Audioquest CV-6

Audioquest gelooft in mooie materialen. Dat wordt zeer duidelijk als u de website bezoekt en een blik werpt in de lijst met toegepaste technieken. Zo is ook het lijstje bij de CV-6 indrukwekkend te noemen. De kabel is opgebouwd uit zes massieve aders die op de welbekende Audioquestwijze zijn opgebouwd: OFC (Oxygen Free Copper), PSC+ (Perfect Surface Copper +), SST (Spread Spectrum Technology). De nieuwe CV-6 heeft zelfs een Dielectric-Bias System. Een systeem dat de lading en ontlading van de kabel moet tegengaan. Audioquest lost dit op door een geladen anode in de kabel op te nemen die over een constant voltage van 24 volt beschikt. Dit zou de befaamde ‘break-in’ periode moeten tegengaan. Wees niet ongerust: de batterijen zouden jaren en jaren moeten meegaan.

De Audioquest CV-6 met DBS: nooit meer inspelen!
De Audioquest CV-6 met DBS: nooit meer inspelen!

Het verschil tussen eenType-4 en de CV-6 is direct te horen. De CV-6 is veel geraffineerder, frisser, minder scherp en subtieler dan de Type-4. Dit maakt de kabel zeer prettig om naar te luisteren. Het frisse en gecontroleerde gedrag in het hoog was goed te horen bij drumsolo’s waar de bekkens goed te onderscheiden waren. Het einde van het nummer ‘News’ van Dire Straits bestaat uit een rustig drum stukje. De manier van aanslaan was bij de Type-4 moeilijk te bepalen, maar bij de CV-6 bleek dit geen enkel probleem. De cd Aenema van Tool komt zeer overtuigend door de luidsprekers na het aansluiten van de CV-6. Geen scherpe kantjes of vermoeide oren, gewoon lekker energiek en los.

Prachtig middengebied
Niet alleen het hoog is indrukwekkend, ook het middengebied van deze Audioquest is zeer overtuigend. Wat vaak het probleem is bij ‘goedkopere’ kabels is dat de kabel ruwe kantjes laat horen. Dat is bij deze CV-6 absoluut niet het geval. Het middengebied is sprankelend, energiek en zeer gedetailleerd.
De ladingen detail die de kabel door laat, worden onmiddellijk duidelijk bij de Live cd van Dire Straits en David Bowie. Elke tokkel, tik, ademhaling zijn prachtig te horen. Zelfs na tien jaar intensief luisteren zijn nieuwe stukjes te bespeuren met deze Audioquest-kabel.

Het laaggebied
In het laaggebied zijn minder revolutionaire ontwikkelingen te bespeuren, al komt deze kabel zeker meer gecontroleerd over dan zijn kleine broertje, de Type-4. De Type-4 is wat kaler en losser in vergelijking met de CV-6, maar dat mag ook wel met een prijsverschil van ?40 per meter.
De verschillen met het hoog- en middengebied zijn simpelweg groter dan in het laaggebied. Dit wil niet zeggen dat het laag van de CV-6 slecht of matig is, in tegendeel het laaggebied

De CV-6 is ook zonder DBS verkrijgbaar. Dat scheelt uiteraard geld, maar ook prestaties!
De CV-6 is ook zonder DBS verkrijgbaar. Dat scheelt uiteraard geld, maar ook prestaties!

van deze kabel is erg goed; strak, vol en gecontroleerd.

Breed beeld
Het beeld dat de CV-6 op werpt is heerlijk breed en luchtig; ruimtelijker dan de Type-4, die al wel de muziek mooi van de luidsprekers krijgt, maar niet echt de breedte in gaat. De CV-6 weet dit beter te bereiken. De cd van Massive Attack: ‘100th window’ wordt op deze manier een ware belevenis. De elektronische drums die opgebouwd zijn uit faseverschillen schieten werkelijk langs uw oren, prachtig.
De CV-6 heeft iets meer moeite met de diepte van het stereobeeld. U zult niet in de muziek verdrinken met deze kabel. Bij lievenconcerten zult u verwachten dat u naar een podium ‘kijkt’. Deze illusie zult u niet kunnen verwezenlijken met een CV-6.

Conclusie
De CV-6 is een prachtig klinkende kabel die veel sterke kanten heeft: het lineaire gedrag is daar zeker één van. Detail en beeld kunt u ook in dat rijtje plaatsen. Diepte in het stereobeeld mag beter, maar gezien de prijs is deze kabel een koopje. U zult hard moeten zoeken om een betere kabel te vinden voor ?50 per meter.

Gerelateerde berichten

Audioquest Thunder

Review Audioquest Thunder power cable

Onlangs heeft Audioquest een compleet nieuwe lijn met lichtnetkabels – power cables – aangekondigd. Deze serie heeft niet alleen totaal andere namen, maar ook een totaal andere geometrie. Zien de oude modellen er nog vrij traditioneel uit; de nieuwe lijken wel voor hoogspanning gemaakt met hun gevlochten opbouw. Wij bekijken en beluisteren de Thunder-serie met […]

Art Speak Silver 2 bekabeling

De man achter Art Speak, Louis Raatjes, houdt van muziek. Hij is zelf muzikant, slagwerker, en beschikt – zo heeft een gehoortest uitgewezen – over een relatief absoluut gehoor. Of is dat wellicht een vloek, want elk foutje in de opname wordt daardoor uitvergroot. Faseverschillen, foutieve instelling van volume of zelfs de opstelling van een […]

Kemp Hi-Power Plus 5

Kemp is een Nederlands hifi-producent die zich met name bezig houdt met de stroomvoorziening van hifi-sets. Ron Kemp heeft sinds 1999 behoorlijk wat ervaring opgedaan. Zo heeft hij een leuk assortiment netsnoeren, een aantal stevige stekkerdozen, een serie interessante filters en zelfs een tweetal generators! Een producent om tijdens de zoektocht naar betere stroom serieus […]

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable