web analytics

SSD en harde schijf

ssd in de alpha audio htpc

In de computer audio zult u wellicht de termen ssd en harde schijf zijn tegengekomen. In feite gaat in in beide gevallen om (permanente) opslag van data. Alleen verschilt het medium in techniek van opslaan. 

Harde schijven slaan data op met behulp van een magnetische schrijfkop. Op een harde plaat – somas glas – is een zeer dunne, magnetiseerbare coating aangebracht. Een lees- en schrijfkop brengt daar magnetische velden op aan.

 

Er zijn twee manieren van data opslaan – en lezen – bij harde schijven: longitudal en perpendicular. Dit slaat om de manier van magnetiseren van een blokje. Bij het – inmiddels bijna ouderwetse – longitudal wordt een blokje ‘in horizontale richting’ gemagnetiseerd. Bij perpendicular is dat ‘in verticale richting’. Door deze manier van magenetiseren is de datadichtheid bijna drie keer hoger.

Overigens is perpendicular recording niet nieuw. Wie de oude floppy’s nog kent, weet dat er ook ED-floppy’s zijn geweest: Extra High Density. Deze werden geschreven volgens het Perpendicular principe.

Toegangstijd

Een probleem van gewone harde schijven is de toegangstijd. De lees- en schrijfkop moet namelijk het blokje vinden waar de gevraagde data staat. Dat kost aanzienlijk meer tijd dan bij een SSD. Die heeft gewoonweg een tabel en kan in één keer naar het gevraagde celletje.

Supersnel

Dat is eigenlijk het grootste voordeel van een SSD: Solid State Drive: de toegangstijd is ongeveer 1/100 en soms zelfs 1/1000 van een harde schijf. Tel daarbij de lees- en schrijfsnelheden op die rond de 550 MB/s liggen op een SATA-3 interface en zelfs 2500 MB/s via pci-express (op moment van schrijven) en u zult begrijpen dat een SSD een stuk sneller aanvoelt. Ideaal voor performance-computing.

De reden: een SSD heeft gewoon (erg snel) flashgeheugen waar data in opgeslagen is. Een controller houdt bij waar de data staat en zorgt dat alle celletjes evenredig worden belast (wear leveling) en dat cellen waarbij data verwijderd is ook echt leeggehaald worden (TRIM). Bij sommige modellen wordt ook een deel van de cellen gereserveerd als een soort cache of veiligheidsmarge voor garbage collection.

Bryston BDP-3 Digital Player

Wat ook als een voordeel gezien kan worden is het lagere energieverbruik. Er zit immers geen motor in die een lees- en schrijfkop en platter hoeft aan te sturen.

Klinkt beter?

Maar klinkt een SSD beter? Nee, naar onze mening niet. Data is op een harde schijf of ssd gewoon data. Het kan echter wel zo zijn dat een ssd minder aan de voeding trekt en geen magnetisch veld verspreid in de streamer. Dat kán invloed hebben op de weergave. Echter kan een harde schijf ook apart gevoed worden en in een speciale behuizing worden geplaatst.

Back-ups

Er heerst een soort mythe rondom SSD wat betreft levensduur. SSD’s zouden niet stuk kunnen gaan. Dat is een fabeltje. SSD’s kunnen ook stuk. Echter gaan ze anders stuk dan een harde schijf. Waar een harde schijf doorgaans redelijk van te voren aangeeft dat er iets mis is, gaat een SSD vaak gewoon stuk. Data is dan bijna niet meer eraf te krijgen. En als het al lukt, kost het ongelooflijk veel geld. Zorg dus – in beide gevallen – voor back-ups van uw waardevolle data.

 

 

0

0

Related Articles