woensdag, april 24, 2024
Home Adam Artist 3

Adam Artist 3

0

Een luidspreker met een ingebouwde versterker en usb-dac. Dat is een interessante partner voor de moderne audio-mens. Eerder hebben we een filmpje gemaakt van deze bijzondere luidspreker. Nu is het de beurt aan een volledige test.

De Adam Artist 3: een bijzonder concept. Luidspreker, versterker én dac in één.

Luidsprekers zijn de grootste smaakmakers in het hifi-systeem. Dat is geen geheim. Daarna is naar mijn idee de voorversterker de belangrijkste schakel. Daarna komt eindverstekering en bron aan de beurt. Gevolgd door bekabeling.

Alles in één
Adam Audio heeft bij de Artist-serie alles in één luidspreker verwerkt. Dus: bron, versterking en luidspreker. Dat is vrij bijzonder: we zien niet vaak een actieve luidspreker mét d/aconverter ingebouwd. Grimm Audio heeft een model. Maar die is veel duurder dan deze Artist 3 die voor net geen 700 euro van eigenaar wisselt.

Hart en ziel
Natuurlijk zijn we benieuwd waaruit de Artist 3 bestaat. Als we gaan schroeven – de video staat onder deze recensie – merken we dat de Artist prima in elkaar steekt. De behuizing bestaat uit mdf van 1cm dik. Dat lijkt niet dik, maar gezien de afmetingen van de luidspreker, 18,5 d x 15cm b x 25cm h, is dit geen heel groot probleem: het voelt stevig en stug. Overigens is het spuitwerk van hoog niveau. Dat zien we niet heel vaak in deze prijsklasse.

Als we de achterzijde los hebben en eruit kunnen drukken, zien we ̩̩n grote centrale transformator. Deze voedt zowel de versterkers voor de twee units, als de dac-print. Weliswaar is dit gescheiden, maar over ̩cht aparte voedingen mogen we dus niet spreken, al is het wel zo dat een aparte print Рschakelend Рde voeding voor de dac-print regelt. Echter, deze haalt naar ons idee de voeding van de transformator.

De versterker en dac van de Adam Audio Artist 3. De kern van de dac is een TI PCM2704.

De versterker in deze actieve luidspreker levert 25 watt. Dat is ruim voldoende om lekker te spelen, hebben we gemerkt. Mocht het wat harder moeten, dan ligt het piekvermogen nog iets hoger, maar dat houdt de luidspreker niet al te lang vol natuurlijk.

Het hart van de dac-print is een PCM2704: een usb-dac van Burr Brown / Texas Instruments. Een aardige chip, maar niet heel bijzonder. De chip accepteert signalen tot 16bit / 48 KHz.

Eigen units
De Artist 3 heeft een mooie bandtweeter die in Duitsland met de hand wordt gemaakt. Adam noemt deze 2″-tweeter de X-Art. Het is een erg schoon klinkende tweeter die zeker niet te prominent speelt. En mocht dat wel het geval zijn in een wat hardere ruimte, dan is de gain nog met 4dB te regelen. Zowel naar boven als naar beneden. Erg slim van Adam Audio.

De woofer – of beter gezegd: de mid / laag unit – meet 4,5″ en pakt op vanaf 60 Hz. Hij loopt door tot 2800 Hz, waarna de tweeter het dus over neemt. Adam Audio heeft voor carbon gekozen vanwege stijfheid en dus neutraliteit. Echter, of neutraliteit willen we nog wel wat zeggen verderop in de review.

Voldoende keuze

Een erg mooi product, deze tweeter van Adam Audio! Het hoog en midden is detailrijk en goed gefocusseerd.

Leuk aan de Artist 3 is de flexibiliteit die je hebt als gebruiker. Er is een usb-ingang, een XLR-ingang en een cinch-ingang. Aan de voorzijde zijn is nog een 3,5 mm jack-ingang. De XLR, jack en de cinch zijn analoog. De usb-ingang is uiteraard digitaal.

Spelen
De Adam Audio is handig voor gebruikers die een topsysteem aan hun pc willen koppelen, of wellicht voor consumenten die een flexibele, compacte set zoeken voor in de huiskamer. Wij hebben de set zowel bij de pc als in de woonkamer gebruikt. In beide gevallen  via usb en via cinch.

In de woonkamer hebben we een Tentlabs b-DAC als bron gebruikt om via cinch te spelen. Verder speelde de htpc en ons werkstation via usb.

kleurtje
We zullen maar met de deur in huis vallen: de Adam Artist 3 kleurt aardig in het laag. Bij sommige nummers of genres komt dat minder goed uit. De cd van Hell klinkt daardoor wat rommeliger dan we gewend zijn. Anouk daarentegen klinkt wat warm, maar wel prima. Net als Racoon en Zero-7.

We snappen best dat Adam Audio iets meer laag uit deze kleine Artist 3 wil halen. En het kleine woofertje kan ook best wat. Het is alleen wat geblazen. En wellicht zijn er gebruikers die dat niet erg vinden, maar wij vinden het soms wat storend. Het overstemt soms zaken die we belangrijker vinden dan een ronkend laag. Natuurlijk is het bij te draaien met drivers op de pc, maar we hadden liever gezien dat Adam Audio óf een basregeling op de luidspreker had aangebracht óf het laag wat schoner had afgestemd.

De achterzijde. Genoeg keuze: usb, cinch, xlr en aan de voorzijde nog jack. Als je de twee Adams wilt koppelen gebruik je de stereo-link. De ‘Out’ gaan naar unbalanced-in als je usb gebruikt. Even opletten dus.

Het midden en hoog is uiterst detailrijk en schoon. Als we Khoiba opzetten, zetten de Artists een keurige representatie neer. Elke tik op de bekkens, elke puf, zucht of galm komt door het kleine luidsprekertje de kamer in. We zijn wat dat betreft bijzonder onder de indruk van deze Adam. Dit horen we vaak genoeg meer gesluierd dan dit. Jammer dat het laag zo gekleurd is. Als dat goed zou zitten, zou deze combinatie wat ons betreft helemaal af zijn!

Vullend
Opvallend aan de Artist 3 is dat deze vrij gemakkelijk de woonkamer vult met muziek. Deze ruimte is ruim 30m2, maar de twee kleine artiesten zetten een groots en gul stereobeeld neer dat ook nog eens vrij strak en stabiel staat. Nee, het is geen high-end luidspreker die diepte, hoogte én focussering realiseerd. Maar het is wel lekker en opvallend goed voor een luidsprekerset van 698 euro. En eerlijk: de beeldvorming is veel beter dan we hadden verwacht van een luidspreker van dit formaat. En een verrassingsfactor is altijd goed bij een product; nietwaar?

Conclusie
Adam Audio heeft een leuke serie in handen met de Artist. De ‘3’ is de kleinste in de serie. Maar het is een dapper setje. Het vulde eigenlijk vrij gemakkelijk onze woonkamer van ruim 30 m2. Een prestatie van niveau. Het laag is wat ons betreft te aangezet. Jammer, want het is niet op de luidspreker zelf te regelen. Het midden en hoog is uiterst schoon en detailrijk. Dat maakt veel goed. Net als de flexibiliteit dankzij drie analoge inputs én een usb-ingang. Dat maakt deze artiest behoorlijk future-proof.

Kijk hier voor de unpacking

 

×