Home AudioQuest NRG-Y en Z

AudioQuest NRG-Y en Z

2

Voordelen

  • Klinken goed
  • Ook 2 polig is geaard
  • NRG Z beter dan 'oude' NRG 4

Nadelen

  • Stug

Prijs: € 79 - 339

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
audioquest-nrg-z3

NRG-Z3

Inhoud

Zelfde rijtje muziek met de NRG-Z3.

Met Youn Sun Nah komt de harmonie terug en weg is alle lichtheid in de stem. Het maakt een ronde en complete weergave, het stereobeeld zelfs wat dieper t.o.v. een NRG-4, de Z3 doet daar nauwelijks voor onder. Intonatie van de stem is terug, Youn Sun Nah is warmer en menselijker. Het instrumentje is minder aanwezig dan bij de NRG-4, maar dat is eigenlijk wel lekker om naar te luisteren, als het te helder is wordt het schel.

Op de Viktoria Tolstoj opname staat de piano nu breder en is de klank donkerder van kleur in vergelijk met de Y3. In een breed beeld met net wat meer hoogte dan een NRG-4 biedt. De weergave is dynamisch en zuiver. Haar fijne stem heeft de juiste mate van heesheid, staat vrij van de piano, in een goed stereobeeld met diepte. De Z3 is zeker een stap voorwaarts t.o.v. de NRG-Y3, zijn meerprijs is bij dezen voor ons gerechtvaardigd. De Z3 heeft echt meer balans. En aangezien de Z3 net zoveel speeluren heeft gehad als de Y3, mogen we de betere prestaties toeschrijven aan de kabeleigenschappen en niet aan gebruiksperiode. Al met al een overtuigende weergave.

Tot slot weer Yello met “The expert. De NRG-Z3 brengt een heel ruim stereobeeld, uitlopend naar alle kanten en vrij van de weergevers. Er zit meer kracht in het laag dan een Y3. Tevens geeft deze Audioquest meer detaillering. Het geheel is speels en levendig. Zelfs een stap vooruit t.o.v. de NRG-4 in details, punch en stereobeeld. Eigenlijk nauwelijks minder dan een NRG-4. De Z3 is echt lekker om naar te luisteren vanwege de toegenomen energie in de hoge tonen. De NRG-4 levert wel meer energie in de lage tonen. Ook dat blijft een mooie kabel al zouden we nu voor de nieuwe generatie gaan in de vorm van de NRG-Z3 of straks de aangekondigde modellen uit een hogere prijsklasse.

Hebberig als we zijn kochten we net vóór deze review een twee meter lange NRG-Z3 ter vervanging van een NRG-X3 op het Ambre ROON endpoint. Met een vermogensafname van ongeveer 4 Watt door de Ambre leek me dat schromelijk overdreven, ach we gunnen onszelf soms ook een cadeau.

Tot onze eigen verbazing geeft zelfs de Ambre een grotere rijkdom aan klank; meer details… meer dynamiek. Een volwassenere sound, voorzien van meer harmonie en kracht. Een weg terug van de Z3 naar de niet meer leverbare X3 is voor ons niet mogelijk. Dat moet alles te maken hebben met de betere afscherming tegen RFI, de zuiverheid van de geleiders en de geometrie van de gevlochten aders. Anders kunnen we het niet verklaren waarom met een apparaat dat nauwelijks stroom gebruikt zoveel winst te boeken is.

Winkels met Audioquest

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

2 REACTIES

  1. Het is bij stroomkabels iedere keer hetzelfde verhaal.
    Vuil ”weet” dat het de aardedraad in moet, en wordt zo via een “afvalputje” weggevoerd, en dus hebben we er geen hinder meer van.
    Ik begrijp ook wel dat je bij het functioneren van “iets” een beeld moet kunnen vormen, maar spanning heeft géén ingebouwd Navigatie Systeem.

    Wanneer je de aardeaansluiting bewust vervuild, komt het op ALLE apparaten die met die aarde in verbinding staan!!!!! Tsja…….

    Wanneer je een kabel goed afschermt, komt er geen RF in, en gaat er ook geen RF naar buiten. De afscherming los laten van de aarde dus, want die dient ergens anders voor.
    Sterker: Wanneer je de afscherming van de kabel met de aarde verbind, dan creëer je juist een heel lange antenne, zolang als de totale aarde-aansluiting in de je woning, en neemt de kans op RF juist TOE. Misschien hoor je daardoor verschil. Moet je denk ik niet willen.

    Impedantie nul? Hoe werkt dat zonder spoelen of condensatoren??? Lijkt me iets voor de Nobelprijs. Daarnaast, de frequentie in de spanningskabel bedraagt constant 50 Hz. Dat moet toch niet zo groot impedantie (Z) probleem opleveren?

    Nu hoor ik al zeggen: Maar we horen daadwerkelijk verschil in geluidsweergave.
    Dat zal, ik twijfel daar nooit aan. MAAR: dan zit er in de keten iets helemaal niet goed, en dan veroorzaakt elke aanpassing direct verandering. Maar of dat dan ten goede is……..
    Meestal treden die veranderingen op bij installaties die als een Kerstboom zijn opgetuigd met allerhande tweaks en kabeltjes en theorieën.
    En dan kan het zomaar zijn dat het omdraaien van een kabel, met aan 1 einde een aardeaansluiting, er een heel groot verschil optreedt. Moet je niet willen en ook niet zoeken.

    Met vriendelijke groet
    Theo

×