web analytics

AudioQuest NRG-Y en Z

Prijs: € 79 - 339

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
audioquest-nrg-z3

NRG-Y3

 

Na een referentie rondje draaien, start ik met de NRG-Y3 in plaats van een NRG-4 aan de Forte.

De track “My favourite things” van Youn Sun Nah brengt een rijke textuur in het instrument in haar hand, met haar stem licht van toon, een redelijke doortekening in de stem, alles in een kleiner stereobeeld dan de veel duurdere NRG-4 biedt. We beluisteren een aangename klank, heel zuiver en gebalanceerd van hoog tot laag. De NRG-Y3 maakt de opname in positieve zin “eenvoudig” en laat heel prettig luisteren.

Viktoria Tolstoj zingt “I can let go now” met alleen piano daarbij. De piano is sterk dynamisch en wordt breed neergezet. Wederom is de weergave kaler dan met de NRG-4, maar veel beter dan met een NRG-X3 mogelijk en haalbaar was. Het blijft een mooie allround weergave, het meest geschikt voor eenvoudiger apparatuur dan de Metrum top.

De klank van de piano is wat hard. Muziek staat los van de weergevers, is helder van toon met een zeer verstaanbare stem, waarbij de intonatie licht hees is, iets dat met een NRG-4 minder opvalt. Met Yello’s “The expert” verkrijg ik nog steeds een heel breed stereobeeld, helderder dan met een NRG-4, zelfs een tikje scherp maar veel beter dan met de voorganger NRG-X3. Mogelijk is de inspeeltijd aan de korte kant geweest. We horen wel zeer veel details. Hoogte en diepte in het stereobeeld zijn ruim voorhanden. Ritmisch presteert de NRG-Y3 sterk met veel punch. Hij zou wat mogen matigen in de hoge tonen.

Gerelateerde berichten

Focal Aria 925

Review Focal Aria 926 luidspreker

NRG-Y3 InhoudFocal heeft de wereld van de middensegment speakers behoorlijk op zijn kop gegooid met de nieuwe Aria-lijn. Tenminste: zo moeten we het geloven. De nieuwe units van vlas moeten heel licht en toch vrij stijf zijn. En aangezien vlas niet zoveel kost, is het ook nog goedkoop in de productie. En dat moet weer […]

Arcam A29 versterker

Review Arcam A29 versterker

NRG-Y3 InhoudArcam heeft een behoorlijk solide naam in de hifi-wereld. Het is niet zozeer high-end maar juist betaalbare, degelijke hifi. De product-range van de Britten is breed: van converters tot av-receivers, versterkers en bluetooth-dacs. Wij testen de nieuwe Arcam A29 geïntegreerde versterker. Met class-G versterking. 

1 reactie

 1. Het is bij stroomkabels iedere keer hetzelfde verhaal.
  Vuil ”weet” dat het de aardedraad in moet, en wordt zo via een “afvalputje” weggevoerd, en dus hebben we er geen hinder meer van.
  Ik begrijp ook wel dat je bij het functioneren van “iets” een beeld moet kunnen vormen, maar spanning heeft géén ingebouwd Navigatie Systeem.

  Wanneer je de aardeaansluiting bewust vervuild, komt het op ALLE apparaten die met die aarde in verbinding staan!!!!! Tsja…….

  Wanneer je een kabel goed afschermt, komt er geen RF in, en gaat er ook geen RF naar buiten. De afscherming los laten van de aarde dus, want die dient ergens anders voor.
  Sterker: Wanneer je de afscherming van de kabel met de aarde verbind, dan creëer je juist een heel lange antenne, zolang als de totale aarde-aansluiting in de je woning, en neemt de kans op RF juist TOE. Misschien hoor je daardoor verschil. Moet je denk ik niet willen.

  Impedantie nul? Hoe werkt dat zonder spoelen of condensatoren??? Lijkt me iets voor de Nobelprijs. Daarnaast, de frequentie in de spanningskabel bedraagt constant 50 Hz. Dat moet toch niet zo groot impedantie (Z) probleem opleveren?

  Nu hoor ik al zeggen: Maar we horen daadwerkelijk verschil in geluidsweergave.
  Dat zal, ik twijfel daar nooit aan. MAAR: dan zit er in de keten iets helemaal niet goed, en dan veroorzaakt elke aanpassing direct verandering. Maar of dat dan ten goede is……..
  Meestal treden die veranderingen op bij installaties die als een Kerstboom zijn opgetuigd met allerhande tweaks en kabeltjes en theorieën.
  En dan kan het zomaar zijn dat het omdraaien van een kabel, met aan 1 einde een aardeaansluiting, er een heel groot verschil optreedt. Moet je niet willen en ook niet zoeken.

  Met vriendelijke groet
  Theo

Geef een reactie