woensdag, april 24, 2024
Home Abacus Rieder Ampino

Abacus Rieder Ampino

0

In de wereld van hifiversterkers bestaan legio meningen over de ideale schakeling. De een vindt geen terugkoppeling ideaal, de ander vindt het nodig toch een beetje terugkoppeling naar de luidspreker te sturen. Het Duitse Abacus is weer voor 100 % terugkoppeling. Totale controle. Dat klinkt goed, toch? Maar ja, zoals altijd leiden er meer wegen naar Rome. Als het ideaal is, waarom doet niet iedereen het? Wij beluisteren de Abacus Rieder Ampino. Een klein versterkertje met een groot en moedig Rieder-hart.

De Abacus – wat staat voor telraam – is een klein Duits eindversterkertje. Looks zijn niet belangrijk volgens het bedrijf. Het gaat om de prestaties… Wie niet beter weet, loopt er zo langs.

Abacus is geen hele grote speler in Nederland. Kent u het merk niet, schaam u dan dus niet: wij kenden het ook niet tot een maand geleden (wellicht moeten wij ons wel schamen). We zijn in aanraking gekomen met Abacus tijdens een luisterafspraak bij Alpha Speak. Dusdanig geïntrigeerd door het kleine eindversterkertje, hebben we een testsample meegenomen om eens goed te beluisteren binnen ons eigen systeem.

Apart hart
De Rieder Ampino heeft – zoals de naam al zegt – een Rieder-schakeling onder de kap. We gaan niet uitleggen hoe deze werkt, want dat zou veel te lang duren. Hier vindt u een beschrijving en tekening van de schakeling. Het komt er kort op neer dat deze schakeling de transistors anders opneemt binnen het circuit en zo 100% terugkoppeling kan leveren. En wel razendsnel, anders zou het alsnog nutteloos zijn. Toch: razendsnel is vaak niet snel genoeg… één miliseconde is nog steeds niet ‘real time’. We zijn benieuwd hoe deze eindversterker met twee keer 25 watt rms-vermogen onze Lentus Audio Duo’s in bedwang gaat houden! U leest het goed: twee keer 25 watt…

Als we de Rieder Ampino uit het kistje halen, krijgen we wel een beetje een bouwpakketgevoel. De behuizing is ongelooflijk basaal met aluminium en stalen platen, zware draaiknoppen en (iets te felle) ledjes die zo uit de bouwmarkt kunnen komen. We kunnen ons goed voorstellen dat een ‘leek’ er zo langs zal lopen. Abacus is duidelijk niet bezig met looks. Dat is niet heel erg, maar helaas zijn sommige zaken té basaal gelaten. We hebben al begrepen dat de ontwikkelaar van Abacus-versterkers niet in dure kabels gelooft, maar dat hij de versterker afwerkt met de allergoedkoopste luidsprekerkabelaansluitingen, begrijpen we niet. De veerklemmen kunnen net lampdraad aan. We hadden graag een paar fatsoenlijke klemmen gezien waar ook spades in passen. Het hoeven geen peperdure WBT’s te zijn, maar dit slaat wel echt alles. Jammer!

Beetje jammer: de luidsprekerkabelaansluiting accepteert niet veel meer dan een lampdraadje…

Wie de kap opentrekt en al wat versterkers vanbinnen heeft gezien, zal zien dat deze versterker bijzonder kundig in elkaar is gesoldeerd. We zien een superschone layout en kundig soldeerwerk. De voeding doet klein aan, maar biedt volgens Abacus voldoende VA’s om stabiel te functioneren. achterin de kleine behuizing zien we vier transistors die tegen een koelblok aangelijmd zitten. We raden het af om na een lange luistersessie op volume het koelblok aan te raken: dat is niet echt prettig. Een serie glaszekeringen moet de versterker beschermen tegen kortsluiting. Wij zouden daar wat mooiere exemplaren inzetten om het niveau van de versterker wat op te krikken: ze zitten namelijk op vrij cruciale plekken in het circuit.

David en Goliath
Als ik de kleine Ampino zo tussen de andere componenten zie en de specificaties bekijk, blijft het David en Goliath-verhaal maar in me opkomen. Het gaat vandaag de dag om specificaties. Hoe meer watts hoe beter, hoe zwaarder de componenten, hoe beter, hoe harder het kan, hoe beter. Abacus interesseert het niets… 25 watt (70 watt muziek) moet genoeg zijn. Wij zijn erg benieuwd. De Van Medevoort MA350 hebben we als voorversterker gehouden. De TEAC VRDS-10 en Van Medevoort DA333 gebruiken we als bron, net als de Squeezebox (met Best of

Super toll: het binnenwerk is echt indrukwekkend: Deutsche grundlichkeit aldaar!

Two Worlds-voeding) die via de Musical Fidelity V-Dac loopt (ook Best of Two Worlds-voeding). We hebben – met behulp van wat flosjes – de Van Medevoort Q-luisprekerkabel kunnen gebruiken. Deze stuurt het signaal uit de Abacus Rieder Ampino naar de Lentus Audio Duo’s.

We hebben de Ampino wat warm laten draaien voordat we er echt voor gingen zitten. Dat was ook nodig: mijn god, wat klinkt deze eindversterker hard en scherp als hij koud is! Eenmaal opgewarmd, begint het versterkertje zijn mildere kant te tonen. Het beeld komt meer los van de luidsprekers en het hoog begint prettiger in het gehoor te liggen. Direct opvallend is de controle in het laag en midden. We kunnen ons nog een Music Hall-versterker herinneren die met meer watts meer moeite had met de Duo’s. Deze Abacus weet ze zonder een zweetdruppel onder controle te houden: Abacus verkondigt zeker geen onzin op zijn website!

Clean machine

De vier transistors zijn tegen de achterwant geschroefd. Pas op na een lange luistersessie op volume: het koelbok zit er echt niet voor niets!

Duitsers zijn mensen die van cijfers en grundlichkeit houden. Dat blijkt ook uit het klankkarakter van deze Abacus. Hij is schoon, netjes, detailrijk en snel. We luisteren normaal gesproken naar de MA350 die met ?2250 een stuk duurder is. En we zullen niet durven te beweren dat de Abacus en de MA350 op hetzelfde niveau zitten, dat is onzin, maar de Van Medevoort levert niet meer detail. Wel meer rust en lucht. Toch vinden we het knap van de kleine Duitser dat deze zo moeiteloos de kleine finesses van de cd’s doorstuurt. Toch vinden we aan de andere kant dat de Rieder Ampino wat klinisch over komt. Het lijkt wel alsof we soms naar de elektronica aan het luisteren zijn. Nu is de Duo dankzij de bandtweeter een nietsverhullende weergever, dus met een minder kritische weergever is het effect zonder twijfel minder en vloeit de Abacus wat meer dan bij onze Duo’s. Het is iets om rekening mee te houden. Gelukkig is het geen enkel probleem om de Abacus-producten thuis te proberen.

Conclusie
De Abacus Rieder Ampino is een door en door Duits product. Het is kundig in elkaar gezet en doet wat het moet doen: zo schoon mogelijk een signaal versterken. En dat doet het uitstekend! Hoe doen die Duitsers dat toch? Helaas druipt de doelgerichte no-nonsense insteek ook van het uiterlijk af. De Ampino is geen product om naar te kijken. Het lijkt echt een beetje op een bouwpakket dat u online kunt bestellen. Dat uiterlijk misleidend kan zijn, blijkt wel als iemand het aandurft om deze op te nemen in zijn hifi-systeem… die zal zonder twijfel stomverbaasd zijn wat er uit zo’n klein en relatief goedkoop doosje kan komen!

Alpha Speak is dealer van Abacus. Hier vindt u meer informatie: www.abacus-electronics.nl

×