web analytics

UTP kabel

in Netwerk
Denon utp cable

Een UTP kabel – Unshielded Twisted Pair – is een kabel die gebruikt wordt om apparaten binnen een netwerk met elkaar te verbinden. Deze kabels zijn ingedeeld in categorieën: CAT.

CAT 5, 6 en 7

Veel mensen hebben het over een CAT-kabel. Dat is wellicht technisch niet helemaal juist, maar mensen weten wel waar het over gaat. CAT staat voor Category. En binnen netwerken zijn CAT 5e (waarbij de e staat voor Enhanced) kabels het meest gangbaar. CAT 6 is in opkomst. CAT 7 is zeldzaam.

Het verschil tussen deze categorieën is met name snelheid / bandbreedte. Een CAT 5e-kabel kan maximaal 1 Gbit/s in één richting verwerken. Aangezien bekabelde verbindingen twee richtingsverkeer toelaten, is de totale bandbreedte 2 Gbit/s. Een CAT 6 en CAT 7 kabel werken tot 10 Gbit/s. Mede door afscherming, betere / strakkere twists van de aders en iets dikkere adres.

Afscherming

We hebben al even afscherming aangehaald. Netwerkkabels zijn niet altijd afgeschermd. Dat kan wel. Dan hebben we het niet meer over UTP, maar over STP (Shielded Twisted Pair) of zelfs dubbele afgeschermd: S-FTP of bijvoorbeeld SFTP. Dat staat dan weer voor Shielded Foil Twisted Pair.

Hoorbaar?

Een high-end netwerkkabel kán een hoorbaar verschil maken. Het zit met name in de electrische koppeling tussen de switch / router en de streamer. Een betere kabel kan een afschermende werking hebben, alsmede dat de twist een beter filterende werking kan hebben.

0

0

Related Articles