web analytics

Bowers & Wilkins 802D3

Voordelen

 • Natuurgetrouwe klank/timbre
 • Fenomenale stemweergave
 • Ambiance en betrokkenheid
 • Uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit

Nadelen

 • Design is smaak gebonden
 • Stelt hoge eisen aan de gebruikte componenten in de keten
 • Meer geschikt voor grotere ruimtes
 • Prijs: € 22000

  Klank
  Inzetbaarheid
  Design
  Prijs/kwaliteit

  Eindoordeel

  De 802D3 laat ons de albums ervaren op een niveau dat we niet dagelijks meemaken en sluit naadloos aan op de filosofie die Bowers & Wilkins al decennia nastreeft. Deze luidsprekers laten echt niets weg. Ook al zouden we dit soms wensen. Dit heeft als keerzijde dat de 802’s ook de tekortkomingen elders in de keten genadeloos aan de geluidspresentatie toevoegt.

  Deze speaker kenmerkt zich door een uiterst neutrale klank, snelheid, rust en vooral dynamiek. Zelfs bij lagere geluidsvolumes en dat is uitzonderlijk. Het geluidsbeeld is holografisch en de plaatsing van de instrumenten is in één woord perfect. De ambiance van de opname omgeving wordt heel knap naar de luisterruimte vertaald. Stemmen, vrouwenstemmen in het bijzonder, klinken zuiver en goed gedefinieerd. Door de transparantie, openheid en gelaagdheid in de weergave zijn niet enkel alle instrumenten duidelijk onderscheidbaar, maar is tevens de ‘stilte’ in de muziek hoorbaar. Het is vermeldenswaardig dat zelfs een combinatie van meerdere stemmen met een verschillende intensiteit duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn en dit is exceptioneel in deze prijsklasse.

  De speakerterminals zijn overgenomen van de voorgaande 800-serie. Deze zijn van Rhodium, een klankmatig superieur materiaal en zijn prachtig gevormd. Helaas ondervonden we in de praktijk enig ongemak met het klemmen van spades. We konden niet vaster dan hand-vast draaien en bij het exact positioneren van de speakers schoten de spades van de stugge AudioQuest Redwood meermaals los. Het gebruik van banaanstekers verdient de voorkeur.

  Optisch vinden we de in het wit uitgevoerde 802D3 een tijdloze verschijning die prachtig tot zijn recht komt in grotere, minimalistisch ingerichte ruimtes gecombineerd met tijdloze design klassiekers. Wellicht is een dergelijke status die in de nabije toekomst ook voor deze 802D3 voorbehouden.

  Met de aankoop van een 800-serie van Bowers & Wilkins verwerft elke eigenaar niet enkel een knap staaltje design en technologie, maar tevens een full membership (normaal 40 Euro per maand) van de exclusieve ‘society of sound’. Hiermee krijgt een lid maandelijks de beschikking over twee exclusieve en kwalitatief hoogwaardig opgenomen studioalbums om optimaal te mogen blijven genieten van de aankoop. Wat blijft er dan nog meer te wensen over voor een waar muziekliefhebber?

  Bent u in de markt voor een set nieuwe speakers en heeft u hiervoor een budget tussen de 20 en 25k beschikbaar, dan adviseren we u de 802D3 beslist eens te beluisteren.

  10 reacties

  1. De heer Wol stelt dat ” de scherpte van de tweeter altijd hoorbaar is omdat die openbreekt”. Deze stelling wordt gelogenstraft door het feit dat de eerste breakup frequentie bij 70 Khz ligt, terwijl die van de meeste concurrenten tussen de 20 en 30 Khz ligt. Thuis speel ik met de 802 D3’s en ik kan slechts de testconclusies volmondig onderstrepen. Ook draai ik als kenner met de 4B SST van Bryston FULL RANGE, en geniet van een extreem fraai beeld. De onvoorwaardelijke stabiliteit van deze eindtrap maakt hem bij uitstek een uitstekende partner van de 802,s, die een lage impedantiedip kennen in het laag, gepaard met een forse fasedraaiing. De laagafstemming heeft het karakter van een gesloten systeem ( zie de afvalkarakteristiek, die toont dat de 802 D3 al vanaf 100 Hrz geleidelijk afvalt, rekening houdend met de roomgain, itt vele andere basreflex ontwerpen, de juist een ongewenste boost geven in het midlaag. De laagafstemming van de 802 D3 verklaart het snelle karakter en de plaatsingvriendelijkheid in gemiddelde huiskamers. Niet duidelijk is wat daar commercieel aan is. De 802 D3 heeft voor deze prijs geen echte concurrenten. Als frequent bezoeker van klassieke concerten herken ik onmiddelijk de natuurgetrouwe weergave van mijn 802 D3’s die ik, eerlijk gezegd, bij geen van de concurrenten heb gehoord.

   1. Goh Bram dit is een goede reclame. Maar deze reclame is in tegenstelling tot de vele reclames waardoor je via de media overspoeld wordt betrouwbaar. Ik zweer bij ESL 2912 maar deze en wat Jaap schreef over de Grimm LS be1 brengt me aan het twijfelen. Jaap had het ook over de dynamiek en las 90 dB bij 1 watt en 17 Hertz. Je moet met deze droomspeaker wel oppassen want als je naar een vioolconcert luistert je het volume niet tehoog zet. Want het verschil tussen een viool die pianissimo speelt en vlak daarna het complete symfonie orkest fortissimo speelt. Als je het werk niet kent, dan schrik je. En dan het laag, je hebt een grote salon en de vrije uitstraling is 19mtr. dan zit je in de kerk, de laagste orgelnoot is duidelijk hoorbaar. En als je naar een film kijkt en er is in de film onweer, dan denken de buren vreemd er was geen bliksem!

  2. Ik heb een vraag mbt de inspeeltijd van de tweeter en middentoner. Om hoeveel speeluren gaat het dan?Ik heb zelf de 804d3 en ervaar nog steeds scherpte (een overmaat aan sibilance en scherpe randjes rond stemmen en bijv strijkers). Is dat iets wat met meer inspeeluren minder wordt? In hoeverre heeft een versterker daar invloed op? Het laag is prima.
   Overigens vind ik de 802d3 fantastische speakers maar helaas boven budget…..

   1. Ja de 802D3 is echt een hele mooie speaker. Optisch en klankmatig. Wij hebben een set 802D3’s ontvangen die al een paar maanden de hele dag door hebben gespeeld bij een dealer. Dus 200-300 uur lijkt me geen gekke inschatting. Een versterker, interlinks en stroomvoorziening(!) kunnen een enorme impact hebben op het uiteindelijke geluid. Gebruikt u nog OEM powercables, vervang deze dan eens met een setje goede (demo)kabels van een vakhandel. Veel luisterplezier met uw prachtige 804D3’s!

  3. Geachte B&W freak ,het product is gewoon marketing product net als alle andere speakers, en elke speaker heeft zijn voordeel en nadeel, de test is gewoon een reclame boodschap, de versterker die u gebruikt, die gebruiken kenners alleen voor het laag ,daar staat die al 35 jaar bekent voor en niet voor het hele gebied, dan het laag ,basreflex kan nooit een zuiver laag geven wel een diep laag maar dat is kleuring wat je hoort, dan de twee laag units ,die werken alleen goed als ze dezelfde parameters hebben en dat betwijfel ik.
   Hoor in het laag 2 units van 20 cm of een van 38 cm dat is een opmerkelijk verschil, en kritische noot voor het midden en het hoog laat ik even terzijde.

   Mvg wol

  Geef een reactie