web analytics

Weerstand

Een klassieke (metaalfilm) weerstand kan er zo uitzien

De weerstand wordt heel veel gebruikt in elektronische schakelingen. Vaak is er zelfs geen ontkomen aan dit onderdeel.

Weerstanden zijn elektronische componenten die lopende stromen kunnen afknijpen. Door deze stroombeperking ontstaat een spanningsval over de weerstand. Beide eigenschappen zijn vaak noodzakelijk in een scala aan elektronische en elektrische schakelingen. Via een weerstand kunt u de de stroom beperken door een daarachter geschakelde component, bijvoorbeeld.

Deze eigenschap wordt – samen met de spanningsval – gebruikt om bijvoorbeeld een LED te laten branden. Zo’n LED ‘lampje’ verdraagt maar een bepaalde maximale spanning en stroom. De (juist bemeten) weerstand zorgt ervoor dat de LED niet doorbrandt.

Kool en metaal

Weerstanden worden ook veelvuldig gebruikt in versterkerschakelingen. Daarbij is het van belang dat weerstanden worden gebruikt die zo min mogelijk ruis toevoegen. Grofweg bestaan er twee soorten weerstanden: koolweerstanden en metaalfilmweerstanden. De koolweerstanden zijn weliswaar extreem goedkoop, maar introduceren ook meer ruis. Bovendien is hun tolerantie relatief groot. En met tolerantie bedoelen we dat de uiteindelijke gemeten waarde ietwat kan afwijken van de opdruk.

Metaalfilmweerstanden zijn (ietsje) duurder, maar zijn veel nauwkeuriger en kennen nauwelijks ruis. Weerstanden zijn verkrijgbaar in alle denkbare formaten, inclusief pietepeuterig kleine SMD-exemplaren.

Potmeters

Dan zijn er ook nog zogeheten potmeters, of potentiometers. Dit zijn instelbare of continu regelbare weerstanden. Denk aan de traditionele volumeregeling van een versterker. Al zien we daar ook vaak een schakeling met weerstanden gecombineerd met een stappenschakelaar. Niet voor niks, want potmeters zijn vaak voorzien van een koolbaan als weerstandselement. Dat introduceert ruis. Bovendien zijn potentiometers relatief gevoelig voor slijtage, wat zorgt voor kraken en nog meer ruis.

0

0

Related Articles