web analytics

Onderdelen van een netwerk

in Netwerk Tags: Netwerk

Een computernetwerk kan uit vele onderdelen bestaan. De basis is echter vrij eenvoudig vandaag de dag. Mede door de integratie van meerdere componenten in één kastje.

Een computernetwerk het als doel data uit te delen tussen de diverse aangesloten apparaten. Koppelingen kunnen daarbij met een kabel of draadloos. Hoewel het mogelijk is directe verbindingen te maken, is het veel handiger om een centrale regel-eenheid te gebruiken. Dit onderdeel is de router…

Router

De nieuwe Synology RT2600ac router

Een router kunt het beste zien als een soort slimme verkeersagent. De router weet precies welk apparaat verbonden is – en het deelt die data met de rest van het netwerk – en het zorgt ervoor dat de apparaten onderling kunnen communiceren. Tevens fungeert het als een fysieke scheiding met andere netwerken (het maakt een subnet aan).

Moderne routers beschikken veelal uit meerdere onderdelen. Denk aan een firewall en een wi-fi accesspoint. Soms zit er ook een modem in. Met name providers leveren tegenwoordig deze zogenaamde modemrouters.

Alles in één

Doordat er tegenwoordig zoveel in een router verpakt zit, hebben veel huishoudens eigenlijk alleen maar een degelijke router nodig. Immers: de router deelt de IP-adressen uit, kan als wi-fi toegangspunt fungeren én beveiligt de boel met de firewall.

Uitbreiden

Netgear Switch

Veel routers beschikken over vier ethernetpoorten. Dat is wat krap voor wie meerdere apparaten aan de kabel wil koppelen. Gelukkig zijn er netwerk-switches in allerlei vormen en maten. Voor de meeste consumenten is een onbeheerde gigabit-switch prima. We raden altijd aan ruim te rekenen met uitbreidingspoorten. Te veel is niet erg. Te weinig is wel heel vervelend.

Overigens is een onbeheerde switch plug and play. Zie het als een slimme verdeeldoos voor een netwerk. Doorlussen – daisy chainen – kan gewoon, maar het is daarbij wel verstandig rekening te houden met zogenaamde bottlenecks. Ga bijvoorbeeld niet via een homeplug – powerline – van de ene naar de andere switch. Powerline is namelijk lang niet zo snel (op moment van schrijven) als een gigabit verbinding via kabel. Daarbij is powerline half duplex en een kabel full duplex.

Wi-Fi Accesspoints

Wilt u superdegelijk stabiel wi-fi, dan is een degelijk accespoint altijd een goede keuze. Echter is de plek van een wi-fi accesspoint wellicht nog wel belangrijker. Plaats een wi-fi accesspoint altijd centraal, zodat u maximaal gebruik kunt maken van de afstraling van een accesspoint (vaak een soort donut-vorm).

Accesspoints komen in allerhande vormen. Er zijn modellen met externe antennes, interne antennes en bijvoorbeeld richtantennes of high-gain modellen. Wilt u iets nets in huis halen, denk dan eens aan een rookmelder-model. Deze zijn gemaakt om netjes aan het plafond te bevestigen.

Degelijke merken van wi-fi accesspoints zijn: Netgear, Ubiquiti, Engenius of bijvoorbeeld Cisco.

Powerline

Linksys HomePlug AV2 Powerline Networking Kit

We hebben het al even genoemd in het onderdeel over switches: powerline. In feite is Powerline – ook wel Homeplug – geen onderdeel van een netwerk. Het is meer een manier van verbinden. Net als wi-fi. Echter willen we het wel even aanhalen, omdat powerline ook in diverse smaken komt.

Laten we beginnen met de grootste standaard: Homeplug. Deze standaard heeft zonder twijfel het grootste aandeel. De standaard is nu – januari 2017 – aangekomen bij versie AV2. Deze standaard is significant sneller dan zijn voorganger. Mede door het gebruik van de randaarde en toevoeging van MIMO en repeater-technologie.

Powerline is handig voor als er geen kabel getrokken kan worden. Houdt er wel rekening mee dat de snelheden op de doos niet haalbaar zijn. De snelheid is afhankelijk van de staat van het lichtnet en de ruis op de leidingen.

Afsluitend

Een netwerk bestaat in ieder geval uit twee clients die in verbinding staan met elkaar. Moet het gemakkelijker, dan kan een router het verkeer regelen en de clients van een adres voorzien. Is er internettoegang nodig, dan zal er in veel huishoudens een zogenaamde modemrouter dienst doen als centrum. Voor uitbreiding van het bekabelde netwerk, is een switch handig.

Moet de wi-fi wat beter zijn werk doen, dan is een high-end router of een apart wi-fi Accespoint handig. Al is de plek van het wi-fi toegangspunt wellicht belangrijker.

0

0

Related Articles