items over Hoofdtelefoons

Zie ook: Personal Audio (289) | Reviews (739) | Personal Audio Reviews (112) | Over Ear (52) |
Hoofdtelefoons zijn in rap tempo een heel groot stuk van de markt aan het veroveren. Dit is mede te danken aan het succes van de Beats by Dr Dre. Een merk, opgezet door Monster en nu in handen van Apple, dat het gepresteerd heeft hoofdtelefoons van honderden Euro’s aan de man te brengen. Iets wat in die tijd ongekend was.

Soorten hoofdtelefoons

Er zijn in basis drie soorten hoofdtelefoons: in-ear, on-ear en over-ear. Wat beter is, is niet te zeggen, want het is smaak. De ene gebruiker vindt in-ears geweldig een ander zweert weer bij on- of over-ear. Daarnaast is wel een parel te vinden in elk segment. Er zijn geweldige in-ear monitoren en prachtige on- en over-ears. Van dynamisch tot elektrostatisch en planar.

Aanstuurbaarheid

Voor veel mensen is een headphone iets dat mee gaat op pad. En in dat geval zal de hoofdtelefoon gebruikt worden met een smartphone of mobiele speler. Het is belangrijk dat de speler de in-, on of over-ears kan aansturen. Dat heeft vooral te maken met de weestand van de hoofdtelefoon. Bij een mobiele speler is rond de 32 Ohm wenselijk. Iets hoger kan nog, maar probeer niet een model met een weerstand van 300 Ohm of meer aan te sturen met een smartphone of mobiele speler. Tenzij deze specifiek voor dat doel is ontworpen.

Hoe wij testen

Wij testen hoofdtelefoons altijd vrij grondig. Is deze nieuw, dan spelen we hem eerst goed in. Bij voorkeur leggen we ze 200 uur aan ons hoofdtelefoonversterker – een Sennheiser HDAV 800. Na die 200 uur gaan we – indien mogelijk – het model doormeten met onze Harry Headphone test-opstelling. Dat is in feite een computer, verbonden met een usb-interface met een microfoon-versterker en testsoftware. Die software kan sweep, ruis en vervormingsmetingen doen. We proberen dat in een zo stil mogelijke ruimte te doen. We hadden de Void, maar die is na de verhuizing helaas niet meer beschikbaar (ruimtegebrek). Behalve de metingen, gaan we natuurlijk ook gewoon luisteren. Dit doen we met diverse spelers. Van smartphones tot mobiele spelers en hoofdtelefoonversterkers.

In Ear Toon alle items

In-ear hoofdtelefoons draagt u in het oor. Ze worden ook wel oordopjes genoemd. In-ears zijn er in alle soorten en maten. Ze zijn er voor sport, bluetooth, on-stage monitoring, etc.

On Ear Toon alle items

On-ear hoofdtelefoons draagt u veelal op het hoofd (hoofdband), met de units óp het hoor. Ze zijn een stuk compacter dan over-ear modellen die de kussens om het oor heen hebben en daardoor ook veelal wat grotere units kwijt kunnen. Soms zijn ze door het dragen op het oor ook iets minder warm om te dragen.

Over Ear Toon alle items

Over-ear hoofdtelefoons draagt u op het hoofd – hoofdband – met units die om uw oor sluiten. Ze sluiten veelal goed af. Net als on-ear modellen komen ze met een open en gesloten constructie.