Home Cambridge Audio Edge NQ en Edge W – On the edge of your seat

Cambridge Audio Edge NQ en Edge W – On the edge of your seat

4

Voordelen

  • Compleet en gebruiksvriendelijk (Edge NQ)
  • Heerlijke dac (Edge NQ)
  • Controle en verfijning (Edge W)

Nadelen

  • Volumeregeling via de afstandsbediening (Edge NQ)
  • Wordt warm (Edge W)
  • Groot

Prijs: € 8998

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Cambridge Edge NQ en Edge W

De App

De voorbije weken viel het op hoe gebruiksvriendelijk deze toestellen zijn en dan natuurlijk in het bijzonder de NQ. Zowel via de volumeknop, afstandsbediening of app kan je alles heel gemakkelijk instellen en afregelen. Natuurlijk staat of valt een streamer vooral met de kwaliteit van de app en daar gaan we hier bij Alpha niet licht over. Gelukkig is de StreamMagic-app inmiddels een degelijke app geworden. Doorheen de jaren werd de app steeds beter geworden en hoewel hij nog steeds niet perfect is, denken we dat hij voor veel mensen meer dan voldoende zal zijn. Wie zoals ons inmiddels verwend is door Roon hoeft niet te vrezen want de NQ is Roon Ready.

Tijdens de testperiode was er een firmware update en die verliep probleemloos. De app zelf  is helder en overzichtelijk en biedt een aantal ingenieuze toepassingen. Zo kan je elke input afzonderlijk activeren en het volume van elke input gelijkschakelen. De volumeregeling in de app is overigens erg fijn om mee te werken. Tidal, Qobuz en Spotify zijn ingebouwd maar ook Chromecast, SoundCloud en Airplay behoren tot de mogelijkheden. Het is ook mogelijk om even muziek via You Tube te beluisteren of te schakelen naar uw televisie om Netflix te bekijken. Navigeren in de app is uiteraard niet op het niveau van Roon maar gaat richting het gebruiksgemak van BluOS. De app is stabiel en liep nooit vast, noch op onze tablet noch op onze telefoon.

Connectivity

Achteraan is het een drukke bedoening maar alles blijft overzichtelijk. Er is dan ook ruimte zat. Links zien we de aansluiting voor het netsnoer en in het midden alle analoge in-en outputs die perfect symmetrisch zijn opgesteld. Analoog uit kan via xlr of rca en er zijn twee single-ended inputs en een gebalanceerde input. Daarboven zit het digitale gedeelte met twee keer optisch, een keer coax, 1 keer usb type 2 en een HDMI ARC aansluiting. Helemaal rechts onderaan zien we de ethernet aansluiting en twee usb aansluitingen om bijv. een usb-stick vol muziek op aan te sluiten. Deze optie zit ook op onze Nad M50 en is bij de NQ een echte aanrader omdat je op die manier de volledige kwaliteit van de ingebouwde dac ontdekt.

Versterking gevraagd

De Cambridge Audio Edge W is natuurlijk de perfecte partner voor de NQ. Bent u echt power hungry dan kan u natuurlijk ook de Mono’s (Edge M) aanschaffen. Maar de W heeft al heel wat power aan boord. 2×100 watt in klasse A/B om precies te zijn. Cambridge past een techniek toe om de nadelen van de klasse A/B te beperken en zo vooral de kwaliteiten van de klasse A te benutten. Ze hebben deze toepassing recentelijk omgedoopt van XD naar klasse XA om zo weinig mogelijk vervorming te verkrijgen. 

Zoals gezegd zitten er slechts 14 onderdelen in de W en zijn de condensatoren vervangen door speciaal ontwikkelde printplaten. Er zit een dubbele ringkernvoeding in die gespiegeld op elkaar geplaatst is. Volgens Cambridge beïnvloeden beide voedingen elkaar op die manier niet wat opnieuw moet zorgen voor minder storing en interferentie van binnenin. De Edge W heeft een volledig egaal front dat enkel links onderaan voorzien is van een kleine standby knop. Lekker strak dus.

Achteraan zien we vergulde gebalanceerde en single-ended inputs maar ook, en eerder uitzonderlijk, een set gebalanceerde en single-ended outputs. Die zijn er om bijv. rechtstreeks een paar subwoofers op aan te sluiten of om nog een extra versterker op aan te sluiten. Door de dubbele voeding heb je een overschot aan vermogen en zal deze versterker niet snel in ademnood raken. Hij wordt wel behoorlijk warm en na een aantal uren spelen zelfs lichtjes heet. Die prachtige koelvinnen zijn er dus niet enkel voor de show. Zorg er in elk geval voor dat u voor de W voldoende ademruimte voorziet. 

Versterker type
Geïntegreerd
Versterker technologie
Klasse AB
Brugmodus
Nee
Versterker ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  • Streamer-Ethernet
  • Streamer wifi
Versterker uitgangen
  • Analoog RCA
  • Analoog XLR
Vermogen
Specificatie #1
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde opgegeven: 100 watt
  • Waarde gemeten: 0 watt
Specificatie #2
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde opgegeven: 200 watt
  • Waarde gemeten: 0 watt
Ingebouwde dac
Nee

Koop hier

Product

Linkje naar de winkel

Prijs

Bol - Edge NQ
4999EUR
Bol - Edge W
3999EUR

Winkels met Cambridge Audio

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

4 REACTIES

  1. Dag Geoffrey,

    Ik heb de CXN v2 gehad als streamer en DAC voor bij mijn actieve ATC speakers en dat was verrassend goed! Beetje warme klank waardoor bijna alles goed klonk. Misschien wel wat saai als je veel luistert… De Benchmark DAC3 is neutraler en transparanter, waardoor het luisterplezier meer van de kwaliteit van de opname afhangt.

    Ik gebruikte wel een aparte ATC voorversterker want de digitale voorversterker in de de CXN was niet goed. Daar merkte ik duidelijk het voordeel van een goede analoge voorversterker. De vergelijking was compleet onfair trouwens gezien het prijsverschil.

    De NQ zou wel eens een gulden middenweg kunnen zijn tussen luisterplezier en transparantie. En een nette all-in-one oplossing.

    Mvg Pieter

×