Bowers & Wilkins MM1

Bij alpha-audio kennen we Bowers & Wilkins vooral van de ‘gewone’ luidsprekers als de 700- en 800-serie. En natuurlijk van de bijzonder vormgegeven Zeppelin waarin een iPod past. Nu komen de Britten met een high-end luidsprekerset voor de desktopcomputer. Verloochenen ze hiermee hun afkomst, of is het juist een hele slimme zet?

Ze ogen zonder meer indrukwekkend, deze MM1’s. B&W heeft zicht zonder twijfel gericht op de Apple-fans. Gelukkig oogt het niet alleen goed, maar klinkt het setje ook nog zeer degelijk.

Toegegeven: de luidsprekers zien er fantastisch uit. De zwart met zilveren styling doet erg chique aan en ze hebben tevens niet bespaard op afwerking: die is werkelijk perfect. Nu is dit een erg belangrijk punt bij een luidsprekerset van 500 euro, maar waar het vooral om draait – in ieder geval bij alpha-audio – is de geluidskwaliteit.

Bi-amping
De B&W MM1 is op een paar manieren aan te sluiten. Allereerst via de gewone mini-jack, maar het is zonder twijfel aan te raden te kizen voor de usb-koppeling, aangezien u dan de ingebouwde geluidskaart gebruikt die in veel gevallen veel beter is dan de on-board chips van notebooks of desktopcomputers. Als u over een high-end geluidskaart beschikt, moet u zelf even bepalen op welke manier u het beste resultaat boekt. Wij hebben de B&W met usb aangesloten op de pc.

In de twee luidsprekers heeft B&W vier verstekers – twee per kant – van elk 18 watt verwerkt. Dat is dus 72 watt in totaal. De verstekers krijgen hun energie van een externe adapter (geschakelde voeding). Het frequentiebereik is een keurige 57  Hz tot 22 kHz. Ruim voldoende voor een complete ervaring van de muziek of film. Grappig is dat B&W een afstandsbediening heeft meegeleverd. Daarmee is natuurlijk het volume aan te passen, maar u kunt er ook mee spoelen, skippen en de MM1’s aan- en uitzetten. Helaas werkt de afstandsbediening niet met Winamp. Toch een tekortkoming, aangezien veel gebruikers voor deze gratis mediaspeler kiezen. Natuurlijk werkt de MM1 ook met Apple.

Speciale DSP
Bowers & Wilkins heeft in de MM1 een speciale dsp (digital sound processor) verwerkt die het signaal optimaliseerd. Nu klinkt dat

Een net zilveren randje en goed ogend stof. In de behuizing een tweetal 18 watt versterkers. U leest het goed: bi-amping!

heel vaag en helaas houdt B&W het ook behoorlijk vaag wat de dsp nu precies doet. Wij hebben het idee dat de dsp loudness toepast bij lagere volumes om het laag wat meer kracht te geven. Dat is natuurlijk helemaal niet vervelend, zeker niet bij kleinere luidsprekers. Tevens zet de dsp een behoorlijk groot stereobeeld neer. Of B&W daarvoor met fasen speelt, is niet helemaal zeker. Waar we wel achter zijn gekomen, is dat de sweet spot van de MM1 niet heel groot is. Het centrale punt verschuift niet zozeer, maar wat wel gebeurt is dat de klankkleur van de MM1 verandert als we naar voren of naar achteren gaan zitten. Vooral het hoogegebied is daar gevoelig voor. Dat is niet altijd even prettig.

Afgezien van de kritische sweetspot, is er heel weinig mis met de MM1. De luidsprekers presteren – als u in de sweetspot zit – heel behoorlijk. Het laag is schoon en vol, het middengebied is heerlijk mild en het hoog is fris en zacht. De MM1 heeft overduildelijk een B&W-karakter en dat lijkt ons een goede zaak, aangezien mertrouwe kopers zo geen teleurstelling te wachten staat.

Wat ons het meest opvalt bij het luisteren naar de MM1 is de detailreproductie. We horen met gemak vingers die over snaren glijden, achtergrondvocalen en nagalm van bekkens of bijvoorbeeld xylofoons. Dat is toch bijzonder voor een desktopset die waarschijnlijk zijn plek vindt in de werkkamer.

HK GLA55 of MM1?
We hebben natuurlijk kort geleden ook de HK GLA55 besproken. Een set van ongeveer 700 euro. Deze tevens high-end MM1 kost

Of we de set ook echt voor film zouden gebruiken? Nee, dat niet. Daar is de sweetspot te kritisch voor. Maar voor muziek is de MM1 uitermate geschikt.

500 euro; 200 minder dan de Harman-concurrent. Welke is beter? Dat is een lastige vraag. We vinden deze MM1 completer en flexibeler door de toevoeging van een usb-geluidskaart. Ook is het karakter van de MM1 wat neutraler. Echter, de GLA55 presenteert naar ons idee iets groter en is minder gevoelig voor de sweetspot. Zoekt u een neutrale set en kunt u leven met een kritische sweetspot, dan is de MM1 een betere keuze.

En eigenlijk is dat ook meteen de conclusie. De MM1 is een indrukwekkende set die boven verwachting heeft gepresteerd. Wie een high-end desktopset zoekt, kan bijna niet teleurgesteld worden door deze MM1. Het is een ‘complete’ package. Houd wel rekening met de sweetspot. Die is kritisch.

Gerelateerde berichten

Xavian XN360

Wie niet bekend is met het Tsjechische merk Xavian hoeft zich niet te schamen. Het is geen groot merk in Nederland. Echter, om het nu te negeren, zou zonde zijn. De Tsjechische luidsprekerfabrikant heeft kwaliteit in een hoog vaandel staan. Hoe staat het met de crème de la crème van dit merk? De Xavian XN360.

Teufel Ultima 40 MK2

Review Teufel Ultima 40 MK2

Een opvolger van een grote hit maken is altijd lastig. En dat geldt nagenoeg voor elke branche: muziek, elektronica, films, auto’s, ga zo maar door. De Ultima 40 is een bestseller geweest voor het Duitse Teufel. Niet gek: voor 399 euro haalt u een erg leuke luidsprekerset in handen. Nu staan de MK2’s bij ons […]

X-Fi 2015 Alpha Audio

Review Concrete Audio N1

Een luidspreker van beton. Dat betekent een keiharde kast die niet meetrilt… ook niet bij ‘achterlijke’ volumes en diep laag. Het Duitse Concrete Audio heeft het gedaan. Maak kennis met 80 kilogram betonnen audio: de Concrete Audio N1. 

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Bowers & Wilkins 606 S2

Review Bowers & Wilkins 606 S2