Audioquest CV-6

Audioquest gelooft in mooie materialen. Dat wordt zeer duidelijk als u de website bezoekt en een blik werpt in de lijst met toegepaste technieken. Zo is ook het lijstje bij de CV-6 indrukwekkend te noemen. De kabel is opgebouwd uit zes massieve aders die op de welbekende Audioquestwijze zijn opgebouwd: OFC (Oxygen Free Copper), PSC+ (Perfect Surface Copper +), SST (Spread Spectrum Technology). De nieuwe CV-6 heeft zelfs een Dielectric-Bias System. Een systeem dat de lading en ontlading van de kabel moet tegengaan. Audioquest lost dit op door een geladen anode in de kabel op te nemen die over een constant voltage van 24 volt beschikt. Dit zou de befaamde ‘break-in’ periode moeten tegengaan. Wees niet ongerust: de batterijen zouden jaren en jaren moeten meegaan.

De Audioquest CV-6 met DBS: nooit meer inspelen!
De Audioquest CV-6 met DBS: nooit meer inspelen!

Het verschil tussen eenType-4 en de CV-6 is direct te horen. De CV-6 is veel geraffineerder, frisser, minder scherp en subtieler dan de Type-4. Dit maakt de kabel zeer prettig om naar te luisteren. Het frisse en gecontroleerde gedrag in het hoog was goed te horen bij drumsolo’s waar de bekkens goed te onderscheiden waren. Het einde van het nummer ‘News’ van Dire Straits bestaat uit een rustig drum stukje. De manier van aanslaan was bij de Type-4 moeilijk te bepalen, maar bij de CV-6 bleek dit geen enkel probleem. De cd Aenema van Tool komt zeer overtuigend door de luidsprekers na het aansluiten van de CV-6. Geen scherpe kantjes of vermoeide oren, gewoon lekker energiek en los.

Prachtig middengebied
Niet alleen het hoog is indrukwekkend, ook het middengebied van deze Audioquest is zeer overtuigend. Wat vaak het probleem is bij ‘goedkopere’ kabels is dat de kabel ruwe kantjes laat horen. Dat is bij deze CV-6 absoluut niet het geval. Het middengebied is sprankelend, energiek en zeer gedetailleerd.
De ladingen detail die de kabel door laat, worden onmiddellijk duidelijk bij de Live cd van Dire Straits en David Bowie. Elke tokkel, tik, ademhaling zijn prachtig te horen. Zelfs na tien jaar intensief luisteren zijn nieuwe stukjes te bespeuren met deze Audioquest-kabel.

Het laaggebied
In het laaggebied zijn minder revolutionaire ontwikkelingen te bespeuren, al komt deze kabel zeker meer gecontroleerd over dan zijn kleine broertje, de Type-4. De Type-4 is wat kaler en losser in vergelijking met de CV-6, maar dat mag ook wel met een prijsverschil van ?40 per meter.
De verschillen met het hoog- en middengebied zijn simpelweg groter dan in het laaggebied. Dit wil niet zeggen dat het laag van de CV-6 slecht of matig is, in tegendeel het laaggebied

De CV-6 is ook zonder DBS verkrijgbaar. Dat scheelt uiteraard geld, maar ook prestaties!
De CV-6 is ook zonder DBS verkrijgbaar. Dat scheelt uiteraard geld, maar ook prestaties!

van deze kabel is erg goed; strak, vol en gecontroleerd.

Breed beeld
Het beeld dat de CV-6 op werpt is heerlijk breed en luchtig; ruimtelijker dan de Type-4, die al wel de muziek mooi van de luidsprekers krijgt, maar niet echt de breedte in gaat. De CV-6 weet dit beter te bereiken. De cd van Massive Attack: ‘100th window’ wordt op deze manier een ware belevenis. De elektronische drums die opgebouwd zijn uit faseverschillen schieten werkelijk langs uw oren, prachtig.
De CV-6 heeft iets meer moeite met de diepte van het stereobeeld. U zult niet in de muziek verdrinken met deze kabel. Bij lievenconcerten zult u verwachten dat u naar een podium ‘kijkt’. Deze illusie zult u niet kunnen verwezenlijken met een CV-6.

Conclusie
De CV-6 is een prachtig klinkende kabel die veel sterke kanten heeft: het lineaire gedrag is daar zeker één van. Detail en beeld kunt u ook in dat rijtje plaatsen. Diepte in het stereobeeld mag beter, maar gezien de prijs is deze kabel een koopje. U zult hard moeten zoeken om een betere kabel te vinden voor ?50 per meter.

Gerelateerde berichten

Multitest luidsprekerkabels tot 400 euro

Hoewel draadloos enorm in opkomst is, zullen vele lezers toch gewoon gebruik maken van een kabeltje tussen de eindversterker en luidspreker. En net zoals bij luidsprekers komen kabels in vele vormen, maten en prijzen. Wij testen nu zeven luidsprekerkabels in de prijsklasse 160 euro tot 400 euro per twee meter paar. 

AudioQuest

Review AudioQuest Victoria en Golden Gate interlink

Een keten is zo goed als de zwakste schakel. En er is geen systeem dat zijn werk kan doen zonder bekabeling. Dat kan een netkabel zijn, maar in veel gevallen ook een signaalkabel. Digitaal of analoog. Wij testen vandaag de AudioQuest Victoria (1 meter, 295 euro) en Golden Gate (1 meter, 70 euro) . En […]

Review AudioQuest Mackenzie

U  krijgt de auto terug van een grote beurt. Alles nagekeken en afgesteld. Uw auto rijdt altijd een stuk lekkerder. Het zelfde geldt voor het bureau; afstellen op de juiste hoogte, een goede stoel en u werkt een stuk prettiger. Geldt dat ook voor hifi? Werkt ‘tweaken en afstellen’ daar ook? 

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable