via Bluetooth en klonk goed. Maar waar ik ook benieuwd naar was hoe hij klinkt als hij bedraad is aangesloten op een goede versterker. En als het goed is kan je hem ook aansturen via usb. Hoe klinkt hij dan. Dit mis ik dus in de review.

   1. Op zich een interessante vergelijking. Zal de volgende keer dat ik op de redactie ben eens luisteren hoe ie klinkt op een goede hoofdtelefoonversterker en via USB. Net wel even snel aangesloten op mijn Audioengine D3 en dat klinkt niet verkeerd, eerste indruk: nog iets strakker en meer detail.

  Geef een reactie