Review Audio gd R27 pre-amp / dac/ headphone amp

Voordelen

 • Klinkt uitstekend
 • Veelzijdigheid
 • Bouw
 • Prijs

Nadelen

 • Groot
 • Prijs: € 2089

  Bouwkwaliteit
  Weergave
  Inzetbaarheid
  Prijs
  Audio gd R27

  Inleiding

  Inhoud

  We zijn de laatste maanden een beetje op een Chinese rondreis geweest en hebben zo een selecte groep fabrikanten uit het Oosten leren kennen. Onze reis begon met de uitstekende Kinki Studio EX-M1+, liep verder via een prachtig duo van Jay’s Audio (CDT-2 en DAC-2) tot aan de bijzondere Denafrips Ares II. Vandaag komen we aan bij misschien wel de best gekende Chinese hifi-fabrikant: Audio GD!

  Net als bij de hierboven vermelde fabrikanten is Audio GD een relatief kleine firma. Het is eigenlijk meer een vriendengroepje dat een gedeelde passie voor hifi had en dan maar een bedrijfje uit de grond stampte. Jonge Chinese gasten die een zaak opstarten en proberen om fijne, betrouwbare producten af te leveren. Wie kan daar nu tegen zijn. We testen vandaag de gloednieuwe Audio GD R27!

  Het Chinese Audio GD timmert sinds 2004 aan de weg en heeft ondertussen een ruim assortiment ontwikkeld. Men focust hierbij vooral op versterkers en dacs die in allerlei uitvoeringen en combinaties op de wereld losgelaten worden. En die wereld reageert erg goed op hun spullen en waardeert vooral de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Importeur Magna Hifi zorgt voor de verdeling en biedt voor de überkritische klant een resem upgrades aan. 

  Bouw en uiterlijk

  De Audio GD R27 is een toestel van deze tijd met een preamp, dac en afzonderlijke hoofdtelefoonversterker in een. Een behoorlijk complex toestel dus laten we er maar meteen invliegen! Naast complex is het vooral een groot toestel waarbij onze Benchmark spullen verbleken. Met afmetingen van 43x43x9cm zet je dit toestel niet zomaar ergens neer. De hoogte valt gelukkig wel mee zodat de R27 nog net in een standaard hifi meubel past. Alle Audio GD toestellen zijn enkel in het zwart te verkrijgen en met name de R27 heeft wat ademruimte nodig want door zijn klasse A toepassing wordt dit toestel behoorlijk warm. 

  Op de voorkant zien we links naast de aan/uit knop een ongebalanceerde en gebalanceerde headphone aansluiting. In het midden een volumeknop en rechts vier drukknoppen om  respectievelijk de outputs, settings- en inputs te selecteren. Aan de achterzijde is het behoorlijk druk waar we langs weerszijden de single-ended, gebalanceerde en eerder uitzonderlijke ACSS outputs zien. Die laatste kennen we enkel van bij Krell en moeten een een beter resultaat opleveren maar dat hebben we niet kunnen testen. Hoedanook is het is bijzonder dat Audio GD die aansluiting überhaupt voorziet. 

  Meer naar binnen toe zien we een paar single-ended en gebalanceerde inputs. In het midden hebben we dan de 6 inputs. Vier digitale, optisch, coax, usb en I2S en twee gebalanceerde via Aes of ACSS. Geen analoge inputs dus hou daar rekening mee. De dac speelt PCM, DSD, DXD en alle andere afkortingen behalve MQA. De aparte hoofdtelefoonversterker is ook volledig in klasse A en heeft voldoende power om bijna alle moderne headphones moeiteloos aan te sturen.

  Lay-out

  Binnenin is het een drukte van jewelste maar desondanks is alles redelijk overzichtelijk gebleven omdat elk onderdeel door een metalen plaat afgescheiden wordt. We zien maar liefst drie aparte voedingen en die voedingen zijn op hun beurt weer volledig gescheiden van de rest van het toestel. De R27 is in feite een combinatie van de R8 dac en de M9 preamp die allebei de tweede duurste toestellen in het assortiment zijn. De rest van het toestel zit vol discrete componenten en mooi klokjes om het signaal foutloos door te sturen. 

  Lekkere snoepjes van merken zoals Dale en Vishay, Kao en Nover werden speciaal geselecteerd om de beste prestaties te garanderen . Bij Magna Hifi werken ze al jaren ‘hands on’ met hun producten en dat heeft hen duidelijk geen windeieren gelegd. De dac binnenin is de NOS versie die een eigen FPGA meekrijgt die alles volledig buffert en herklokt. Het volume wordt geregeld door een digitaal aangestuurde relais die de weerstanden schakelt. Op die manier vermijdt men ongelijkheid tussen de kanalen is er ook minder verlies aanwezig. Hoewel we aanvankelijk dachten dat de kleine plastic afstandsbediening standaard wordt geleverd krijgt u er bij de R27 sowieso de mooie aluminium versie bij die goed in de hand ligt. Het volume regelen leek onhandig omdat je niet kan blijven duwen op de volumeknopjes, maar dit kan aangepast worden. De nodige uitleg hiervoor en een degelijke gebruiksaanwijzing komt er aan.

  Op zowel de site van Audio Gd als Magna Hifi krijg je een volledig overzicht van wat er allemaal in het toestel zit alsook alle mogelijke opties voor de upgrades. Zo kan u in feite zelf een beetje uw eigen R27 samenstellen. De R27 die wij kregen moest al snel terug naar de importeur want men had er reeds een nieuwe eigenaar voor gevonden. Hierdoor hebben we maar een deel van dit toestel grondig kunnen testen. Toch merkten we al snel een rode draad doorheen de R27 en dat is zijn ronde, volle klank. Niet warm en zonder detail maar gloedvol en met een ziel. 

  Set-up en installatie

  We hebben de Audio-GD R27 rechtstreeks aangesloten op onze eindversterker omdat dit waarschijnlijk de meest gebruikte toepassing zal zijn. Rechtstreeks op een paar actieve speakers kan natuurlijk ook. De combinatie met onze AHB2 ging overigens uitzonderlijk goed. 

  De Audio GD R27 vervangt een Benchmark Audio HPA4 en DAC3 B in onderstaande referentieset:

  Andere luidsprekers van dienst waren de Elac Carina BS, Vienna Acoustics Jubilee en Q Acoustics 3030i. De R27 klonk op allemaal uitstekend wat er op wijst dat dit toestel gemakkelijk vriendjes maakt. 

   
   

  5 reacties

  1. Hoi Geoffrey,

   Mooie review van een merk waar ik fan van ben.
   Zelf bezit ik de Audio GD Master 10 en de Audio GD R2R1 DAC, Cambridge Audio CXC, Sony 555ES.
   Dit in combinatie met mijn Magenepan 1.6 Is echt super met bekabeling en stekkerblok van Supra.
   Audio GD mooi gebouwd en betaalbaar even zo voor de Supra bekabeling.

  Geef een antwoord