web analytics

Audioquest William Tell Silver en ZERO luidsprekerkabel

Voordelen

 • Snelheid
 • Lucht
 • Energie
 • Precisie en detail

Nadelen

 • Pittige prijs
 • Prijsverschil ZERO en Silver
 • Stug
 • Hij is niet van ons!
 • Prijs: € 3300 - 10000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Met de komst van Garth Powell heeft Audioquest heel wat interessante kennis in huis gehaald. Zowel op gebied van power áls op gebied van kabels, zo blijkt. Want niet alleen heeft Garth een complete serie power-producten in huis gehaald (hier onze multitest), hij heeft ook een uitgebreide serie netkabels én luidsprekerkabels ontworpen. Wij beluisteren de William Tell ZERO en William Tell Silver. 

  Audioquest heeft altijd een plek gehad in onze referentieset. Zo gebruiken we altijd de NRG-1000 en NRG-10 netkabels. Ze klinken gewoon goed. Strak laag, mooie beeldvorming en niet opdringerig. En we hebben lang de Audioquest Oak gebruikt. Maar die heeft nu plekgemaakt voor de Driade Flow. Om meerdere redenen. Zo is het wisselen van de Oak écht een klus. En bij multitests is dat gewoon onhandig. De Driade heeft ook iets minder signatuur dan de Oak, wat prettig is bij een referentiesysteem.

  Nieuwe series

  De nieuwe series van Audioquest laten horen dat ze in de VS niet stil hebben gezeten. En dat Garth écht weet wat hij doet. Zowel de power-cables als de speakerkabels hebben een gigantische stap gemaakt op gebied van transparantie. Zo hebben we de NRG-1000 eens verwisseld voor de Dragon Source. Man… wat een stap! En onze Driade Flow heeft voor deze review plaatsgemaakt voor de William Tell Silver en ZERO. Prijstechnisch een … significantie stap. Is het de extra investering waard? Daarover zo meer.

  De William Tell series valt onder de Folk Heroes. (De Dragon power cable onder de Mythical creatures… review komt nog). Daar zit ook de Robin Hood bij bijvoorbeeld. De William Tell komt in twee versies: de ZERO met 100% PFC, dus koper. En er is een Silver-versie die een mix heeft van koper en zilver (80%/20%). Beide kabels hebben het 72 volt DBS-systeem, gelijke, op carbon gebaseerde afscherming met ‘noise dissipation’ en zijn full-range opgebouwd.

  De William Tell ZERO valt in de prijsklasse van de Audioquest Oak. De Silver-variant is significant duurder (ongeveer twee keer: 8000 tegenover 4000 euro per paar van 3 meter). We zullen snel genoeg merken of dit prijsverschil gerechtvaardigd is.

  8 reacties

  1. Mooi verhaal Jaap, het zou leuk zijn als jullie deze kabels eens rechtstreeks zouden vergelijken met bijvoorbeeld de Chord Signature XL of de Chord Sarum T…………
   Waren er bepaalde muziekstukken waarbij het verschil in kabels duidelijk opviel?

   Met muzikale groet vandaag met Nick Cave & The Bad Seeds met Ghosteen, mooooiiii

  2. Leuk om mijn bevindingen terug te zien door jullie. Kom ook van een Oak en heb de overstap gemaakt naar de William Tell Zero.
   Mijn ervaring was precies als die van jullie, totaal verast en de William Tell is inderdaad 200% beter.
   Ik heb alleen voor de Zero gekozen omdat ik de silver juist een stuk slechter vond dan de Zero.

   Op het moment van testen wist ik niet eens wat ze kosten, maar zoals je begrijpt was ik erg blij dat ik de goedkopere in dit geval de beste vond.

  3. Leuk dat jullie hier een review over geplaatst hebben. Ik was erg benieuwd wat jullie vinden van de William Tell serie; zeker in vergelijking met de Driades.

   Ik ben ondertussen van mening dat je niet meer kunt spreken van puntjes op de ‘i’ zetten met het plaatsen van kabels. Het hangt natuurlijk een beetje af van de kwaliteit van je set, maar goed matchende kabels zijn onmisbaar en kunnen je systeem maken of breken. Dat is wel iets wat je mee moet nemen in je budget en een afkeurende blik van je wederhelft wilt voorkomen (zoals in mijn geval).

   Nu maar wachten op de Dragon power cable review..

  Geef een reactie