Home Canton WA100

Canton WA100

0

Er zullen weinig muziekliefhebbers zijn die graag kabels door de woonkamer leggen. Het is immers niet het meest modieuze onderdeel van een hifisysteem. Eén fabrikant die dat beseft, is Crystal Cable. Canton gaat nog een stap verder en komt met een draadloos systeem op de proppen: de WA100.

De Canton WA100-set bestaat uit een zender en een ontvanger waarin een klasse-D versterker verwerkt zit.

Draadloos? Dat kan toch nooit goed werken? Dat is maar deels waar. Vroeger was het inderdaad onmogelijk een degelijk draadloos systeem te ontwerpen. Vandaag de dag zijn er echter mooie systemen die prima geschikt zijn voor het ongecomprimeerd versturen van audiodata. We hebben het dan niet over infrarood of bluetooth, maar over de wireless lan-techniek. Gaat u maar na. Zelfs met wireless-G (54mbit/s) kunt u met gemak 20 Mbit/s halen als u data naar een ander kamer wilt versturen. Aangezien een cd op 16bit, 44,1 KHz gesampled is (op twee kanalen), hebben we in principe genoeg aan 1411 kbps, 1,41 Mbit/s, of 176,4 KB/s. Het rekensommetje: 44100 samples per seconde X 2 kanalen X 2 bytes (16bit = 2 bytes)). Kortom: wireless lan biedt ruim voldoende bandbreedte voor audio.

Over de ether

Een in- en een uitgang op de zender – zelfs een high level inpunt – en een setje luidsprekeraansluitingen op de ontvanger. Jammer genoeg geen line-out.

Canton heeft dan ook niet geheel verrassend infrarood, bluetooth aan de kant geschoven en heeft gekozen voor de wireless lan-techniek. Heel veel laat het bedrijf niet los over hoe ze het precies hebben geïmplementeerd, maar we zien dat het bedrijf ongeveer twintig kanalen gebruikt binnen de 2,4GHz-band om zo een stabiele verbinding te realiseren. Een slimme zet, want de 2,4GHz-frequentie is behoorlijk druk met alle draadloze netwerken.Als we de doosjes open maken, zien we duidelijk de draadloze netwerkkaart met de antenne zitten. We zien dat Canton niet heeft gekozen voor een zogenaamd MiMo-systeem (Multiple Input, Multiple Output) met meerdere antennes. Tevens heeft het bedrijf niet veel afgeschermd. Dat verbaast ons wel een beetje. Wellicht is het niet echt nodig, omdat er in de zender niet veel versterkt wordt. De voeding in de zender is klein gehouden. Niet gek, aangezien er niet veel spanning en vermogen nodig is. Voordat het audiosignaal de wireless kaart in gaat, zien we nog een programmeerbare chip die de analoog naar digitaal omzetting regelt. Waar het rode draadje voor is, is ons een raadsel: het gaat namelijk nergens naar toe.
Bij de versterker zien we dat de netwerkkaart in een apart deel van de behuizing zit. Slim, want aan de andere kant van het kunststof zit de klasse-D versterker die zonder twijfel last heeft van de hoogfrequente storing. Het filterdeel is bij de versterker wat serieuzer geregeld. We zien hier bijvoorbeeld een serie ferietkernen voor de versterker en de voeding heeft ook iets meer afvlakking in de vorm van condensators en spoelen meegekregen.

Bescheiden

De versterker levert twee keer 80 watt bij 4 Ohm, maar kan ook gebrugd worden tot één keer 160 watt.

Het vermogen van de Canton WA100 is natuurlijk niet gigantisch. Met twee keer 80 watt in 4 Ohm kom je een eind, maar je moet geen lastige luidsprekers aansturen met deze versterker. Daar heeft Canton wel aan gedacht. Het is namelijk mogelijk de eindversterker te schakelen naar mono om zo één versterker per luidspreker in te zetten. U hebt dan 160 watt per luidspreker.
Canton levert natuurlijk een afstandsbediening mee  voor het bedienen van de set. Wel zo handig als u in de keuken bent en u wilt graag het volume wat harder of zachter zetten. Canton heeft echter meer gedaan. Zo zit er ook een toonregeling in om zo de versterker naar smaak bij te stellen. Handig als u wat goedkope luidsprekers hebt die wat meer hoog, midden of laag nodig hebben. Het is natuurlijk niet mogelijk nummers te selecteren of voor een andere bron te kiezen. Dat gebeurt namelijk op het systeem waar de Canton op aangesloten is.

Werkt het?

Opvallend is dat Canton de draadloze netwerkkaart niet heeft afgeschermd in de zender.

We hebben heel wat draadloze systemen voorbij zien komen en sommige systemen werken perfect. We noemen Sonos of de Logitech Squeezebox. Echter, we hebben nog nooit een draadloos versterkersysteem in handen gehad en we zijn oprecht benieuwd of het werkt. We sluiten de zender aan op de pre-out van de Van Medevoort MA350 en zetten de ontvanger in de keuken die een verdieping lager is. We sluiten vervolgens een set luidsprekers aan om te zien wat er gebeurt. En ja hoor: binnen een paar seconden verbinden de twee apparaten en horen we muziek. Wat een ongelooflijk gemakkelijk pakket is dit. Geen kabels, geen configuratie, maar gewoon aansluiten en spelen.
We hebben in eerste instantie gewoon een set luidsprekers gepakt die bij een Philips mini-systeem horen. Dit zijn natuurlijk geen luidsprekers waarmee we deze Cantons kunnen testen op geluidskwaliteit. Echter, de keuken is een lastige plek voor wifi (draadloos lan) en dus uitermate geschikt om het bereik en de stabiliteit van de WA100 te testen. En dat blijkt ook als we onder het luisteren de laptop aanzetten. Direct horen we dat de verbinding instabiel wordt. Blijkbaar heeft ook Canton last van andere stoorzenders als de verbinding aan de zwakke kant is. We zijn niet verbaasd, aangezien elk apparaat binnen de 2,4GHz-band daar last van heeft. Als we de laptop uitzetten, is de verbinding weer stabiel. het is iets om rekening mee te houden als u het systeem wilt plaatsen.

Kwaliteit

Het wireless-kaartje die voor de overdracht van data zorgt.

We sluiten tenslotte de versterker aan op een set Solid-monitoren in onze werkkamer. Dit is een luidsprekersetje van ongeveer 400 euro. Hoewel er niet heel veel laag uit de monitorluidsprekers komt, zijn ze wel kritisch in het midden en hooggebied. Een lastig frequentiegebied voor draadloze systemen. Laten eerst melden dat we in deze ruimte niet één keer een storing hebben gehoord. De verbinding is zéér stabiel.
Over de geluidskwaliteit kunnen we ook vrij kort zijn. Die is netjes, maar er is wel een digitaal neveneffect hoorbaar. De omzetting van analoog naar digitaal en weer terug gaat nu eenmaal niet zonder verlies in verfijning en detail. We betwijfelen het of een ‘leek’ het hoort, maar we durven er vergif op in te nemen dat de kritische hifi-liefhebber met een goed systeem het hoort. Dit neemt overigens niet weg dat het systeem interessant kan zijn voor bijvoorbeeld een studeerkamer of achterluidsprekers.

Conclusie
De Canton Wireless WA100 is een erg goede, serieuze poging van Canton om een draadloos systeem in de markt te zetten voor kritische hifi-gebruikers. De verbinding is zonder meer goed en de bandbreedte is ruim voldoende voor het compressieloos versturen van data. De geluidskwaliteit is prima, maar een kritische luisteraar hoort dat het twee maal omzetten van de data gevolgen heeft voor de kwaliteit. Toch is het systeem erg interessant voor een degelijk, hoogwaardig kabelloos multiroom audiosysteem.

×