web analytics

Scheidingsfilter

Hoewel er breedband-units bestaan, is het gros van de luidspreker-units geschikt voor een bepaald frequentiegebied. Om elke unit te voorzien van het juiste frequentiespectrum, is een scheidingsfilter nodig. 

Bowers-Wilkins-filter

Een filter bestaat in veel gevallen uit wat condensators, weerstandjes en wat spoelen. Zaak is echter dat deze van zeer hoogwaardige kwaliteit zijn om degradatie van geluid tegen te gaan. U zult in high-end luidsprekers dus bijvoorbeeld condensators van Mundorf zien. Een fabrikant die zeer mooie componenten maakt.

Er zijn diverse ‘ordes’ in filters: 1e orde, 2e orde, etc… Een eerste orde filter heeft een langzame afval, waardoor er een overlap ontstaat tussen twee gebieden. Dit heeft als voordeel dat er geen ‘overgang’ hoorbaar is en aanzienlijk minder faseproblemen ontstaan in de luidspreker. Veel mensen vinden luidsprekers met een eerste orde filter prettiger klinken dan een model met 2e, 3e of bijvoorbeeld 4e. Al kun je niet hard stellen dan een 1e orde beter is dan een 4e orde filter. Het ligt ook aan de opbouw, componenten, samenwerking met de units, etc.

 

1

0

Related Articles