AudioQuest NRG-Y en Z

Voordelen

 • Klinken goed
 • Ook 2 polig is geaard
 • NRG Z beter dan 'oude' NRG 4

Nadelen

 • Stug
 • Prijs: € 79 - 339

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  audioquest-nrg-z3

  Inleiding

  Inhoud

  Een ‘net’ snoer is niet altijd een goed ‘netsnoer’. In tegendeel, een netsnoer of power cable zoals de fabrikanten het noemen, moet voldoen aan aantal eisen om tegenwoordig als volwaardig te worden gekenmerkt. Afscherming is belangrijk, de zuiverheid van de gebruikte geleider telt mee, het isolatiemateriaal, de gemonteerde of aangegoten stekkers, de coating van de stekkerpinnen, het is een complete wetenschap geworden om een netsnoer te maken. AudioQuest is een fabrikant van kabels voor alle mogelijke toepassingen en maakt derhalve ook netsnoeren. In prijs variërend van minder dan € 100,- tot in de duizenden Euro’s. Van handelbaar tot onhandelbaar zwaar en complex. Alpha-Audio bekijkt de onderkant van de lijnen, de NRG-Y en NRG-Z netsnoeren, nieuw in de collectie en opvolgers van de veel verkochte NRG-X en NRG-2.

  AudioQuest heeft heel wat onderzoek gedaan naar de gedragingen van kabels en werkt altijd top-down. Wat is ontdekt en doorgevoerd in de toplijnen komt later ook eenvoudiger en dus voordeliger terug in de snoeren. De Storm serie met Thunder, Tornado en Hurricane hebben model gestaan voor de NRG-Y en NRG-Z, beide varianten verkrijgbaar met twee aders met een “achtje” of in drie ader uitvoering met een apparaat stekker. In vaktermen een IEC-C7 en een IEC-C13. In beide gevallen is aan de andere kant van de kabel een EU stekker met randaarde aangegoten, zodat ook in de twee-aderige kabel de afscherming aan aarde ligt.

  Ground Noise Dissipation

  De NRG-Z en Y snoeren maken gebruik van de AQ Ground Noise Dissipation Technologie. Onder te term “common mode phase cancelling array”, voert de afscherming ruis en troep af naar aarde. Nodig want aardedraden bieden de stroomgeleiders weliswaar bescherming bij foutsituaties, ze werken tegelijk als antennes voor RF-ruis. Als RF-ruis de kans krijgt passeert het de voeding van uw apparatuur en komt terecht in de audiocircuits. NRG-Z en Y snoeren bezitten volgens AudioQuest een zero karakteristieke impedantie, de impedantie die bepaalt hoeveel stroom door de kabel mag. Bij een karakteristieke impedantie van nul Ohm resteert slechts de Ohmse weerstand en op die manier wordt de dynamiek niet geremd als de stroomvraag stijgt.

  De NRG-Y netsnoeren gebruiken 7-aderige, semi-massieve Long Grain Copper (LGC) geleiders tot een oppervlak van 1,65mm2, gevlochten in een concentrische configuratie. De NRG-Z netsnoeren gebruiken Perfect Surface Copper (PSC) in een 7-aderige, semi-massieve concentrische configuratie maar dan met een oppervlak van 2,63mm2 per geleider. PSC geleiders geven minder vervorming, vervorming veroorzaakt door overgangen in de kristalstructuur en onderbrekingen aan de oppervlakte. Aders wisselen niet van plaats in de bundel. Vlechten op deze manier draagt bij aan vermindering van vervorming ontstaan door interactie van de aders. De geleiders zijn gecontroleerd op richtingsgevoeligheid en als zodanig afgewerkt. Verzilverde aarde draden voeren RF-ruis en vervorming af naar aarde. Prijzen zijn voor de 1 meter lengtes: NRG-Y2 € 79,-; NRG-Y3 € 119,-; NRG-Z2 € 179,- en de NRG-Z3 € 219,-.

  Afgezet tegen

  We gebruiken al een tijdje AudioQuest netsnoeren en kunnen de nieuwe types afzetten tegen een NRG-X3 en een NRG-4 in het systeem van redacteur in kwestie. De set bestaat voor een groot deel uit apparaten van Metrum Acoustics: het Ambre ROON endpoint, de Adagio DAC/voorversterker en een Forte eindtrap. Via Simply Audio Cadenza kabels zijn verbonden Falcon LS3/5a luidsprekers op Custom Design stands, die doen hun werk samen met Townshend Audio Maximum Supertweeters.

  Het luidsprekersysteem is ontkoppeld met Gaia III onder de stands. De NRG-X3 zat op de Ambre, een NRG-4 op de Forte en een NRG-10 zit op de DAC. Netsnoeren zijn gestoken in een Atlas Cables Eos Modular 4.0 3F3U blok met filters voor de bronnen en een ongefilterde outlet voor de Forte. Ik ga kabels wisselen aan de Forte en pakte eerder de Ambre al mee.

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  2 reacties

  1. Hi,

   Wat is jullie advies om als eerste de Powercable van te vervangen? De versterker of de source unit?

   In de keten van bekabeling wat is het meest verstandig om als eerste in te investeren? Of is er een volgorde?

   Powercables
   RCA kabels
   Speakerkabels

   Alvast bedankt!
   Groet

  2. Het is bij stroomkabels iedere keer hetzelfde verhaal.
   Vuil ”weet” dat het de aardedraad in moet, en wordt zo via een “afvalputje” weggevoerd, en dus hebben we er geen hinder meer van.
   Ik begrijp ook wel dat je bij het functioneren van “iets” een beeld moet kunnen vormen, maar spanning heeft géén ingebouwd Navigatie Systeem.

   Wanneer je de aardeaansluiting bewust vervuild, komt het op ALLE apparaten die met die aarde in verbinding staan!!!!! Tsja…….

   Wanneer je een kabel goed afschermt, komt er geen RF in, en gaat er ook geen RF naar buiten. De afscherming los laten van de aarde dus, want die dient ergens anders voor.
   Sterker: Wanneer je de afscherming van de kabel met de aarde verbind, dan creëer je juist een heel lange antenne, zolang als de totale aarde-aansluiting in de je woning, en neemt de kans op RF juist TOE. Misschien hoor je daardoor verschil. Moet je denk ik niet willen.

   Impedantie nul? Hoe werkt dat zonder spoelen of condensatoren??? Lijkt me iets voor de Nobelprijs. Daarnaast, de frequentie in de spanningskabel bedraagt constant 50 Hz. Dat moet toch niet zo groot impedantie (Z) probleem opleveren?

   Nu hoor ik al zeggen: Maar we horen daadwerkelijk verschil in geluidsweergave.
   Dat zal, ik twijfel daar nooit aan. MAAR: dan zit er in de keten iets helemaal niet goed, en dan veroorzaakt elke aanpassing direct verandering. Maar of dat dan ten goede is……..
   Meestal treden die veranderingen op bij installaties die als een Kerstboom zijn opgetuigd met allerhande tweaks en kabeltjes en theorieën.
   En dan kan het zomaar zijn dat het omdraaien van een kabel, met aan 1 einde een aardeaansluiting, er een heel groot verschil optreedt. Moet je niet willen en ook niet zoeken.

   Met vriendelijke groet
   Theo

  Geef een antwoord