web analytics

Vloerstaande luidspreker

Er zijn – als we inbouw en opbouw even weglaten – grofweg twee soorten speakers: vloerstaanders en bookshelfs (monitors). Deze zijn dan weer op te delen in actief en passief. Het grootste verschil tussen vloerstaand en monitor / bookshelf, is de grootte. Een vloerstaander is veelal een stuk groter, als is de ruimte die het uiteindelijk inneemt vaak vergelijkbaar, als je bedenkt dat een monitor toch op een statief hoort te staan.

Veel mensen zoeken een totaaloplossing. Eén speaker die alles weergeeft: van laag tot hoog. En dat kan met een vloerstaander. En héél soms met een monitor-speaker, maar dan hebben we het over zeldzaamheden.

Kastinhoud

Er zijn wetten in de natuur waar we niet omheen kunnen. Denk aan de wet van kastinhoud. Hoe meer inhoud, hoe lager we kunnen gaan. Nu zijn sommige zaken met vermogen op te lossen. Maar ook dat blijft een compromis waar maar weinig fabrikanten goed omheen kunnen werken.

Een vloerstaander biedt dus meer kastinhoud en meer ruimte voor units. Beide zaken die nodig zijn voor vooral lage tonen. Tevens geeft het combineren van units voordelen als het gaat om controle, rendement en dus vervorming. Wie de belasting verdeelt over meerdere units, zal de ‘stress’ per unit kunnen verlagen. En dat is hoorbaar.

Groots spelen

Het zal sommige liefhebbers ook wel opgevallen zijn dat een vloerstaander doorgaans groter speelt. Nu kan dat ook een nadeel zijn in kleinere ruimtes. Een te grote speler in een te kleine kamer kan zijn energie niet kwijt met alle problemen van dien. Houd daar dus wel rekening mee.

0

0

Related Articles