Bluesound Node2 versus Node2i – Puntje op de ‘i’?

Voordelen

 • Weer betere weergave
 • Fijne software
 • Zeer veelzijdig

Nadelen

 • Geen die wij kunnen vinden
 • ... neiging tot - weer - upgraden?
 • Prijs: € 549

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  Bluesound Node2i

  Inleiding

  Onlangs heeft Bluesound de opvolger van zijn inmiddels wel befaamde Node2 gelanceerd. De naam? Node3? Nope… Het is de Node2i geworden. Het uiterlijk is… exact gelijk. Ok: wat mogen we dan verwachten? Wij zoeken het uit. 

  Een losse test zou suf zijn. Veel interessanter is een direct vergelijk met de voorganger: de Node2. Wij hebben van DALI Benelux twee gloednieuwe Bluesounds gekregen: een Node2 en een Node2i. Zo direct uit de doos geen enkel verschil. Onderop de sticker staat gelukkig een type-aanduiding. En bij de installatie idem. Daar staat subtiel een ‘i’ achter de naam.

  Bluetooth en Airplay

  De grootste wijziging voor menig gebruiker zal de toevoeging van tweeweg bluetooth en AirPlay2 zijn. De eerste is handig om via een draadloze hoofdtelefoon te kunnen genieten van muziek. De tweede maakt multiroom streaming via AirPlay mogelijk. Toch wel prettig.

  Beter geluid?

  De hamvraag voor bezitters van een Bluesound Node2 is wellicht ook: klinkt de 2i beter? Wij konden het in eerste instantie niet echt voorstellen. Het leek immers in eerste instantie vooral een feature-update. Geen hardware. Sterker nog: de dac-chip is gelijk. En de software ook. Dus wat moet er dan anders zijn?

  Nou: het blijkt dat de wifi-controller van een ander – kleiner – type is. En daardoor heeft Lenbrook kunnen tweaken aan de ‘i’ versie.

  Een soort puntje op de ‘i’ van de print-layout.

  Combineer dat met een betere ontkoppeling her en der en … voila: betere audioprestaties.

  En ja: dat is hoorbaar. De Bluesound Node2i geeft een iets rijker stereobeel met iets betere focus. De laagweergave lijkt ook iets preciezer dan bij de Node2. De Node2 lijkt iets minder energiek te spelen den zijn ‘i’ broer. Al met al een kleine, maar wel gemakkelijk hoorbare verbetering.

  Upgraden?

  Moet u upgraden? Nou: dat ligt eraan. Tweeweg bluetooth en Airplay2 is niet niets. En mocht u dat missen… dan is het eenvoudig. Dan krijgt u een beter klinkend model als bonus.

  Voor de sound… wij horen een prettige verbetering. Wellicht kunt u deze doorschuiven naar een familielid? De werkkamer? De garage?

  Al met al is dit weer een mooie update van een al erg fijn apparaat. Alpha Approved!

   

  Winkels met Bluesound

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Ketelaar Hifi

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, AF

  Contact

  29 reacties

  1. Hoi Jaap, Ik zou graag willen weten of de node2i mqa kan converteren naar 24bit 96/192 kHz via de digitale uitgang? Ik wil deze digitaal aansluiten op mijn naim nd5xs omdat de Naim geen mqa kan decoderen en dus ook geen highres kan streamen (via tidal bedoel ik dan).

   Groet

   1. Als je digitaal uit gaan heb je alleen de eerste unfold. Logisch, want de tweede gebeurt in de dac. Maar eerlijk: mqa is niet boeiend. De speler en dac hebben veel en veel meer invloed. Om over de opname maar te zwijgen.

  2. Dag Jaap, een wat late reactie met vraag. Ik heb een fatsoenlijk bekabelde (stroom, interlinks) Node 2i aangesloten, zowel analoog rechtstreeks naar versterker als coax-digitaal via de externe DAC van mijn Marantz SA-10. Gebruik de Node 2i alleen voor streaming diensten, waaronder Tidal in MQA. Beide aansluitingen klinken wat mij betreft erg goed. De Marantz DAC wint het wel, maar de eigen DAC van de Node 2i is opvallend goed. Je praat over (wel hoorbare, maar toch) nuances in mijn ogen (ahum: oren). Dus de Node 2i is eigenlijk een geweldig kastje, zeker voor het geld, maar ik denk ook in absolute zin.

   Nu zijn er losse streamers (die op externe DAC moeten) dan wel met eigen DAC te koop in alle soorten, maten en prijzen. Voorwaarde zou zijn MQA – Tidal afspelen, ik hecht geen waarde aan CD’s rippen of een NAS koppelen. De Node 2i zit dan in ieder geval in prijs toch echt in de budget klasse.

   Wanneer ik weer een serieuze stap voorwaarts wil maken, die verder gaat dan “nuances”, aan welke prijsklasse apparaten moet ik dan eigenlijk denken? En welke apparaten staan dan in dat rijtje? De bovengrens van dat rijtje snap ik (onbetaalbaar), maar de ondergrens gaat het me natuurlijk om. Ben benieuwd of je hier wat op kunt zeggen.

   1. Beste Johan,

    Je had de brandende vraag die ik heb niet beter kunnen verwoorden. Ik hoop daarom op een mooie reactie en mogelijk een vergelijk van streamers vanaf de prijs van de bleusound.

    1. Dag Jaap, Na een zoektocht langs Lumin en Auralic mogelijkheden gekozen voor de Auralic Aries G1omdat deze het beste past bij mijn Hegel H360 met Dac. Fijne combinatie en de investering waard.

  3. Ik heb de Node 2i aangeschaft.

   In 1ste instantie speelde ik de flac bestanden via een mini pc af, maar ik was het een beetje zat om via via de bestanden af te spelen. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan.
   De flac bestanden staan op een externe ssd, en die is op de Node 2i aangesloten.
   De interne dac klinkt vrij goed, maar toch gebruik ik een externe Metrum dac.
   Verder niets dan lof voor de Node 2i, vooral de app is erg handig.

  4. Ik heb de bluesound node21 nu een paar dagen in huis.
   Ik ben bijna al een dag in de weer om de bluesound muziek van mijn nas te laten spelen.
   Een nas die ik er speciaal voor heb aangeschaft.
   zonder succes.

   Waardeloos als men roept dat het allemaal automatisch gaat, maar het gewoon niet werkt, zoals het moet werken.

  5. Ik heb de Node 2i nu een week staan.Toch voor erbijgenomen.Het is nog wel wat uitvogelen, in ieder geval speelt die, klankbeeld aan de warme kant en aangenaam.Draaitafel en cdspeler duidelijk beter., maar die zijn ook in een andere prijsklasse.
   Wat opvalt aan het kastje: niet elke usbstick past naast de ethernetplug.
   Ook Tidal Master aan het uitproberen, er staat enorm veel muziek op Tidal, maar ook heel veel niet.
   Op de Bluesound app is wel wat muziek van Tidal te vinden, maar vind het erg omslachtig om muziek via favoriete lijsten te moeten overzetten.Dit zou toch anders moeten om het gebruikersvriendelijker te maken.In ieder geval nog een hoop uit te zoeken en wie weet ooit een Primare i35 met Prisma en dac

  6. Fantastisch apparaat, zeer blij mee. Deze speler is zeer muzikaal. Geloof me kan makkelijk de concurrentie aan met de duurdere streamers. Eigenlijk is het geen concurrentie gezien deze goede prijs.

  7. Misschien een domme vraag, maar hoe sluit ik de BlueNode 2i aan op een Apple Macmini. De Apple MacMini vraagt dan om een USB A/B kabel, maar volgens mij heeft de BlueNode geen aansluiting daarvoor.

   Ron

  8. is het een aanzienlijke verbetering op dragonfly red en basis voor upgrade op dali katch? of moet ik naar de powernode kijken (komt die review nog)

    1. dali katch doet zelfde als dit ik er speakers op aansluit: via bluetooth muziek afspelen wat mijn meer interesseert is geluidkwaliteit. en ik vraag me af of het veel beter klinkt met redelijk geprijsde speakers of een apparaat van hogere klasse nodig is.

     1. Hoe ga je speakers aansluiten op de Katch? Er is geen analoge uitgang op. Wat wel kan is twee Katch’es koppelen tot stereo. Maar naar mijn weten is de Katch niet volledig tweeweg bluetooth.

   1. Wifi gaat automatisch uit bij het inpluggen van de ethernetkabel. BT weet ik niet zeker. Ik schat in dat deze ook na een tijdje gewoon uitgaat en bij selectie weer aan gaat.

  9. Dank je wel voor de vergelijking. Was erg nieuwsgierig na ivm prijsdaling de oude 2, maar die valt nu af. Erg interessant product. Net als de Lumin D2 ;). Ben benieuwd hoe de 2i het tegenover de lumin gaat doen. Steek graag die 1500 euro verschil in de zak.

   Bedankt voor de Kort en bondig review, top

  Geef een antwoord