web analytics

XLR plug

De XLR-plug is een veelzijdige plug die wordt gebruikt voor bijvoorbeeld analoge interlinks, microfoonkabels en AES/EBU digitale kabels. De kabel is 3-polig: aarde, hot (+) en cold (-). Het voordeel van XLR is tweeledig: er is geen korte kortsluiting mogelijk, zoals wel bij cinch het geval – die vervelende brom of plop – is én er gaat een gebalanceerd signaal overheen, wat een stillere, schonere signaaloverdracht mogelijk maakt. 

De XLR-plug zien we vooral in de pro-audio én high-end audio. Dat pro-audio het gebruikt, is logisch: er zijn langere kabellengtes mogelijk door de gebalanceerde opbouw. In de high-end gaat het vooral om het principe achter de gebalanceerde opbouw: er is ‘fout-correctie’ mogelijk bij een gebalanceerde opbouw.

In balans

Het idee achter een gebalanceerde overdracht, is dat één ader het audiosignaal transporteert. Een tweede ader heeft hetzelfde signaal, maar dan precies 180 graden in fase gedraaid. Als het goed is, zal een optelsom van deze twee signalen op ‘0’ uitkomen: doodse stilte. Dat is niet altijd het geval. Door het verschil tussen de twee signalen uit het muzieksignaal te halen, blijft een puur muzieksignaal over. Mede om deze reden klinkt een gebalanceerde opbouw vaak wat rustiger dan een single-ended opbouw.

0

0

Related Articles