Audioquest Type-4

De Audioquest type 4 is op de type 2 na de goedkoopste speakerkabel van Audioquest. Je kan het dus een instapmodel noemen. Net als alle kabels van Audioquest is deze type 4 in een mooi jasje gestoken om het geheel er appetijtelijk uit te laten zien. Ditmaal is het jasje blauw.

Het kleine broertje van de Type-4: de Type-2
Het kleine broertje van de Type-4: de Type-2

Net als bij alle andere kabels, belooft Audioquest veel verbetering door haar materiaalkeuze, isolatietechnieken en bewerking van het solide koper. SST, Long grain copper en zachte isolatie tegen vibraties zijn nog wat technieken die het geluid veel goed moeten doen. Maakt Audioquest haar beloftes waar?

Te entousiast
Deze type 4 geeft het ‘in your face’ gevoel. Andere woorden zouden niet genoeg lading hebben. De kabel is zo helder dat het niet prettig genoemd kan worden. Drums komen overdreven hard over en laten de lagere tonen in wilde passages niet tot hun recht komen. Het hoog kan ook niet gedefinieerd genoemd worden. Het klinkt korrelig en scherp. Muse klinkt zo ongecontroleerd dat de cd beter afgezet kon worden. Dit gold ook voor Tool, Metallica S&M en zelfs voor Delerium. Rustige cd’s klinken echter fris en open. Dit vreemde contrast met de wilde cd’s gaf het idee dat de kabel simpelweg over weinig controle beschikking had. Deze controle heeft de goedkopere Ixos 604 wel. De Ixos klinkt echter matter en rustiger. Deze eigenschap bleek na vergelijking met de Type 4 echter positief bij de rock cd’s.

De natuurlijkheid van de Audioquest is op zijn minst verrassend. De Ixos mag dan rustig en gecontroleerd overkomen. De Audioquest wint het met voorsprong op gebied van natuurgetrouwheid. Gitaren, drums, fluitjes, alles komt door de speakers zoals het op de cd is gezet. Zolang het maar niet teveel tegelijk is. Dan wordt de presentatie troebel en verliest de Type 4 zijn kwaliteiten.

Het middengebied is net als het hoog wat aan de harde kant. De combinatie van het entousiaste hoog en het harde midden maakt deze kabel niet geschikt voor luisteraars die van een rustige set houden. Het gaf zelfs de Infinity’s harde kantjes. Het laag van de kabel is echter zeer gecontroleerd. Niet overdreven aanwezig en prettig in definitie. Het snoerde de Amerikaanse grootsheid van de Kappa’s enigszins de mond. En dat mag best.

Ietwat plat

De Type-4: een beetje 'in your face' en wat fel in het hoog.
De Type-4: een beetje ‘in your face’ en wat fel in het hoog.

Het beeld dat de Audioquest schetst is nauwkeurig…tweedimensionaal gezien dan. De diepte van de kabel is matig. Dat maakt de luisterbeleving van liveconcerten enigszins minder emotioneel. Jammer, want hier komt de frisheid van de kabel wel goed tot zijn recht. Tweedimensioneel is deze kabel echter zeer sterk. Alle informatie op de cd wordt met chirurgische precisie geplaatst. Dit zorgt voor een rust in het beeld dat de Ixos niet wist te bereiken. De stem van Paskal (Blof) wordt precies tussen de twee speakers ingeplaatst. Zijn gitaar wordt net wat lager geprojecteerd. Ongelooflijke precisie.

Detail
Net als de ongelooflijke precisie op tweedimensionaal gebied, bezit deze kabel ook kwaliteiten op gebied van detailreproductie. Na het aansluiten van deze type 4 (en na 4 dagen continu laten inspelen) werden details van cd’s duidelijk waarvan ik het bestaan niet afwist. De kleinste echootjes van de cd ‘Karma’ van Delerium, de kleinste haperingen in een stem, de natrillingen van een gitaarsnaar, alles geeft de Type 4 door.

Conclusie
De Type 4 is zeker geen kabel die iedereen zal aanspreken. De kabel is erg helder, maar niet zonder harde kantjes. Hij kan op momenten zelfs hard en korrelig over komen. DIt maakt de kabel zeer ongeschikt voor heldere hifi-sets. Net als het hoog, kan het middengebied van de kabel op momenten hard en ongedefinieerd over komen. Het laag is echter meer dan in orde. Qua geluidsbeeld is de Type 4 geen ster, maar ook geen slechte concurrent. driedimensionaal gezien mag het dan geen ster zijn, op tweedimensionaal vlak heeft de kabel zeker sterke kanten. Detailreproductie is zeker een van de grootste kwaliteiten van de Type 4. De Audioquest laat niets achter in de 4 massieve aders. Het zal menig koper verbazen wat er op zijn cd’s staat na het aansluiten van deze luidsprekermet prachtige pluggen.kabel.

Gerelateerde berichten

Supra USB

Review Supra USB kabel

Een digitale kabel, geeft een digitaal signaal door. Er zou dus, op het gebied van audio, geen verschil hoorbaar moeten zijn als we een andere kabel gebruiken. Dit is een onderwerp op Alpha-Audio waar de meningen over verschillen. Wat een 1 blijft een 1 en een 0 blijft een nul. Maar waarom horen we dan […]

Supra Quadrax

Review Supra Quadrax luidspreker kabel

Dat wij gek zijn van zijn van kabels, is ondertussen geen verrassing meer. Na de grote interlink test en daarvoor luidspreker kabel van de rol, valt onze intresse nu op de afgewerkte luidspreker kabel. De importeur Viertron is zo vriendelijk geweest om ons te voorzien van een prachtige luidspreker kabel. De Supra Quadrax!

Solid Core luidsprekerkabel plug

Review Art Speak Solid Core silver luidsprekerkabel

Om indruk te maken zijn sommige hifi liefhebbers bereid om complete tuinslangen achter de set te leggen. Dikker is beter, toch? Immers: een grote brede snelweg kan ook meer verkeer aan dan een landweggetje. Art Speak gelooft daar niet in. Zijn Solid Core Silver luidsprekerkabel heeft drie dunne adertjes. Ruim voldoende voor een neutrale overdracht… […]

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable