web analytics

Voorversterker

Pass Labs XP20 voorkant

Een voorversterker kunt u het beste zien als een schakeldoos met een volumeregeling. U kunt diverse bronnen aan een voorversterker koppelen om deze te selecteren via de ingangskeuze (input). De volumeregeling regelt de uitgangsspanning, zodat u niet continu naar 100% van het vermogen van de gekoppelde eindversterker hoeft te luisteren.

Analoog, digitaal, phono…

Er zijn inmiddels talloze voorversterkers. Er zijn voorversterkers met een dac aan boord, speciale hoofdtelefoon versterkers (al is dat eigenlijk geen pure voorversterker) en zijn puur analoge voortrappen en natuurlijk phono-pre amps, wat in wezen een geavanceerde RIAA-schakeling is met een ‘boost’ om het lage lijnniveau te compenseren.

EQ?

In de high-end audio zult u zelden een toonregeling vinden op een voorversterker. Zeker op de analoge modellen zijn die zeldzaam. De reden is dat een toonregeling vaak het signaal negatief beïnvloed, wat dus ten koste gaat van de weergavekwaliteit.

In een ‘digitale voorversterker’ – ie: een voorversterker met dac en DSP functies – zijn vaak wel toonregelingen verwerkt. De reden is dat een DSP vrijwel zonder verlies toon bij bijregelen. Al is het toch vaak wat mooier om de DSP te omzeilen en ‘bitperfect’ te spelen.

Voor de werking van een dac, kunt u in de wiki naar het artikel over dacs gaan.

0

0

Related Articles