web analytics

UPnP

in Netwerk

UPnP is een netwerkprotocol dat het mogelijk maakt een netwerk-apparaat te vinden via een discovery-protocol. Tevens is auto-configuratie mogelijk. Denk aan het aanvragen van een ip-adres (via dhcp) en poort-toewijzing. 

UPnP is een ongelooflijk handig protocol, aangezien het ervoor zorgt dat we netwerkapparaten gemakkelijk kunnen vinden en het zelfs mogelijk maakt dat apparaten zichzelf instellen. (Al ligt daar wel een gevaar voor hacking).

In de wereld van audio- en video-streaming zorgt het er vooral voor dat wel streamers gemakkelijk kunnen aansluiten en direct kunnen bedienen met de app. Immers: het aangesloten apparaat stuurt een pakketje het netwerk op dat zegt: “Hoi, ik ben een streamer en kan audio streamen!”.

Vervolgens vangt de rest van het netwerk – inclusief de app en de router – dat pakketje op en zal indien relevant terugroepen. Bijvoorbeeld een reactie vanuit de App dat deze klaar is om de streamer te bedienen. Of vanuit de router om een verzoek voor poort-configuratie te beantwoorden.

 

0

0

Related Articles